joi, 6 iulie 2023

Programul estival „Provocarea verii” la Biblioteca „Lesia Ukrainka”

 

Ana Bevziuc, bibliotecar, Biblioteca „Lesia Ukrainka”

Anul acesta are loc cea de-a cincea ediție a Programului estival „Provocarea verii” care se desfășoară în toate filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. În acest an tematica programului este axat pe „Chișinău – oraș verde, oraș eco!”. Agenda cuprinde de asemenea diverse teme ecologice repartizată în 4 ture.

Cu toții cunoaștem că în prezent omenirea se confruntă cu o serie de probleme globale care prezintă un pericol major la adresa vieții pe pământ: poluarea aerului, apei și solurilor, distrugerea stratului de ozon, modificarea globală a climei, dispariția speciilor, sunt câteva dintre problemele ecologice actuale. Agenda cuprinde următoarele componente: Citește, Descoperă, Acționează incluse în tematicile de anul acesta: Aer, Apa, Sol, Pădurea și plantele, Animale, Cartea roșie, Energie, Deșeuri, Comportament în situații excepționale și Consum rațional cu forme de activitate individuale. Aici copiii sunt ajutați să dobândească o sensibilitate față de întreg mediul înconjurător şi problemele lui.

O plimbare prin parc, un urcuș pe un deal, o excursie sunt posibilități de a intra în contact cu natura. O experiență trăită în natură, nemijlocit, este foarte importantă pentru un copil, valorând mai mult decât orice explicație, imagine colorată sau film. Împreună cu participanții grupului I am mers la parcul „Bucuria”, iar cu participanții grupului II - la lacul de pe strada Mihai Viteazul la colț cu strada Albișoara. În timpul excursiilor copiii au fost încurajați să nu rupă crengi, frunze, flori, doar pentru că sunt frumoase, ori pentru a le mirosi o clipă, ci să le imortalizeze prin desen sau printr-o fotografie. Importanța apei în lumea vie, cauzele poluării și tratarea ei au fost subiectele pentru discuții și dezbateri. Uneori observăm în jurul nostru copii care, prin gesturi mici, dovedesc că sunt eco-cetăţeni, mai buni decât adulții. Am avut situații în care un copil de 7-8 ani ridică o hârtie aruncată la întâmplare de un adult şi o duce la coșul de gunoi, destul de îndepărtat, demonstrează că educația ecologică realizată nu a fost în zadar. Educația copiilor se poate transmite și mai departe, prin ei se pot sensibiliza și adulții, părinții sau alți membri ai comunității, în vederea respectării și protejării naturii. Este necesar ca noua generație să dispună de cunoștințe, deprinderi, atitudini, motivații şi angajamente necesare pentru a acționa în prevenirea problemelor viitoare ale mediului. „Pastila de ecologie’’ a fost introdusă în toate activitățile. Copiii au fost implicați în exerciții de gândire, pentru găsirea de soluții în vederea evitării degradării grave a mediului înconjurător.

Copiii care s-au înregistrat la program au asimilat foarte multă informație prin: prezentări video, lecturi din enciclopedii, ateliere de creație, excursii, concursuri, proiecte de grup, jocuri etc. O experiență foarte plăcută și utilă a programului sunt cele 20 min per zi în cadrul Turnirului. Aceste lecturi au devenit tradiție. Există o serie de activități prin care noi bibliotecarii încurajăm copiii să descopere cititul pentru a-și lărgi cunoștințele despre viață. Întreaga echipă ne unim forțele pentru crearea unor activități care au drept scop dezvoltarea competențelor de lectură, abilităților de a crea, a interpreta, a explora și experimenta în baza cunoștințelor noi. Ne bucură foarte mult faptul, că unii cititori ai bibliotecii alocă lecturii mai mult de o oră pe zi acesta fiind în opinia lor modul perfect de a se relaxa și totodată de a afla ceva nou. Ținând cont de faptul că Jocul este cea mai ușoară formă de învățare în care copilul se regăsește, biblioteca noastră a oferit participanților o varietate mare de jocuri de cunoaștere, de logică, educative devenind o provocare memorabilă în această vară. Toți participanții la program au primit certificate de încurajare și de progres în lectură.

În concluzie, Programul estival „Provocarea verii’’ este un model de descoperire, explorare și aplicare a cunoștințelor în stil inovativ și corespunde cerințelor actuale ale epocii noastre.