miercuri, 14 februarie 2024

Confesiuni anonime

 


Tatiana Donțu, șef sector, Biblioteca „Transilvania”

            Mărturisire a unor fapte, a unor gânduri sau sentimente intime. declarație, depoziție, mărturie, mărturisire – sunt confesiunile. Toți avem secretele noastre, tuturor ne este frică de eșec și de singurătate. Singura diferență dintre noi? Unii avem curajul să recunoaștem aceste lucruri, iar alții nu.

            Și astfel se recurge la confesiunile anonime online, unde zeci de persoane îsi mărturisesc tristețile, temerile, obsesiile, durerea sau, extrem de rar, bucuria. Acesta a fost subiectul discuției noastre din cadrul Serviciului „Misterele adolescenței” de la Biblioteca „Transilvania”, cu elevii cl. a 9 G-2 de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Gaudeamus” și profesoara Victoria Olari.

            Majoritatea confesiunilor au de-a face, cum nu e greu de bănuit, cu problemele sexuale sau sentimentale. Adolescenți care își mărturisesc temerile față de orientarea lor sexuală, nimfomane, virgine, impotenți, toți, într-un fel sau altul, te ajută să înțelegi, că nimeni nu este singur. Oameni care au înșelat, ori care nu au curajul să-și mărturisească sentimentele, oameni cu tendințe sinucigașe, ori deprimați, tinere bătute, toți îți transmit prin mesajele lor același lucru: „E ok, și eu am trecut prin asta. Nu ești un ciudat”. Unii dintre ei ar avea nevoie de un control psihiatric, alții de consilierea unui psiholog, dar cei mai mulți doar de cineva, care să-i asculte..

            O să adopt și eu promisiunea („Noi nu judecăm”), pentru ca, la rândul lor, s-au regăsit în unele mesaje și pentru că, din acest motiv, cred în valoarea terapeutică a unui asemenea exercițiu.

            Am evidențiat, că adolescenții se duc pe internet pentru a-şi mărturisi, sub anonimat, cele mai ascunse gânduri. O pagină creată pe bloguri strânge mii de astfel de secrete spuse public şi mii de oameni care urmăresc conținutul. Dacă acum câțiva ani aveam jurnale scrise, în care ne mărturiseam iubirile copilărești sau ale adolescenței, internetul a adus noi forme de exprimare. Din acest motiv, a apărut necesitatea confesiunilor anonime, pagini de Internet, care devin virale printre adolescenți în scurt timp, și pe care trebuie să le urmărim, utilizăm cu atenție și mare grijă.