joi, 29 iulie 2021

Constituția – un privilegiu al tuturor

 Svetlana Rotaru,

Bibliotecar, Filiala „Transilvania”

 


Azi 29 iulie, marcăm ziua Constituției. Biblioteca „Transilvania”, împreună cu copiii de la Programul estival de lectură „Provocarea Verii”, organizat BM „B.P. Hasdeu” au salutat această zi și au făcut cunoștință cu Legea Fundamentală a Republicii Moldova.

 Juristul, savantul și scriitorul Constantin Stere spunea că statul este haina juridică a poporului. Dacă acceptăm că statul e haina juridică a poporului, haina juridică a statului e Constituția.

            Ce este o Constituție? A fost o întrebare pentru copiii prezenți în sală. Prin Constituție ar urma să înțelegem „niște reguli” , „niște legi” pentru  care fiecare cetățean trebuie să răspundă în fața legii.

            Problema principală a Constituției în construcția statului nostru democratic este să realizeze și să prelungiască una din cele mai importante misiuni – cea de factor stabilizator al societății.  Am discutat cu copii despre  secretul corespondenței fiind o problemă actuală, iar ei au înțeles că toate secretele trebuie discutate cu părinții, în scopul prevenirii infracțiunilor.

            Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări ale sistemului politic, garantează pluralismul politic și protejează drepturile și libertățile omului.

            Constituția este postulată, pur și simplu, în vârful ierarhiei actelor juridice și are o valoare pentru că exprimă cel mai sintetic și mai cuprinzător, cuceririle revoluționare ale poporului, aspirațiile fundamentale și hotărâtoare ale tuturor oamenilor muncii în vederea înfăptuirii obiectivelor pentru care a optat.

            Legea fundamentală garantează principiile de dezvoltare a statului moldovenesc, exprimă aspirațiile poporului: de integrare în comunitatea mondială, de implimentare a standardelor de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în viață. În Constituția din 1994 se menționează faptul că Legea Supremă a fost adoptată: „Pornind de la aspirațiile seculare ale poporului de a trăi într-o țară suverană, exprimată prin proclamarea Independenței Republicii Moldova”.  

Potrivit Constituției din 1994 în Republica Moldova a avut loc crearea unei economii de piață, structurarea societății civile și demararea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Acești două zeci și șapte de ani pot fi analizați sub aspectul că, poporul Republicii Moldova, proclamându-și independența, a optat pentru o guvernare democratică și un stat de drept.

Dar, realitatea ar putea să fie diferită. Constituția este legea supremă a țării, care stabilește limitele pentru autoritățile statului. Și noi, cetățenii acestei țări, trebuie să respectăm Constituția,  indifirent de situația din țară.

Am discutat cu copii art. 48. Familia, din Constituția Republicii Moldova. Familia constitue elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului. Familia, în Republica Moldova, se întemeiază prin căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, pe egalitatea lor în drepturi și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor. Copiii sunt obligați să aibă grijă de părinți, și să le acorde ajutor. Mai mulți copii au fost de acord cu cele indicate în articolul dat.

            Copiilor li s-au menționat unele curiozități din domeniul dat. De exemplu:

 În comparaţie cu Constituţia Republicii Moldova, cea a Statelor Unite ale Americii are 7 762 de cuvinte, fiind considerată una dintre cele mai vechi Constituţii, care încă este utilizată. Monaco, a doua cea mai mică ţară ca întindere, are cea mai scurtă Constituţie.

 În încheiere, vreau sa spun următorul fapt: generația de copii din zilele noastre își cunoaște drepturile, dar și obligațiile. Deci, le dorim un bun venit în societatea civilă.