luni, 14 august 2023

Programul estival „Provocarea verii” la Biblioteca „Traian”: Analiza și sinteza ediției 2023

 


Natalia Sofroni,

șef, Biblioteca „Traian”

În vacanța de vară copiii își doresc să lenevească, să se bucure de timp liber, fără program. Corect și legitim. Părinții pe de altă parte, vor să le împartă timpul între activități interesante, timp cu bunicii sau cu prietenii, să învețe ceva nou, să meargă în tabere, să țină sub control ecranele care le-au invadat viața în ultima perioadă. Odată cu vacanța mare, bibliotecile seamănă cu adevărate mușuroaie de furnici, acolo unde copiii se joacă, își testează abilitățile fizice și intelectuale și se distrează din plin. Este o soluție perfectă pentru părinții care muncesc și nu au cu cine-și lăsa copiii.

Biblioteca ,,Traian” are misiunea de a oferi comunității servicii adresate comunității în rândul cărora se numără și Programul estival „Provocarea verii”, care în acest an se află la a V-a ediție. Genericul ,,Chișinău oraș verde, oraș eco” a fost ales pornind de la deschiderea de a fortifica reziliența. Ediția din acest an a urmărit formarea atitudinii de protejare a mediului și creștere a spiritului de responsabilitate faţă de natură, încurajarea copiilor de a participa la menținerea și dezvoltarea unui oraș verde și ecologic.

Biblioteca „Traian” s-a implicat activ în desfășurarea Programului estival „Provocarea verii”, în cadrul căruia s-au discutat teme interesante despre poluarea aerului, apei și solurilor, distrugerea stratului de ozon, modificarea climei, dispariția speciilor, problemele ecologice actuale, care prezintă un pericol major pentru orașul în care trăim și, în general, pentru viața noastră pe Pământ. Astfel, am reușit să formăm o atitudine frumoasă față de protejarea mediului, de dezvoltare a spiritului de responsabilitate faţă de natură, menținerea și dezvoltarea unui oraș verde, unui oraș eco. Cei 64 de copii înscriși în program au participat la o gamă largă de activități: întâlniri cu personalități, excursii, lecturi, ateliere, discuții, descoperiri, cercetări și observări în natură, concursuri, jocuri, vizionarea filmelor, prezentărilor video captivante și interesante, discutând tema mediul înconjurător și orașul nostru în cele trei componente Citește, Descoperă, Acționează.

La componenta Citește, am realizat 40 de activități, în cadrul cărora am discutat diverse tematici: Plantele și modul lor de viață, Ocrotim natura, Curiozități și legende despre animale, Cutremurele și efectele lor, Poluarea și protecția aerului atmospheric, Consumul rațional de energie, Deșeurile menajere și reciclarea lor, Poluarea și procesele de degradare ale solului, Cartea Roșie a Republicii Moldova, Modalități de economisire a energiei, Ocrotim Flora și Flora, Chișinăul verde: Curiozități și altele.

Componenta Descoperă, i-au provocat pe participanți la diverse descoperiri despre mediul înconjurător prin intermediul materialelor: video-uri, prezentări, jocuri interactive, rebus, chestionare, curiozități, jocuri de grup şi multe altele. Astfel, copiii au avut ocazia de a-şi lărgi orizonturile de percepție a mediului înconjurător şi de a deveni mai conștienți de problemele cu care se confruntă zilnic natura. Aici participanții au avut posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanți de la PREMIER ENERGY Distribution, doamna Irina Fusaru, colaborator Premier Energy unde le-a adus la cunoștință copiilor despre regulile de securitate electrică oriunde s-ar afla, fie acasă, la școală sau în preajma instalațiilor electrice. De asemenea, le-a vorbit și despre beneficiile energiei electrice, dar și importanța respectării recomandărilor de securitate electrică pentru prevenirea accidentărilor. Oaspetele de onoare a fost dna Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Un eveniment frumos care s-a desfășurat la Centrul Academic Internațional ,,Mihai Eminescu” împreună cu grupul de participanți din cadrul programului ,,Provocarea verii” și de la Biblioteca ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”.

De asemenea, la Centrul Academic Internațional ,,Mihai Eminescu” copii au participat la lecția publică cu genericul ,,BANCA DE ALIMENTE" (ONG). Invitata dna Mariana Percicle-a povestit participanților despre cum trebuie să folosim rațional alimentele.

