luni, 31 iulie 2023

Programul estival „Provocarea verii 2023” la Biblioteca „Hristo Botev”

 


Angela Olărescu,

șef, Biblioteca „Hristo Botev”

 

Vacanța de vară este un timp minunat pentru relaxare și distracție. La odihnă cu părinții, în tabere pentru copii, cu prietenii, dar și divertismente diferite. Filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în fiecare an în perioada iunie-iulie desfășoară Programul estival „Provocarea verii”. Cu un concept bine determinat, pentru a oferi copiilor de diferite vârste un program amplu de inițiere a lecturii de vară, de a organiza distracții în localul bibliotecii, făcând o combinare cu colecția bogată de carte și jocurile intelectuale. O astfel de petrecere a timpului liber este foarte interesant și captivant, dar cel mai important și în primul rând este educațional și cognitiv. Varietatea temelor zilnice pe diferite subiecte cotidiene, cunoașterea literaturii și autorilor de cărți, vizionarea filmelor popular-științifice pe marele ecran – toate cele enumerate contribuie la promovarea calitativă a informațiilor prin mai multe forme de activitate tuturor celor care doresc să participe la Programul estival „Provocarea verii”. Anul acesta programul a ajuns la a V-a ediție cu genericul Chișinău - oraș verde, oraș eco! ce determină interes pe subiecte ecologice.

Biblioteca „Hristo Botev” și în acest an s-a implicat activ în desfășurarea Programului estival „Provocarea verii”. Startul a fost dat la 5 iulie 2023 cu o agentă pentru fiecare 2 săptămâni. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani au participat la o gamă largă de activități: lecturi, ateliere, discuții, descoperiri, master-class, cercetări și observări în natură, concursuri, excursii, jocuri, simulări, vizionarea filmelor, prezentărilor video captivante și interesante, discutând tema mediul înconjurător și orașul nostru în cele trei componente Citește, Descoperă, Acționează.

În cadrul Programului estival au fost discutate teme interesante ca: Protecția aerului atmosferic, Apa – izvorul vieții, Solul – bogăția Pământului, Pădurea, Plantele, Animalele sălbatice, Plante și animale incluse în Cartea Roșie, Energia solară, Deșeurile menajere și reciclarea lor, Condiții meteorologice extreme și altele.

Excursiile întreprinse la Râul Bâc, la Biserica „Sfinții împărați Constantin și Elena”, pe Aleea Grigore Vieru, Parcul Valea Morilor, Catedrala Nașterea Domnului, Piatra de temelie a orașului Chișinău, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Muzeul Cărții a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova etc. au contribuit la cunoașterea mai largă de către copii a orașului natal Chișinău ce trebuie să devină cu adevărat un oraș eco, demn să intre în comunitatea orașelor europene.

Atelierele și master-class desfășurate pe tematici ecologice au fost utile atât pentru responsabilizarea copiilor privind ecologia orașului, cât pentru cultivarea talentelor.

          La sfârșitul fiecărui Tur al Programului estival „Provocarea verii 2023”, copiii au primit Certificate pentru participarea activă cu includerea numărului de minute alocate lecturii din cadrul Turnirului lecturii. Prin cele 20 de minute pe zi de lectură, copiii au învățat să selecteze cărți din colecția bibliotecii după gust și interes, să citească individual, să-și împărtășească impresiile cu ceilalți participanți la program, să recomande altora cartea devenită preferată. Putem menționa că cititul i-a captivat pe copii, dezvoltând limbajul, gândirea, imaginația, creativitatea.

Vizibilitatea programului s-a realizat prin intermediul rețelelor de socializare: pagina de facebook și youtube-ul bibiliotecii noastre: https://www.facebook.com/bibliobotev, https://www.youtube.com/channel/UCCn8AtWVZ7zOm3XzVPhqqag. Ne bucură faptul că elevii și părinții au rămas satisfăcuți de tematica interesantă a agendei, de comunicarea, atitudinea, comportamentul participanților și a bibliotecarilor.

          Mesaje de mulțumire scrise din partea părinților pentru echipa Bibliotecii „Hristo Botev” cu referire la Programul estival „Provocarea verii”, ediția 2023 la toate patru tururi sunt argumentate de impactul emoțional și cognitiv al participanților. Fiecare copil când pleca acasă, pleca cu emoții pozitive, cunoștințe, experiențe, povestind părinților despre activitățile informative, jocurile dinamice și creative desfășurate cu prietenii la bibliotecă.

          Putem spune cu certitudine că Programul estival „Provocarea verii”, ediția a V-a, desfășurat la Biblioteca „Hristo Botev”, a oferit cu generozitate copiilor cunoștințe, distracție, zâmbete și multă voie bună. Prin misiunea sa, Biblioteca a contribuit la educarea tinerilor cetățeni ai Chișinăului prin formarea culturii ecologice și spiritului de responsabilitate față de viitorul capitalei.