marți, 22 august 2023

Dumitru Țâra cronicarul și gânditorul timpului prezent

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

O memorie bună nu e suficientă ca să ai amintiri bune. Dumitru Țâra

 

Binecunoscutul jurnalist Dumitru Țâra și-a lansat volumul de maxime și aforisme, întitulat: Cuvântul învie gândul. Publicația a fost editată de Fundația Draghiștea în anul 2023. Este un volum axat de cugetări bazat pe o experiență practică unică în acest spațiu geografic, dat fiind faptul, că Dumitru Țâra a ocupat de-a lungul carierei sale un șir de funcții în stat care au contribuit, inevitabil, la formarea personalității sale ca jurnalist, poet, publicist.

La începutul anilor '90 dumnealui a fost purtătorul de cuvânt al primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Ulterior a ocupat și funcția de director general al Instituției Publice Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, fost purtător de cuvânt al Curții Constituționale a Republicii Moldova. Activitatea sa pe post de diplomat cultural a adus un rod poetic și filosofic semnificativ, pe care astăzi publicul larg în poate valorifica.

Astfel, la data de 18 august 2023, în Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost organizat un eveniment select care a adunat un public relativ restrâns, dar cu o încărcătură intelectuală și culturală deosebită. În debutul evenimentului autorul care a și fost mâna dreaptă a primului președinte al RM a transmis cu titlul de donație din partea Președintelui Mircea Snegur, întreaga colecție de memorii Labirintul Destinului, în 9 volume, pentru colecția bibliotecii noastre, la care a avut și un suport substanțial și Dumitru Țîra. Amfitrionul evenimentului a fost asigurat de Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, șeful Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, care a menționat: „Acest volum este o școală a cărții, o școală a literaturii. Dumitru Țâra este omul care scrie o carte bună și o poartă în mână, niciodată nu este singur, iată de unde e și larghețea acestui eveniment pe care o avem astăzi. Adevărul pe care îl prezintă autorul este mereu îmbrăcat în haina metaforei, iar aceasta ne provoacă deoarece este până la urmă o oglindă a sufletului”.

Primul dintre participanți care luat cuvânt a fost Vasile Spinei, prozator, poet, ziarist, redactor, scenarist, care a remarcat că: „Lucrarea care este prezentată astăzi publicului conține lucruri inedite. Mulți oameni scriu citate și aforisme, însă nu tuturor le reușește, iar Dumitru Țâra este omul care ne atrage atenția prin profunzimea aforismelor. Iar ca să scrii aforisme trebuie să ai har, dar și un bagaj de cunoștințe considerabile, gândire filosofică, analitică, și o experiență de viață pe care nu fiecare o are, așa precum o are autorul”. Cu o altă referință a venit Traian Vasilcău, poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece și textier, care spune: „Că Volumul în cauză care cuprinde 200 de pagini, are o valoare artistică deosebită, dar totodată și o carte de învățătură pentru cei care vor să se lepede de vicii, și goane mercanteliste. Cartea autorului este pentru gândire, care în zilele noastre, pentru mulți „Gândirea" a ajuns un lux, volumul înglobează toate temele a unei societăți, dar și temele personale a unui om. Dumitru Țâra este un scriitor rar, care te poate capta atâta timp, până când termini de citit această carte. Iar după citirea fiecărui aforism trebuie să stai și să meditezi. 

Gândurile bune și aprecierile față de autor și lucrarea sa au continuat din partea lui Nicolae Schițco, editor, publicist, sociolog, bibliograf. Nicolae Schițco a constatat: „Dumitru Țâra a ctitorit o Biserică în satul în care a copilărit, iar volumul de carte lansat astăzi, este o icoană cât pentru gând, atât și pentru cuvânt, iar fiecare aforism, cugetare din carte este o trăire a autorului. A împărtășit impresii și prietenul autorului fotograful Mihai Potârniche: „Dumitru Țâra este un om al comunicării, iar toate întâlnirile cu el sunt completate de aforisme și gânduri frumoase, iar să lucrezi cu el este plăcere.

Publicistul Gheorghe Budeanu spune: „Dumitru Țâra este un om de o modestie prea deosebită, deși are doar cinci cărți, este un poet talentat”. Iar Ludmila Berzoi, doctor în filologie, conferențiar universitar: „Prin lucrarea sa Dumitru Târa ne face să gândim despre trecutul, prezentul și viitorul vieții noastre, autorului i sa deschis portița providenței, ceea ce nu fiecărui îi reușește. Este original în gândire și găsește formula ideală pentru a le transmite cititorului”.

Pe finalul evenimentului autorul a mulțumit Bibliotecii „Onisifor Ghibu” pentru deosebitul eveniment și a trecut la sesiunea autografelor și pozelor.