luni, 26 februarie 2024

Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”

 


Lilia Beșan, șef sector, Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Una dintre cele mai mari nevoi a unei femei e cea de comunicare, iar dacă e și o tânără mamă, necesitățile și nevoile copilului ei devin primordiale. Din observațiile făcute, s-a ajuns la concluzia că ar fi binevenită crearea unui cadru adecvat în care tinerele mame să se cunoască între ele, iar elementul de legătură să fie cartea. În acest scop, a fost inaugurat Clubul pentru tinere mame ,,Cărțile din viața mea”, ședințele căruia au loc lunar. Obiectivele clubului sunt: dezvoltarea și fructificarea unor relații de prietenie, îndrumare și ghidare reciprocă, dezvoltarea unei comunicări eficiente, lectura cărților preferate, oferirea unui spațiu atractiv pentru copii.

Pentru prima ședință a clubului, am ales să discutăm despre cartea ,,Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” de Gary Chapman și Ross Capbell. Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate prin care el înțelege cel mai bine afecțiunea părintelui – afirmă autorul cărții. Am avut o discuție captivantă despre cele cinci limbaje ale dragostei, acestea fiind: cuvintele de încurajare, timpul acordat, mângâierile fizice, cadourile și serviciile. Mamele au povestit despre propriile trăiri și observații privind răspunsul copilului la împlinirea nevoii de iubire. Spre exemplu, una dintre mame, a înțeles că limbajul de iubire al băiețelului ei e „timpul acordat”, atunci când timp de o jumătate de oră s-a jucat cu el și toată atenția ei era asupra copilului. După care a putut să-și vadă de treburile casnice, deoarece rezervorul de iubire al copilului ei a fost umplut.  

Ne-am simțit minunat împreună, la un ceai și o carte bună, iar copiii, erau și ei pe lângă noi, jucându-se și făcându-ne viața mai frumoasă!

Doamnele și-au exprimat mulțumirea și aprecierea pentru lansarea unui astfel de club, iar Alina Evciuc, a lăsat următorul mesaj: ,,Ne-am încărcat cu emoții pozitive într-o atmosferă relaxantă! Mulțumim inițiatorilor că s-au gândit la MAME, care au o deosebită nevoie de relaționare”.