miercuri, 9 august 2023

Cartea veche care mișcă umanitatea spre progres

                                                   Natalia Smirnov, șef sector Carte veche și rară, Biblioteca Centrală

 

„Deșteaptă-ți mintea, cu ideile, teoriile, legile, cugetările şi operele marilor spirite ale istoriei şi culturii naționale şi universale” (Crina Dicusară Bocșan)

 

Cred, că autorii cărților vechi și rare au avut convingerea că acestea vor fi citite și studiate, în mare parte, devenind sursa documentară și autentică a evenimentelor acelor timpuri.

Unul din obiectivele instituției constă în valorificarea patrimoniului scris mobil, digitizarea volumelor vechi și rare, oferirea accesului online la sursă celor interesați.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, deține 2 180 de cărți vechi și rare, editate până în 1950, dintre care mai mult de jumătate se păstrează la Biblioteca Centrală. Dintre acestea aproximativ jumătate sunt în mai multe limbi ale lumii: engleză, franceză, germană, rusă și spaniolă, 148 fac parte deja din Biblioteca digitală.

Efortul depus în scopul fondării și completării colecției „Moștenire” a avut loc în mai multe etape, inclusiv depistarea şi colectarea edițiilor rare şi vechi din fondul bibliotecii. Au fost consultate cataloagele alfabetice şi selectate cele mai prețioase ediții existente la acea dată. Au fost alese unicatele, cartea cu tiraj limitat, cartea românească veche, cartea străină veche, edițiile princeps, cărțile originale din punct de vedere tipografic, cărțile cu autografe, minuscule, etc.

Tipăriturile sunt deosebite nu doar prin aspect fizic (imprimări originale, legături), dar şi prin conținut (monografii locale, biografii ale intelectualilor, cataloage de carte etc.). Cărțile poartă un caracter enciclopedic din domeniul istoriei, al literaturii, culturii, filosofiei, sociologiei, esteticii, politicii, economiei, fizicii, chimiei, agriculturii. Patrimoniul sectorului este constituit dintr-o varietate de documente întocmite în țâră sau în afara ei, mărturii ale creației spirituale şi materiale naționale şi universale, prezintând firele de știință ce leagă între ele secole şi oameni. Cărțile din acest fond conțin un întreg univers de idei, păreri şi sentimente, astfel cunoaștem, studiem şi trăim trecutul plin de evenimente istorice ale unor culturi.

Colecția de carte veche și rară este cel mai bogat ca material informațional şi conținut științific. Cuprinde un șir de lucrări în limba rusă din diverse domenii ale ştiinţei: istorie, literatură, politică, filozofie, psihologie etc., precum și în alte limbi ale lumii.

În cadrul expoziției virtuale dedicată Zilei Mondiale a Cărții Vechi este prezentă cartea străină care cuprinde opere din tezaurul universal, apărute de-a lungul sec. XVI-XIX în cele mai de seamă centre tipografice ale Europei: Paris, Varșovia, Lyon, Mexico, Madrid, București etc. Printre autorii notorii, operele cărora se păstreze în patrimoniul nostru sunt: Voltaire, Balzac, Hugo, Tasso. Edițiile sunt în limbile engleză, franceză, germană, rusă, spaniolă, având tematică variată: literatură artistică, istorie, religie, matematică, medicină, agricultură, sociologie etc. Multe din acestea au fost tipărite la Moscova, Sanct Peterburg privind istoria, sociologia, adunate de Alexandru V. Boldur și donate de către soția sa, Nina Boldur bibliotecii.


Colecția „Moștenire” a bibliotecii deținea cărți vechi, cu tiraj limitat, unele în doar 25 de exemplare pe teritoriul românesc, dintre care un exemplar în Biblioteca Centrală, spre exemplu Orizont și stil de Lucian Blaga, cărți cu dedicație, cu însemnări ale unor personalități, ex libris-uri, alte semne distinse.

Fondul de carte veche și rară este cel mai bogat ca material informațional şi conținut științific. Cuprinde un șir de lucrări în limba rusă din diverse domenii ale științei: istorie, literatură, politică, filozofie, psihologie etc., precum și în alte limbi ale lumii, prezente în expoziție.

