vineri, 2 februarie 2024

Sănătos și responsabil

 

Larisa Neniceas, șef sector, Biblioteca „Transilvania”

Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate. Seneca

          Încă din antichitate sănătatea a fost în centrul atenției omului. Multe minți ilustre dedicau viața întreagă studiului in acest domeniu. Printre ei un loc deosebit îl are „tatăl medicinei” Hipocrate, care acum peste 2 000 de ani a spus: „Sănătatea este o comoară, pe care puțini știu să o prețuiască, deși aproape toți se nasc cu ea”. Deci, si până în prezent medicina este bazilară pentru societatea modernă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății „sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților, dar și capacitatea de a duce o viață productivă social economic”.

          Referitor la acest argument Biblioteca „Transilvania” și-a propus prin serviciul „Sănătos și responsabil” să promoveze modul sănătos de viață și formarea atitudinii și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil față de sănătatea proprie și a celor din jur.

          Lansarea noului Serviciu „Sănătos și responsabil” a avut loc la 30 ianuarie 2024. Partenerii serviciului a fost Instituția Publică cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”, clasa III-a „D”, ghidați de învățătoarea Tatiana Cazac.

Prima sesiune cu genericul „O minte sănătoasă într-un corp sănătos” a început foarte emoționant cu cântecul de salut al copiilor „Buna dimineața” pe versurile Alinei Trofim. În continuare s-a vorbit despre noțiunile de sănătate și boală, dezvoltare armonioasă, consolidarea deprinderilor de igienă personală, de odihnă și recreere. Copiii au recitat poezii, au citit proverbe referitor la sănătate și le-au comentat. Foarte apreciate au fost proverbele: „Sănătatea este cel mai de preț bun al omului”, „Curățenia este mama sănătății”, „Păstrează haina de nouă, iar sănătatea de tânăr”.

Elevii au înțeles perfect, că pentru un viitor prosper și frumos trebuie să avem grijă de sănătate de la vârstă fragedă și e mai bine de prevenit maladiile prin orice metodă cunoscută. Un factor important în prevenirea bolilor este alimentarea corectă. S-a vorbit despre „piramida alimentară” și a beneficiilor respectării regulilor unei alimentații corecte, cât și contribuirea la prevenirea bolilor. Și aici au fost citate proverbele „Mănânci linte, crești la minte”, „Ia micul dejun precum un rege, prânzul exact ca un prinț și cinează ca un cerșetor”.

Cu mare plăcere și foarte activi au dezlegat ghicitori, referitoare la tema dată, demonstrând istețime, agerime și susținere reciprocă.

A urmat o poezie despre gimnastica degețelelor. La cuvintele „mâinile am scuturat, căci de scris s-au săturat” – copiii scuturau mânuțele, „deși picioarele n-au făcut nimic, dar de stat au amorțit” – băteau din picioare. Cu această poezie s-a accentuat importanța echilibrului între muncă și recreere. Echilibru, care, dacă va fi respectat, va aduce beneficii indiscutabile atât psihicului cât și fizicului unei persoane, pentru a avea în viitor o societate prosperă și de succes.

La finalul ședinței au fost făcute concluziile că pentru menținerea sănătății sunt foarte importante igiena, sportul, alimentația rațională, dar și odihna și recreerea. Copiii vor ține cont de proverbul „Sănătatea nu e totul, dar fără ea totul e nimic”.