joi, 1 februarie 2024

Holocaustul – cel mai crud masacru din istoria umanității

 


Lidia Cîssa, bibliotecar, Biblioteca „Hristo Botev”

Viața, după cum știm, este cel mai scump lucru pe lume, un dar oferit omului de către Dumnezeu, și nimeni nu are dreptul nici să-i pună capăt singur, nici altcineva să i-o stârpească, căci atunci se încalcă una dintre cele zece porunci din Biblie „Să nu ucizi!”, constituind cea mai mare crimă de pe pământ. Holocaustul este cel mai crud masacru din istoria umanității, când naziștii și fasciștii germani au ucis peste 6 milioane de evrei de toate vârstele, inclusiv de alte etnii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, demonstrând că pentru ei nu există nimic sfânt, călcând  cu cizmele murdare orice principii omenești și acele legi sacre biblice. Datoria noastră, a noilor generații, este ca, însușind lecțiile istoriei, să cinstim memoria victimelor Holocaustului, de aceea în toată lumea an de an se marchează Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului (la 27 ianuarie), se desfășoară diverse acțiuni de comemorare a celor exterminați fizic și moral în procesul acestei campanii antiumane. 27 ianuarie este data la care, în anul 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Biblioteca „Hristo Botev” tradițional organizează și desfășoară evenimente dedicate acestei teme. În data de 31 ianuarie curent, la Bibliotecă a avut loc lecția publică „Holocaustul în Moldova”, susținută de dr. hab. în istorie Anatol Petrencu, la care au participat elevii Colegiului Național de Comerț și Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău. Dl Anatol Petrencu a răsfoit file din istoria Holocaustului, dezvăluind elevilor cauzele apariției urii față de evrei la germani, ce s-a soldat cu Holocaust, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-fascist din Germania, condus de Adolf Hitler, în multe țări din Europa, aducând date și cifre concrete. O pagină aparte pentru noi în această istorie o constituie Holocaustul din Moldova pe care lectorul conferențiar Anatol Petrencu a pus accent în lecția sa. Domnia sa a vorbit cu lux de amănunte despre persecuția și exterminarea evreilor de către naziști și colaboratorii lor, cu permisiunea generalului român Ion Antonescu, în perioada anilor 1937-1944 pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pe teritoriul Transnistriei. În Chișinău și alte localități din Moldova au fost instituite ghetouri, unde au fost adunați evrei, romi și alte persoane incomode pentru regimul fascist, care au fost maltratați în fel și chip, iar apoi exterminați definitiv. Dl A. Petrencu a făcut referință la publicații în care se descrie istoria Holocaustului, declanșat în lume și în Moldova, unele dintre care au fost expuse la expoziția de carte „Adevărul despre Holocaust” și sunt la dispoziția oricărui cititor. De asemenea, a indicat ce monumente în memoria victimelor Holocaustului au fost înălțate în Chișinău și alte localități din Moldova.

Prin lecția în cauză despre Holocaust ne-am propus drept scop să informăm tinerii cu privire la această mare tragedie a omenirii, ca ei să cunoască mai profund și concret despre această  pagină cu adevărat neagră din istoria umanității, inclusiv a Moldovei, să fie mai sensibili față de această problemă, precum și să promovăm toleranța interetnică, combaterea rasismului, antisemitismului și altor forme de discriminare, deoarece omenirea este obligată să nu uite despre victimele Holocaustului. Elevii s-au arătat interesați de tema dată, au adresat diverse întrebări dlui A. Petrencu, demonstrând că ei cunosc câte ceva despre această campanie fără precedent de crudă declanșată împotriva evreilor, dar au aflat multe lucruri noi și foarte zguduitoare despre faptele crunte  ale naziștilor și aliaților lor din timpul războiului, au mărturisit că nu sunt indiferenți față de problemele altor etnii din țara noastră, față de suferințele altor oameni de alături, precum și față de alte popoare din lume, unde în prezent au loc războaie și se încalcă drepturile omului la viață și la libertatea cuvântului. În final, s-a tras concluzia că e necesar, mai mult decât atât, e un lucru sfânt să păstrăm vie memoria victimelor Holocaustului, acest cataclism fără seamăn, ca în viitor omenirea să evite asemenea fapte nedemne și rușinoase.