În ultimii ani am valorificat o parte din volumele deținute, organizate în expoziții tradiționale și virtuale, articole, comunicări, prezentând publicului cititor descrierea și importanța lor cu diferite ocazii tematice (Smirnov, Natalia. Curiozități bibliofile eminesciene din colecția Carte veche și rară a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” : Expoziție virtuală tematică : [Resursă electronică] / Natalia Smirnov // BiblioCity. – 2023. – 15 ianuarie. – Mod de acces: https://wwwbibliocity.blogspot.com/2023/01/curiozitati-bibliofile-eminesciene-din.html – Accesat: 24.01.2023; Smirnov, Natalia. Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2): [Resursă electronică] / Natalia Smirnov . – 2023. – 03 martie. – Mod de acces:  https://wwwbibliocity.blogspot.com/2023/03/valorificarea-operei-hasdeistice_3.html.– Accesat: 06.03.2023; Smirnov, Natalia. Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1): [Resursă electronică] / Natalia Smirnov. – 2023. – 01 martie. – Mod de acces:  https://wwwbibliocity.blogspot.com/2023/03/valorificarea-operei-hasdeistice.html.– Accesat: 06.03.2023, Smirnov, Natalia. O nouă bibliotecă personală intrată în Colecția Moștenire: Vlad Pohilă : [Resursă electronică] / Natalia Smirnov. – 2023. – 05 mai. – Mod de acces:  https://wwwbibliocity.blogspot.com/2023/05/o-noua-biblioteca-personala-intrata-in.html.– Accesat: 06.05.2023; Smirnov, Natalia. Familia Hasdeu – o dinastie de cărturari (I) : [Resursă electronică] / Natalia Sofroni. – 2023. – 15 mai. – Mod de acces: https://wwwbibliocity.blogspot.com/2023/05/familia-hasdeu-o-dinastie-de-carturari-i.html.– Accesat: 21.05.2023 etc.)

Astăzi, mi-am propus să prezint acele volume de carte veche și rară care nu au mai fost expuse cititorului.

Expoziția cu genericul Ziua Mondială a cărții vechi – 27 iulie, cuprinde 89 de volume. Subtitlurile, vorbesc despre structura expoziției: Cartea veche modernă perioadei 1831-1918, Cărți mai vechi de 100 de ani, Cărți vechi bibliofile, Cărți vechi cu Ex libris.

Din lipsa de spațiu aduc în atenție doar câteva, descrise pentru a vă trezi interesul.

Cea mai veche care se păstrează în colecție datează cu anul 1816, editată la Sanktpeterburg în limba rusă se numește „Oпыт Российской библиографии или Полный словарь сосинений и переводов” adunate de Vasilii Solicovâi, slujitor la Biblioteca Publică Imperială. Ca această carte să apară a trebuit să treacă prin mai multe cenzuri: Comitetul pentru cenzură, Departamentul Ministerului Învățământului, Două exemplare către Biblioteca Publică Imperială și unul Academiei de Știință Imperială. Acest volum (4) este de fapt o bibliografie a lucrărilor, inclusiv traduceri, tipărite, cu enumerarea lor alfabetică de la O la C (alfabet rus), socotită la acea vreme ca ceva nou în știința rusă. În volum găsim și referințe privind istoria tiparului în Rusia, cât și în Europa, chiar și însemnări despre cărțile rare cu extrase din ele. Cartea are o „vârstă” de 206 ani, dar a fost păstrată bine și acum este la îndemâna cercetătorilor, în curând va fi digitizată și va avea o viață nouă pentru multe generații de acum înainte.


Jerusalem delivree. T. 1. Tasso, Torquato : Paris : Bossange et Masson Libraires, 1818, 272 p.

Volumul este într-o stare de conservare bună, chiar dacă numără 205 ani de la apariție. Jerusalem delivree este o ediție cu poeme traduse din italiană în franceză, scrise de un celebru scriitor italian Tasso Torquat. S-a păstrat prefața scrisă la ediția din 1774, urmată de Notițe despre viața și caracterul lui Tasso, autorul, pe 56 de pagini. Lucrarea a apărut în nenumărate ediții, la Paris.

Scurtă descriere: dimensiuni - 15/12cm, coperta anterioară și cea posterioară sunt egale, ansilajul, de culoare roșie delimitează coperta anterioară de forzațul fix, grafia latină pe o coloană, nr. de rânduri variază, utilizată limba franceză, forzaț fix și mobil, foaia de gardă cu titlul și date despre adresa librăriei unde putea fi găsită cartea la acea vreme(pe verso), urmat de foaia de titlu cu nr. volumului. Volumul conține 9 gravuri originale pentru fiecare poem, legătura din piele artificială, de culoare roșie, capitalbandul roșu, hârtia subțire, colontitlu - pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul poemului, coloncifru în partea de sus a paginii de dimensiuni diferite, forzațul mobil între bloc și coperta posterioară de culoare roz cu imprimeu. Pe unele pagini sunt pete. Tabla lipsește. Cotorul cu denumirea volumului suflată în auriu, ștanțat (sau umăr), cotorul împărțit în 4 câmpuri, trei câmpuri au imprimate ornamente în auriu, câmpul doi conține titlul volumului, fără nervuri, câmpul piciorului este mai înalt. Ediția este într-o stare de conservare satisfăcătoare.


Poetical Works / Alfred Tennyson: London : Macmillan & Co, 1902, 648 p., 1 f. portr.

Autorul, născut la 6 august 1809, poet englez al epocii victoriene, cei mai iubit poet al reginei Victoria, care i-a acordat titlul onorific poet-laureat și titlul de lord, care l-a consacrat. Volumul este o colecție de poezii și poeme lirice editat la 1902.

