marți, 15 august 2023

Iluzia Fericirii

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La data de 12 august la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc un eveniment bine organizat cu un număr impunător de cititori fideli și pasionați de cărțile lui Dorian Furtună – volume care ne fac să înțelegem corect cum să renunțăm la iluzia fericirii. Iluzia fericirii e totodată o izbăvire terapeutică, e asigurarea confortului psihic al fiecărui om în parte.

Lansarea de carte s-a desfășurat într-o atmosferă deosebită, catalizată de energie și mult entuziasm La eveniment au participat: Monica Babuc, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”; Doru Petruți, directorul Institutului de Sondaje IMAS; Ion Bargan, directorul Editurii Bestseller și alții.

Amfitrionul bibliotecii Vitalie Răileanu a menționat că Dorian Furtună ne propune o inedită excursie filozofică și psihologică prin dedesubturile naturii umane, așa cum este ea în realitate, că lecturarea cărții va fi un beneficiu pentru cititori, va fi un exercițiu intelectual. Mai mulți participanți s-au expus despre carte și autor:

Monica Babuc afirma că cartea lui Dorian Furtună este o comoară, care ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Crede că această carte are locul ei în biblioteca fiecărui cititor din societate noastră.

Doru Petruți susținea că Dorian este un gânditor care a știut să aleagă foarte bine exemple interesante și memorabile, menționând anumite pasaje-cheie din volum.

Ion Bargan convingea  cititorii că Dorian Furtună este unul deosebit pentru editură, pentru că a creat o comunitate de cititori, un public elevat, care vor să perceapă tainele fericirii.

Evenimentul a avut o incursiune captivantă în paginile acestei cărți fascinante, în care cititorii au avut ocazia să se afunde într-o lume plină de emoții și înțelepciune. Printre momentele deosebite se numără mențiuni a unor pasaje-cheie, discuții despre temele abordate în carte, și desigur zâmbetele și aplauzele prietenoase ale celor prezenți. A fost o atmosferă plină de energie creativă creată de universul unic al cărții.

Dorian Furtună - etolog, gânditor, doctor în biologie, autor de cărți, consilier filosofic. Domeniul său de cercetare este etologia socială - dezvăluirea fundamentelor biologice/instinctuale ale comportamentelor sociale umane. Interesul științific: conflictele identitare, instinctele sociale, agresivitatea, ierarhiile, psihologia dușmăniei, entrocentrismul și psihologia identității. Este preocupat de popularizarea științei, organizează cursuri de retorică științifică, publică articole în mai multa reviste, culegeri și portaluri din Republica Moldova și România. E autorul unor lucrări de referință în domeniu: Homo aggressivus, De ce nu se opresc războaiele și violența, Mozaicul uman, Evoluția omului și originea raselor, Iluzia Fericirii.

Zicea Dorian Furtună că trebuie să-ți placă ceea ce faci, și atunci găsești și timp și energie și concentrare. Accepți sacrificii personale și uzură de sănătate, numai pentru a-ți realiza planul creativ sau de cercetare. Dânsul argumenta că fericirea este o iluzie, și e una pernicioasă, care induce aspirații nerealiste și ne îndepărtează de ceea ce contează cu adevărat în viața unui om: micile bucurii cotidiene, împlinirea existențială, realizarea vocației. Toate aceste stări, noi le putem trăi chiar și pe fundal de pierderi, tristeți și suferințe, fără a ne mâhni la gândul că ne lipsește emblematica fericire. Autorul îndeamnă cititorii să nu creeze valori eronate și așteptări dezamăgitoare. Toată lumea aspiră la fericire, dovedește că idealul fericirii e cel mai neîmplinit. Răspândind iluzia fericirii, răspândim depresia, chiar dacă avem bune intenții. Noi trăim în secolul cu cele mai multe cărți despre fericire pe cap de depresiv.

La finele evenimentului Dorian Furtună a oferit autografe și le-a mulțumit tuturor vorbitorilor și cititorilor care au venit la lansarea cărții.