luni, 28 august 2023

Cititorii noștri care cercetează și scriu cărți

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate.

Marcus Tullius Cicero

La data de 27 august, prezent, de Ziua Independenței Republicii Moldova, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea monografiei Episoade ale istoriei: studii, analize, atitudini, (Editura Pontos, Chișinău, 2023) scrisă de Grigore Stoian, o persoană deosebit de pasionată de istoria neamului nostru. Nu numai noi cunoaștem câte cărți a răsfoit și citit în Biblioteca „Onisifor Ghibu”, dar, la sigur, și în alte Biblioteci.

Volumul de față reprezintă un studiu de analiză a eforturilor slavilor estici, începând cu secolul al VI-lea, de a stăpâni arealul Dunării de Jos. Lucrarea de față începe cu analiza evenimentelor descrise în „Povestea vremurilor de demult” al cronicarului Nestor de la Kiev care și constituie prima parte a lucrării.

Prin descrierea episoadelor, autorul deduce - că pentru spațiul carpato-danubiano-pontic, slavii estici au reușit doar să elaboreze geostrategii pentru viitoarele cuceriri. Cronologic prima parte se extinde din antichitatea târzie și până la finele Evului Mediu. Spațiul desfășurării evenimentelor este cel carpato-danubiano-pontic și cel adiacent estic.

A doua parte a monografiei include evenimente ce sau produs în secolele XVIII-XX și au avut un impact major asupra populației din Moldova de Est, fiind divizată în trei capitole: Primul capitol întitulat „Fracționarea Moldovei” – în care sunt descrise realizările geostrategice ale slavilor.

Următorul capitol este dedicat plăsmuirii celui de-al doilea război mondial. Un detaliu foarte bine descris în această monografie constă în următorul amănunt: „La 7 Noiembrie 1917 în Imperiul Rus, bolșevicii au realizat o răsturnare de guvern. Inițial declarând pacea fără anexiuni și contribuții, însă peste două săptămâni ei își schimbă opiniile. Încep războaiele de recucerire a popoarelor dezrobite... Aceste războaie cât și o serie de alte evenimente sunt descrise ca evenimente ce au dus la declanșarea celui de-al doilea război mondial, dar sunt descrise și evenimentele care au avut loc în cadrul celui de-al doilea război mondial”. După cum spunea cardinalul Richelieu: „Marile incendii se nasc din scântei mici”. Fapt care a fost demonstrat și de către bolșevici când după venirea la putere au pregătit spațiul – teritoriul pentru cel de-al doilea război.

Al treilea capitol „Moldova în fața terorii. Mica și marea foamete” – alcătuiește cuprinsul ultimului capitol al acestei lucrări și se referă la perioada foametei mici (1 iulie 1944-31 decembrie 1945), dar și Marii foamete dintre anii 1946-1947. Capitolul se termină cu relatarea despre Deportarea din 1949 a unei părți din populația Basarabiei în Siberia.

Astfel, în această zi, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” care este și prima Bibliotecă de carte Românească de la proclamarea Independenței, a fost organizată o lansare de carte la care a fost prezent un public pasionat de istorie. Evenimentul a fost deschis de către directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu care a menționat: „Astăzi, semnificația zilei sporește de la sine, 27 august, ziua când s-a declarat Independența Moldovei din partea stângă a Prutului... Semnificația sporește și prin această lansare de carte din Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, deoarece Dl Grigore Stoian a acceptat să vină, azi în zi de sărbătoare, cu acest volum: Episoade ale istoriei: studii, analize, atitudini, o carte pe care o găsesc foarte importantă și știu că Dl Stoian a muncit ani de zile pentru a redacta unele lacune considerate de la sine grave, lacune ce știrbeau din adevărul istoric...”

Moderatorul lansării a fost Dl Ion Negrei, istoric și om politic, vice-președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova care a remarcat aportul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” la cunoașterea adevărului istoric și valorificarea culturii naționale și contribuția autorului la susținerea adevărului istoric și redefinirea/ interpretarea unor evenimente care ani de zile nu au fost puse la îndoială: „Salut inițiativa Bibliotecii de a lansa în această zi o carte de istorie semnată de Dl Grigore Stoian, care nu este istoric, ci un amator, inginer proiectant...”, „Noi istoricii avem o manieră anume de interpretare a istoriei, o interpretăm în baza surselor, în baza literaturii, avem un substrat metodologic... ca lucrarea să fie științifică dar în afară de noi, istoricii, în acest domeniu în ultimul timp sau infiltrat și alte elemente, elemente benefice – amatorii de istorie... Dl Stoian are un cuvânt de spus, el a găsit unele momente pe care le interpretează din punctul său de vedere... ceea ce e mai complicat fără pregătire în domeniu – își spune punctul de vedere dar cu argumente”.

Însăși Dl Grigore Stoian susține că: „Autorii care trec dintr-un domeniu în altul adesea aduc cu sine viziuni noi, metodologii noi...”. Autorul a încercat să cuprindă un interval de timp foarte mare, începând cu secolul VI până după al doilea război mondial...: „Referitor la partea inițială am citit toate Letopisețele de la Biblioteca Națională și de la Biblioteca Academiei, chiar în limba slavonă... apoi ca să găsesc adevărul trebuia să citesc letopisețele în limba latină...”, dar nu uită și de dacii latinizați: „Episodul românesc al dacilor a fost introdus ca să arăt pe adevărații stăpâni ai acestui spațiu carpato-dunărean și mai cu seamă latinizarea dacilor liberi”.

Lansarea a continuat cu o serie de întrebări adresate autorului, care a răspuns cu bine voință, oferind pe final și autografe doritorilor.