luni, 19 februarie 2024

DOGGY – o carte cu un subiect actual

 


Angela Olărescu, șef, Biblioteca „Hristo Botev”,

Elena Cortac, șef, Biblioteca Liceului Teoretic „George Meniuc”

 

          În fiecare societate pe parcursul secolelor au loc diferite procese sociologice, care influențează viața și destinele oamenilor, uneori chiar și a mai multor generații. Așa este și în timpul de astăzi, suntem în era schimbărilor radicale, trecerea societății de la o stare la alta, se schimbă modul de viață, are loc migrația populației, se modifică nivelul de bunăstare și alți factori ai societății ce schimbă viața cotidiană. E de menționat că și țara noastră pe parcursul a mai multor ani și-a schimbat de asemenea aspectul, în societate când este mai greu, când este mai ușor, dar ea tinde spre o viață nouă, cucerind noi culmi și încercând să realizeze scopuri mărețe.

          Într-o astfel de perioadă a schimbărilor, viața oamenilor din țară nu este ușoară, pe unii nu-i afectează acest lucru și totul este bine, dar mulți oameni trec printr-o stare dificilă până ajung la un viitor mai luminos. Acest lucru e mai vizibil prin soarta copiilor, mai ales acelora din familiile social vulnerabile. Ei suferă mult. Citim adesea despre destinele grele ale copiilor în cărțile literaturii clasice din întreaga lume, dar literatura autohtonă ne oferă asemenea exemple. Astăzi ne putem familiariza cu personajul Andrei Mătăsaru, numit de către cei din jur Doggy, eroul cărții „Doggy” semnată de Maria Pilchin. În carte autorul povestește despre viața unui băiat, contemporanul nostru, pentru care fiecare zi pe care o trăiește este o luptă pentru supraviețuire.

          Cartea „Doggy”, editată în anul 2023, este inclusă în acest an în Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XXI, și este preconizată pentru copii cu vârsta de 10+. Această carte a fost prezentată în data de 14 februarie 2024, de Ziua Națională a Lecturii, la Biblioteca „Hristo Botev” de către șefa bibliotecii Angela Olărescu elevilor clasei a IV-a „B” de la Liceul Teoretic „George Meniuc” din capitală, care au fost însoțiți de bibliotecara Elena Cortac și învățătoarea claselor primare Diana Cacinschi.

          Eroul principal este un băiat din clasa a IV-a Andrei Mătăsaru, mama căruia este plecată la muncă peste hotare, în Italia. Este lăsat în grija bunicii din sat și a unei verișoare de-a mamei sale. Dar se simte veșnic singur, fără sprijin, fără căldură din partea unui adult, deoarece bunica este bolnavă, verișoara e preocupată de chestii personale și băiatului i se acordă atenție superficială. Andrei este mereu flămând, nedormit și tânjind după dragostea părintească. Dar totuși prin propria străduință învață și în cele din urmă devine medic veterinar, astfel porecla din copilărie Doggy îi devine vocație.

          Elevii, prezenți la eveniment, au conștientizat faptul că comparative cu eroul din carte au o copilărie fericită, îi au alături pe părinți, frați și surori și se simt protejați, îngrijiți, asigurați cu cele necesare. Mulți nici nu bănuiau că se întâlnesc copii cu asemenea soartă aici, la noi în Moldova, dar cu siguranță așa copii poate locuiesc prin vecinătate. Elevii activ s-au expus cu părerea despre această carte, despre personajele din carte. Am recomandat participanților să propună spre lectură și altor colegi, prieteni această carte cu o povestire tristă.