Alți invitați au fost reprezentanții de la Î.M. Regia „AUTOSALUBRITATE”: Tatiana Cucovici, specialist principal în relații publice și Tatiana Vacarciuc, specialist de mediu. Participanții prezenți au aflat direct de la specialiști în ce mod deșeurile pot fi reciclate, fiind instruiți la modul practic despre cum să selectăm corect deșeurile în mod responsabil, dar și importanța selectării acestora.

Un alt eveniment l-am realizat împreună cu invitata specială de la Colegiul de Ecologie - Alla Banari, șefa catedrei Ecologie și Protecția apelor, care ne-a vorbit despre consumul rațional și modalitățile de economisire a energiei, despre poluarea aerului atmosferic, despre deșeurile menajere și reciclarea lor, dar și alte teme despre mediul în care trăim.

La fel de receptivi, au fost invitații de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din sectorul Botanica, dl Nicolae Pojoga, medic dermatolog-venerolog și dna Lucia Bîtcă, psiholog. Aici participanții programului au aflat direct de la specialiști mai multe subiecte, cum ar fi: Curiozități despre corpul uman, cum să-și păstreze echilibrul emotional, Alergiile la copii, Modul sănătos de viață și cum să avem o alimentație corectă.

Printre cele 45 de activități pe care le-am discutat cu copiii la componenta Descoperă au fost: Sursele de poluare a apelor, Rolul apelor în natură, Importanța solului, Protejarea pădurilor, Plantele și mediul lor de viață, Protejarea florei și faunei, Surse de energie - avantaje și dezavantaje, Consumul rațional de energie, De ce este importantă reciclarea?, Reciclarea hârtiei, Consumul alimentelor în mod responsabil dar și subiecte la fel de interesante și utile pentru participanți.

Cea de-a 3-a componentă a Programului estival ,,Provocarea verii”- Acționează, avea menirea să le ofere copiilor ocazia de a aplica cunoștințele lor acumulate anterior de a le pune în practică. Aici am desfășurat 40 de activități cu tematici diverse: Joc educativ: ,,Natura sub lupă”, Poster de grup: Aleg să trăiesc sănătos, Joc de logică : Imprimare puzzle " CHIȘINĂU", Atelier de creație, în acuarelă: ,,În curtea bunicii”, Concurs de desene ,,Dansul Florilor", Joc de rol - Obiecte pe cale de reciclare, Joc educativ-distractiv ,,SEMAFORUL", Concurs de poezii: Oraș verde, oraș eco!, Ateliere de creație: ,,Modelăm animăluțe din plastilină"; ,,Covorașul din Frunze”; ,,Aplicații cu materiale din natură” și altele.

De asemenea și excursiile prin oraș au fost un prilej de a descoperi orașul Chișinău, care au contribuit la cunoașterea mai largă de către participanții programului, a orașului natal Chișinău ce trebuie să devină cu adevărat un oraș eco. O excursie minunată am petrecut-o la Grădina Botanică, numită ,,bijuteria verde” a Chișinăului. Aici am avut ocazia să facem cunoștință cu Complexul de sere: Sera Palmierilor, care este cea mai impunătoare, având o înălţime de 16 m cu plante specifice care dau un aer exotic şi luxuriant asemănător celui din zonele de origine; Sera Plantelor Mediteraneene și Australiene în care adăposteşte plante sempervirescente din zona mediteraneeană şi alte regiuni ale globului; Colecția de Plante Suculente care include alături de reprezentanţi ai diverselor familii de plante generic numite „plante grase” și numeroase specii de cactuşi. Copiii au rămas profund impresionați de toată vegetația de acolo.

O altă excursie am avut-o la Centrul Orășănesc al Tinerilor Naturaliști din sectorul Botanica, care este orientat spre educarea dragostei și a atitudinii grijulii a copiilor pentru natură, unde am descoperit diverse tipuri de flori, ierburi și arbuști.

Întro excursie frumoasă am fost la Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău. Ca ghid ne-a însoțit Andrei Verebcean, bibliograf, secția ,,Memoria Chișinăului” de la Biblioteca Municipală ,,B.P. Hasdeu”. Am aflat multe informații despre Statuia lui Ștefan cel Mare, desprea Aleea Clasicilor, havuzurile și multe alte locuri interesante. Fiind cel mai vechi parc orăşenesc care s-a păstrat, acesta a fost construit în 1818. Iniţial, pentru a nu admite pătrunderea a diferitor animale în grădina publică, parcul a fost îngrădit cu nuiele, iar apoi, la sfârşitul anului 1860, a fost înconjurat cu un gard din fier turnat după proiectul lui Alexandru Bernardazzi în orașul Odessa din Ucraina.

