luni, 26 iulie 2021

Vara sub o umbrelă de carte

 

Liliana Manoilova, Bibliotecar, Filiala „M. Ciachir”

 

Cui nu-i place vara? Momentul bucuriei, căldurii și distracției. Provocarea verii 2021 este un program creativ și interactiv pentru recreerea copiilor prin lectură, explorare, ateliere de creație și călătorii. Motto-ul principal al acestuia a fost „Citim și descoperim Chișinăul!”, întrucât orașul a împlinit 585 de ani.

Acest proiect a intrat deja în tradiția bibliotecii, cunoscând un succes deosebit la precedentele ediții. Prin multitudinea și varietatea serviciilor oferite de bibliotecari, consider că Programul „Provocarea Verii” a reușit să satisfacă nevoia de cultură și petrecere a timpului liber a tuturor exploratorilor.

Probabil, fiecare dintre noi are un loc preferat, unde revine de fiecare dată cu drag. „Vara sub o umbrelă de carte” presupune atragerea copiilor la bibliotecă, organizarea timpului liber prin jocuri și cărți, comunicarea strânsă între tânărul cititor și bibliotecar, cunoașterea istoriei locale și promovarea sentimentului de dragoste pentru patrie. Fiecare zi a fost petrecută interactiv și divers, incluzând câte 20 de minute de lectură ce au contribuit la dezvoltarea spirituală și intelectuală a tinerilor exploratori și va rămâne pentru totdeauna în nenumăratele fotografii și amintiri luminoase.

Formarea unui copil ca cititor nu poate avea loc fără participarea activă a bibliotecii. La pregătirea și organizarea tuturor evenimentelor, se iau în considerație interesele copiilor, caracteristicile lor de vârstă și statutul social. Ediția din această vară a avut parte de cei mai activi dintre ei, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani.

Pentru bibliotecă, vara devine o altă oportunitate de a-și demonstra importanța în formarea unei națiuni inteligente, iar prin intermediul concursurilor, atelierelor de creație și cadourilor am oferit motivația perfectă pentru ca aceștia să studieze și să afle cât mai multe lucruri noi despre frumosul oraș Chișinău.

Cu toții am rămas mulțumiți de modul în care am petrecut timpul în această vară. Feedback-ul din partea copiilor și a părinților, m-a făcut să mă simt într-adevăr un profesionist în domeniu.