marți, 8 august 2023

Ineditul Eugen Cioclea

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, 

Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 4 august 2023, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat conferința literară de omagiere consacrată lui Eugen Cioclea - 75 de ani din ziua nașterii. În cadrul evenimentului deosebit, a fost valorificată personalitatea de factură excepțională a lui Eugen Cioclea, o voce inconfundabilă, care și peste ani rămâne a fi o enigmă, o emblemă a poetului însingurat și foarte trist.

Sala Nuciferă a devenit neîncăpătoare pentru atâția oaspeți ce au venit pentru a-i cinsti memoria celui mai trist poet din Europa. Printre cei prezenți au fost mulți scriitori și oameni de cultură: Leo Butnaru, poet, prozator, critic literar, traducător; Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, eseist, editor; Dumitru Dan Maxim, prozator; Iulian Filip, poet, scriitor, dramaturg, folclorist; Victor Beșliu, doctor în științe tehnice, profesor universitar; Anatol Moraru, doctor în filologie, prozator, publicist, profesor universitar; Valeriu Pasat, academician, ex-ministru al Apărării, doctor habilitat în istorie; Mihaela Perciune, scriitoare; Virgil Botnaru, scriitor; Gheorghe Bîlici, scriitor, epigramist; Liviu Belîi, jurnalist, scriitor și mulți alții cititori pasionați de creația lui Eugen Cioclea.

Activitatea a fost deschisă și moderată de directorul bibliotecii Vitalie Răileanu, poet, critic și istoric literar care a remarcat: „Poet cu un mod estetic singular și cu o mai originală viziune fragmentară asupra lumii, impregnantă de diverse situații și întâmplări, Eugen Cioclea a fost și rămâne o emblemă a poetului însingurat și foarte trist, adesea incomod până la os unora, aflându-se mereu în opoziția cu prejudecățile și poetismele zăpăcite și țipătoare (Eugen Cioclea), apelând/ recurgând în acest scop la inconfundabilele sale metapoeme”.

Anatol Moraru, scriitor, profesor universitar, s-a referit în alocuțiunea sa la fenomenul „Eugen Cioclea - o conștiință a generației optzeciste”. Scriitorul a remarcat „Eugen Cioclea n-a fost cântărețul și nici opozantul vocal al regimurilor politice sub care i-a fost dat să viețuiască. Fire singulară și solitară, a ales refugiul în cultură, preferând să-și îngrijească cu un fel de ostentație uneltele sale po(i)etice , urmărind, ca finalitate, schimbarea versanților și escaladarea altitudinilor, acest exercițiu fiind conceput de el ca o formă de disidență”.

Leo Butnaru a venit cu o precizare că Eugen Cioclea a fost un poet al generației 70 și 80, avea o energie descătușată, că i-a publicat câteva poeme în ziarul „Tinerimea Moldovei” și că s-au cunoscut foarte bine.

Prietenul, colegul de clasă, amicul din copilărie Victor Beșliu a povestit amănunțit despre peripețiile de care au avut parte, atunci, demult în satul lor de baștină, și mai apoi la studii, fiind împreună la Moscova, constatând importanța acestei întâlniri sincere ca și însuși poetul Eugen Cioclea.

Poetul Emilian Galaicu-Păun a mărturisit că l-a cunoscut pe poet ca pe unul foarte, foarte citit, un om care lasă urme frumoase și deosebite în literatură, având marea plăcere să redacteze o antologie și  un film despre Eugen Cioclea și ar fi bine să avem în Chișinău o bibliotecă cu numele Eugen Cioclea.

Liviu Belîi își amintește cu dragoste despre prietenul din copilărie, despre acele clipe petrecute cu ani in urmă de neuitat, Eugen Cioclea fiind deosebit prin tot ce făcea și gândea.

Iulian Filip a venit cu o carte dăruită de Eugen Cioclea, o carte cu autograf de la cel mai diferit și subtil poet.

Dumitru Dan Maxim a prezentat publicului placheta de versuri  „Mergeam la braț cu Moartea lui Cioclea”, propunând câteva versuri: „Mergeam la braț cu Moartea lui Cioclea

Și-i vedeam luminile toate

Adunate întru-un punct-

Era Soarele lui

Pe care nu l-a văzut niciodată

Nici când era și

Nici când nu-i”.

Academicianul Valeriu Pasat a vorbit cu mare respect cum l-a cunoscut pe poet la Moscova prin intermediul lui Vlad Pohilă și că  cel mai des se întâlneau la un magazin de cărți.

La finele conferinței literare, amfitrionul bibliotecii a încheiat cu excelentul poem „ Eugen Cioclea ne-a unit foarte frumos într-o horă pe care o numea el – metapoem.

Eugen Cioclea  a fost poet, eseist, publicist, a făcut studiile la facultatea de matematică a Universității din Moscova, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, traducător, redactor-șef la ziarul „Tinerimea Moldovei”. A scris volumele „Numitorul comun”, „Alte dimensiuni”, „Dați totul la o parte ca să văd”, „Subversiunea poetului revoltat”, „Ofsaid”. A desfășurat o muncă rodnică de traducător și a tradus în rusă, franceză, engleză. I s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova în 1991, 2001.

Născut în zodia leului, Eugen Cioclea a avut o biografie demnă de un Esenin sau un Vladimir Vîsoțki , ar fi fost un matematician celebru, dar a ales să fie un poet, un poet de marca anilor 80. Mulți poeți îi sunt recunoscători pentru lecțiile de poezie și viață. Avea ceva, ceva deosebit, altfel decât toți, ce și-ar fi dorit și alții poeții ,oriunde apărea era lumină.

Toți, cei prezenți la conferință au rămas surprinși de expoziția de fotografii și referințele critice inedite. Dacă ar fi trăit ne-ar fi bucurat cu poezii și poeme frumoase și cu deosebit interes de citit.