Am vizitat desigur și Parcul ,,Valea Trandafirilor”, unde copiii au avut posibilitatea să se joace la terenurile de joacă frumos amenajate, dar și în zona de sport dotată cu echipamente performante. Aici ne-am distrat, ne-am plimbat în jurul lacurilor și am admirat speciile de arbori și arbuști.

O excepțională excursie am petrecut-o la Centrul Hidrometeorologic de Stat din Chișinău, care reprezintă o instituție ce dirijează activitatea rețelei meteorologice, realizează observații aviameteorologice, hidrologice și aerologice și studiază regimul hidrometeorologic al Republicii Moldova. Aici ne-a ghidat doamna Aliona Rotaru, inginer principal al direcției climatologie aplicată, doamna Svetlana Bejenaru, șef secție meteorology și doamna Tatiana Stamatova, șef direcție meteorologie. A rămas o zi memorabilă pentru toți.

O altă componentă a Programului estival ,,Provocarea verii, 2023” a fost Turnirul lecturii, care devenise preferatul copiilor, motivându-i pentru dragostea față de lectură și care continuă să cultive frumosul în cei mai mici și să dea aripi gândurilor ce se ascund în mintea lor. Lectura înseamnă mai mult decât citirea unor rânduri scrise negru pe alb, ea este cunoașterea propriei persoane și dezvoltarea imaginației, influențându-ne modul în care gândim și interacționăm cu ceilalți. Din acest motiv, cele 20 de minute de citire individuală în fiecare zi i-au menținut permanent pe treptele înțelepciunii, oferind fiecărui copil bucuria să se simtă un erou din povești, un personaj cu puteri supranaturale, o zână bună sau un geniu răufăcător. Este evident că această provocare i-a prins pe copii în mrejele poveștilor și a deschis o nouă ușă spre tărâmuri fantastice și incredibile, pe care le-am explorat timp de două săptămâni uimitoare. Datorită nerăbdării cu care copii așteptau acest moment al programului, nu rămâne nici o îndoială, că magia cărților i-a ademenit complet, și se pare că acest fapt îi face cu adevărat fericiți. Pentru a nu crea starea de plictiseală, spațiul desfășurării acestei activități a fost schimbat în fiecare zi. Plăcerea lecturii în parc, în fața bibliotecii la aer liber, sub umbra copacilor și boarea aerului răcoritor pe zilele toride de vară, sunt exact ceea de ce are nevoie intelectul copiilor pentru a gândi și a absorbi mai ușor tot amalgamul acesta de informații din diversitatea de cărți disponibile din colecția Bibliotecii „Traian”. După completarea Fișei-cronometru, participanții și-au împărtășit impresiile, povestind și prezentând ce au citit, fiecare dintre ei trăindu-și momentul de glorie.

La fiecare sfârșit de tur am nominalizat finaliști în competiția lecturii, şi anume: Victoria Gherboveț, Adelina Munteanu, Bianca Sofroni și Camelia Țurcanu - au acumutat câte 230 minute fiecate; Alexandra și Evelina Beus, Ovidiu Damaschin, Patric Chetraru și Alisa Tihonova - câte 220 minute; Sergiu Vornicescu, Andreea Sorocean, Nicolae Ciochină și Andrei Galaur – câte 210 minte.

La finalul rundelor participanților li s-au acordat Certificate de participare și alte surprize mici, bibliotecarii evaluând copiii după timpul alocat lecturii în spațiile bibliotecii.

Cei 5 voluntari, care ne-au susținut și au fost alături de noi, bibliotecarii, pe tot parcursul programului au fost: Adelina Munteanu, Cristina Bortă, Andreea Mîrzenco, Ariana Trinchineț și Alexandra Bîtca.

Vizibilitatea programului s-a realizat prin intermediul rețelelor de socializare a bibiliotecii ,,Traian”. Totalizări: pagina de facebook: 70 postări, 41 179 impact, 210 comentarii, Youtube:  25 postări, 1 729 vizualizări și blog: 2 postări cu 256 vizualizări.

Ne bucură faptul, că participanții și părinții au rămas satisfăcuți de tematica interesantă a agendei, de comunicarea, atitudinea, comportamentul participanților și a bibliotecarilor.

În urma mesajelor de mulțumire și feedback pozitiv din partea părinților, putem afirma cu certitudine că Programul estival „Provocarea verii”, ediția a V-a, desfășurat la Biblioteca „Traian”, a oferit cu generozitate copiilor cunoștințe, experiențe, distracție, zâmbete și prieteni noi, contribuind la educarea tinerilor cetățeni ai Chișinăului prin formarea culturii ecologice și spiritului de responsabilitate față de viitorul capitalei.