Scurtă descriere: dimensiuni - 18/13cm, coperta anterioară din piele are imprimat ex librisul, în auriu, ornamentate ale autorului, ainșlagul de culoare roșu închis delimitează coperta anterioară de forzațul fix, grafia latină pe două coloane, nr. de rânduri variază, utilizată limba engleză, forzaț fix și mobil de culoare maro verzui cu imprimeu, foaia de gardă cu date despre titlul și autor pe verso adresa tipografiei, următoarea foaie de gardă are imprimat portretul autorului, ex libris semnătura manuscrisă de pe un tablou procurat de posesoarea acestuia în 1859. Foița de pergament desparte portretul de foaia de titlu. Pe foaia de titlu este imprimat ex librisul editurii sub forma unei potcoave cu două aripi, adresa și anul ediției precum și inscripția „toate drepturile sunt rezervate”. Conținutul redat la începutul volumului. Prima pagină este o dedicație reginei Victoria, scrisă la 1851, legătura din piele artificială, de culoare roșu închis, capitalbandul lipsește, hârtia groasă, colontitlu - pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul poemului, coloncifru în partea de sus a paginii, forzațul mobil între bloc și coperta posterioară de culoare maro verzui cu imprimeu. Volumul este înzestrat cu 4 indice auxiliare: poeme, primele rânduri, în memoriam și cântece. Cele trei tranțe (șnitul) sunt tăiate, netede, aurite(golșnit). Cotorul cu denumirea volumului și a autorului este suflată în auriu. În întregime ediția este într-o stare de conservare satisfăcătoare, cu excepția cotorului care este într-o stare de conservare anevoioasă și necesită restaurare.


Ouvert la nuit. Paul Morand  : Paris, 1922, 195 p.

Volum editat în 1922, în acest an era la a 24-a ediție, care a fost donată unui bibliofil în 1924. Acesta a lăsat în 1924 următorul autograf, exact acum 100 de ani: „Volumul care a aparținut Reginei Maria, lăsat la domiciliul regal, după un sejur de câteva zile în România”.

Scurtă descriere: dimensiuni - 18/13cm, coperta anterioară din piele maro, parțial pictată, ainșlagul de culoare maro, parțial pictat care delimitează coperta anterioară de forzațul fix, grafia latină pe o coloană, nr. de rânduri variază, utilizată limba franceză, forzaț fix și mobil de culoare maro parțial din piele, foaia de gardă are manuscrisul unui donator. Foaia de titlu, într-un dublu chenar,  are imprimat ex librisul editurii sub forma inițialelor denumirii editurii, adresa și anul. A doua foaie de titlu conține pe verso informații privind drepturile de autor rezervate pentru toate țările, inclusiv Rusia. Tot aici aflăm că ediția este originală, apărută în 110 ex.  pe hârtie vergi dintre care 100 ex. rezervate pentru bibliofilii editurii, 790 ex. pe hârtie vinil, 750 ex. rezervate amicilor editurii numerotate de la 1 la 750 și 30 ex. puse în comerț numerotate de la 751 la 780. Conținutul redat la începutul volumului este o prefață a autorului. Legătura din piele, capitalbandul auriu, hârtia gălbuie, tresul (semnul de carte) de culoare roșie, colontitlu - pe fiecare pagină deasupra textului este tipărit titlul cărții și a povestirii,  coloncifru în partea de sus a paginii, forzațul mobil între bloc și coperta posterioară de culoare maro, 2 foi de gardă dintre care pe una sunt enumerate cărțile apărute la această editură. Volumul este înzestrat cu indice auxiliar despre cele 6 povestiri despărțite cu o foaie de titlu a povestirii. Cele trei tranțe(șnitul) sunt tăiate, netede, tranșa de sus aurită (golșnit). Cotorul cu denumirea autorului și a volumului suflată în auriu, cu nervuri, împărțit în 6 câmpuri, trei câmpuri au imprimate ornamente în auriu, câmpul capului (primul de sus) conține ex librisul sub formă de coroană, câmpul doi autorul, câmpul patru conține titlul volumului, câmpul piciorului este mai înalt. Ediția este într-o stare de conservare satisfăcătoare.

Modestul patrimoniu bibliografic al Colecțiilor Carte Rară şi Veche poate constitui un obiect de studiu al cercetărilor științifice din diferite domenii. Valorificarea, digitizarea, contribuie la punerea materialului în circuitul științific și reprezintă unul din obiectivele stabilite de bibliotecă pe termen lung.

Astfel, o lume ascunsă a cărților vechi, plină de mister şi enigme așteaptă şi îndeamnă cercetătorii spre studierea şi redescoperirea destinelor lor.

Thomas Carlyle a spus „Tot ceea ce a făcut, ce a gândit, ce a cucerit şi ce a fost umanitatea este păstrat ca prin minune în paginile cărților”.

Nu se cunosc toate mijloacele prin care au ajuns pe rafturile noastre unele din prețioasele tipărituri, dar intuim că  o bună parte sunt din donațiile persoanelor cointeresate de promovarea şi dezvoltarea culturii. Aceste cărți au îmbogățit colecția şi au oferit o șansă cititorilor curioși.