vineri, 1 septembrie 2023

Concursul literar bienal „Ioan Mânăscurtă în memoriam – 70 ani de la naștere”. Ediția I-a

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 27 aprilie 2023, când scriitorul, traducătorul, jurnalistul și editorul Ioan Mânăscurtă ar fi împlinit 70 de ani, Biblioteca „Onisifor Ghibu” și Editura „Princeps” a lansat, în omagiul distinsului maestru al cuvântului, un Concurs literar bienal cu două compartimente: Eseu și Science-fiction. La concurs au fost invitați să participe tinerii, studenții-filologi și liceenii în mod special.

Condițiile concursului au fost următoarele: participanții trebuiau să expedieze lucrările (în limba română, volum maxim 20 000 de semne cu spații) până la data de 21 mai 2023. Dna Raisa Osadci inițiatoare concursului a menționat pentru participanți că cele mai reușite lucrări urmează a fi incluse într-un volum de carte și editate de către editura PRINCEPS.

Astfel, este de menționat, concursul inițiat a căpătat o amploare deosebită, fiind receptate lucrări ale participanților din România, Franța, și practic din toate colțurile Republicii Moldova.   

Instituțiile de învățământ, ai căror elevi au participat la concurs, vor primi câte o donație de carte. Volumul donației va fi stabilit în funcție de numărul de elevi participanți la concurs.

Lucrările menționate în prezentul anunț, vor fi inserate integral, sau fragmentar, într-o carte, publicată de Editura „Princeps”. Cu acceptul autorilor, cele mai valoroase fragmente din unele scrieri vor fi publicate pe pagina de Facebook a Editurii „Princeps”.

Astfel, la data de 30 august 2023, începând cu ora12:00, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a demarat Gala Premiilor participanților concursului literar bienal - Ioan Mânăscurtă în memoriam – 70 ani de la naștere. În debutul evenimentul președintele comisiei concursului, criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu, a remarcat că au foste receptate un volum semnificativ de lucrări, inclusiv de peste hotarele Republicii Moldova, iar juriul a avut un volum de muncă deosebit deoarece lucrările recepționate au fost pe măsură, iar decernarea locurilor premiante s-a făcut migălos pentru a fi maximal obiectivi față de fiecare participant dar și evaluare complexă a lucrărilor și conținuturilor acestora. Doamna Raisa Osadci a adăugat că: Scopul concursului a fost de a găsi tinere talente, iar cel mai tânăr participant la concurs a fost o elevă de clasa V-a ceea ce denotă că palitra participanților a fost bogată, și faptul că oamenii de diferite vârste au interese comune, sunt la începuturile creațiilor sale, sunt lucruri de folos pentru autodezvoltarea personală. Iar cel mai reușite lucrări care reprezintă a valoare literară urmează a fi publicate de Editura PRINCEPS, organizatoarea concursului. Iar acest fapt tar fi o stimulare pentru cei tineri și talentați ca să-și continuă și dezvolte competențele în ale literaturii.

Activitatea a continuat cu înmânarea premiilor pe categorii, câștigătorii locurilor, I, II, și III, au primit diplome și două seturi de carte de o deosebită valoare, unul din parte organizatorului Editura PRINCEPS, iar al doilea set din partea Bibliotecii „Onisifor Ghibu”.

La sfârșitul evenimentului Doamna Raisa Osadci a mulțumit tuturor participanților la concurs, pentru interesul și implicarea manifestată. A mulțumit și juriului pentru implicare și profesionalism, în mod deosebit și Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, pentru aportul și buna desfășurare a concursului, pentru mediatizare, și premiile de carte oferite.

În încheiere Dna Raisa Osadci s-a adresat tuturor: Vă mulțumim cordial pentru participarea la concurs! Vă dorim, în continuare, mult succes și har pe tărâmul plin de mistere al scrisului, curaj și virtute în competiție, lecturi captivante și utile! Vă invităm să cunoașteți cât mai amplu scrierile maestrului IOAN MÂNĂSCURTĂ, generatoare de formule inedite ale imaginației, model de artă a cuvântului, de sinergie între melodia expresiei și profunzimea cugetului. Vă așteptăm cu idei inspirate și noi realizări la ediția a II-a a concursului, în anul 2025, care va include încă o Secțiune, unde vor concura lucrări, axate pe opera și activitatea literară și civică a omului de cultură IOAN MÂNĂSCURTĂ.