joi, 8 februarie 2024

Concursul „Cititor de cursă lungă”

 


Ludmila Capița,

 șef serviciu, Biblioteca „Transilvania”

 

O carte e un vis pe care-l poţi ţine în mâini (Neil Gaiman)

 

La începutul lui februarie, mai exact în prima zi de miercuri a lunii februarie, sărbătorim în fiecare an cititul cu voce tare, în fața unui grup. În lume această zi se numește Read Aloud Day. La noi este Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI).

Cu acest prilej, Biblioteca „Transilvania”, în parteneriat cu Instituția Publică Liceul Teoretic „Petru Zadnipru” și profesoarele de Limba și Literatura română, Angela Grosu și Violeta Moraru, a organizat concursul „Cititor de cursă lungă”. Concursul este un proiect care s-a derulat timp de 4 luni (octombrie, noiembrie, decembrie și ianuarie) unde au fost implicați elevii claselor VI-a, a VII-a și a XI-a să lectureze cărțile preferate și recomandate. A fost o activitate de totalizare și promovare a lecturii cu bucuriile, frumusețile și beneficiile ei, unde liceenii și-au împărtășit experiența de lectură personală, schimb de opinii, impresii, schimb de cărți etc. Moderatorii au dat start evenimentului cu întrebare/test: „De ce te consideri „Cititor de cursă lungă?” Argumentează de ce?” Rând pe rând, participanții au prezentat cartea preferată, argumentând de ce se consideră „Cititor de cursă lungă”.

În continuare vă invităm să faceți cunoștință cu câteva dintre argumentările elevilor.

Alisa Țiganova: „De când eram copil sunt pasionată de lectură și întruna am continuat să citesc cărți. Astăzi voi prezenta cartea „Coliba Unchiului Tom” scrisă de Harriet Beecher Stowe. Fiecare pagină a romanului surprinde în ea viaţa grea de care au avut parte sclavii de culoare din America. Dar, într-o lume în care nedreptatea şi suferința sunt singurele oferte pentru negri, unchiul Tom dă dovadă de o credință şi de o bunătate de neînchipuit, oferind tot ce are el mai bun: dragostea lui pentru toţi. Citind această carte nu doar învățăm, simțim și înțelegem, ci facem și o călătorie în timp alături de generațiile de cititori de dinaintea noastră și de cele care vor veni după noi.”

Emilian Slănină: „Am venit astăzi la Biblioteca „Transilvania” să prezint cartea „Din 7 în 7” de Holly Goldberg Sloan. Este o carte despre o adolescentă de doisprezece ani cu o minte de geniu, obsedată de natură și de stabilirea diagnosticelor medicale. Dacă e agitată, se liniștește numărând din 7 în 7. Nu i-a fost niciodată ușor să lege prietenii, iar cei mai apropiați oameni sunt chiar părinții ei adoptivi. Vă recomand  să citiți această carte emoționantă despre cum e să fii diferit, despre cum se poate face față unei imense pierderi, despre ce înseamnă cu adevărat o familie. Vă va da o lecție de viață și vă va ajuta să vă integrați în societate.”

Maria Vasiliu: Mă consider „Cititor de cursă lungă”, pentru că îmi place foarte mult lectura și citesc de mic copil. Am citit foarte multe cărți voluminoase. Astăzi am ales să prezint cartea „Mașina Timpului” scrisă de H.G. Wells. Cartea e despre o fetiță de doar 7 ani și jumătate, care a îndreptat mașina timpului și călătoreau în timp. M-a impresionat foarte mult momentul când fetița de clasa a I-a, când și-a petrecut singură timpul făcându-și mesele. Recomand această carte pentru a călători în timp cu personajele acestei cărți.”

Florentina Mantaluța: „Cititul este pasiunea mea. Mă consider „Cititor de cursă lungă”, fiindcă încă de mic copil îmi place să citesc diverse cărți. Dar astăzi am ales să prezint cartea  „O vară cu Isidor” scrisă de Veronica D. Niculescu. Se vorbește în carte despre o fetiță de 13 ani din București care se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrân locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de pană atunci al grădinii. Dar ce te faci când reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme, și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia. La munte, în locul care seamănă cu casa de demult a condorului, ea speră să-l învețe să zboare din nou și să-l elibereze cu adevărat, în timp ce legătura dintre ei devine tot mai puternică. O poveste despre prietenie, libertate și visuri. Vă recomand să citiți această carte pentru că din ea o să înțelegeți cât de prețioasă este prietenia.”

Sorina Spoială: „Una din activitățile mele preferate este cititul. Mă consider „Cititor de cursă lungă”, deoarece am citit foarte multe cărți. Una din preferatele mele este Super ghidul fetelor creative de azi” – o carte formidabilă, plină de idei și activități pentru toate fetele de azi: sfaturi și trucuri de frumusețe, idei de rețete, jocuri, aventuri, noutăți, curiozități,  portrete ale unor femei care te inspiră și multe, multe altele. Recomand să citiți această carte pentru a te afirma și a deveni o fată formidabilă și descurcăreață, un model de succes.”

Lista prezentărilor de carte a încheiat-o Foltea Mihai Gheorghe cu un discurs din cartea „Ferma animalelor” scrisă de George Orwell. Mihai are o memorie fenomenală, memorează fragmente întregi din cărți. Mihai face parte dintr-o familie ai cărei membri sunt cititori pasionați, iar în fiecare duminică vin ca familie împreună la bibliotecă. A fost felicitat de colegi și profesoarăpentru angajamentul și pasiunea pentru lectură, ești nu numai CITITOR de CURSĂ LUNGĂ! Ești cititor de FORMULA 1!”.

La final, învingătorii au primit certificate „Cititor de cursa lungă”. Învingătorii sunt elevii clasei a 6-a: Alisa Țiganova, Eva Cotorobai, Patricia Coroleac, Florentina Mantaluța, Sorina Spoială, Emilian Slănină, Maria Vasilev, Lavinia Iordan; Mihai Gheorghe Foltea, clasa 7-a „C”; Ilinca Ungureanu, clasa 7-a „D”; elevii clasei a 9-a: Ana Bugos, Cătălina Barbu, Gabriela Moisei, Arina Frașman, Cristina Guțu, Vlada Botnari. Toți participanții sunt cititori fideli ai Bibliotecii „Transilvania”.

O concluzie importantă obținută în urma acestei activități este că accesul la o colecție diversă şi mare din bibliotecă este unul din elementele esențiale în încurajarea elevilor să citească, precum şi faptul că motivația lecturii este determinată de cunoașterea acelor cărți ce au un rol modelator asupra comportamentului.