marți, 5 martie 2013

Bogdan Petriceicu Hasdeu - 175 ani de la naştere


Aurelia TINCU,
şef oficiu, Filiala „Alba Iulia”

Să facem o succintă incursiune în istorie... Bogdan Petriceicu Hasdeu, născut la Hotin, în perioada când Basarabia se afla sub Imperiul Rus, şi-a făcut studiile la Universitatea din Harkov Rusia, apoi a slujit ca ofițer în armata rusă. În 1856 se stabileşte cu traiul în Moldova. În 1857 este numit membru al tribunalului din Cahul. Din 1858 activează, la Iași, ca profesor de liceu și bibliotecar al universității, donând bibliotecii universitare circa 4.000 de volume. În această perioadă B.P. Hașdeu pune bazele mai multor publicații, printre care şi revista „Din Moldova”, în care a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, critice etc. Începând cu 17 mai 1876 până în 1 aprilie 1900 a activat ca director al Arhivelor Statului din București, având, astfel, posibilitatea de a contribui activ la publicarea unor documente din arhivele românești şi din cele străine în revistele „Arhiva istorică” și „Cuvente den bătrâni”. În 1877 devine membru al Academiei Române. În 1878 activează ca profesor de filologie comparată la Universitatea din București, tipărind o parte din lecțiile sale originale, în care, cititorul descoperea cunoștințele sale vaste asupra literaturilor străine.                                                                               
Bogdan Petriceicu Hasdeu a avut o singură fiică, Iulia, pe care a iubit-o enorm, precum şi-a iubit, de altfel şi soţia, pe care o chema tot Iulia. Fiica Iulia a fost un copil supradotat. La nici opt ani împliniți a susţinut examenele cumulate ale celor patru clase primare, iar la 11 ani a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”, urmând, concomitent, cursurile Conservatorului de muzică din București. Studiind la Sorbona de la 16 ani a uimit profesorii cu capacităţile şi talentul înnăscut. Iulia devine tânără scriitoare şi poetă de limba franceză foarte devreme. S-a preocupat de muzică (avea o voce minunată de soprană) și de pictură, avea o predilecţie deosebită faţă de la limbile străine, o interesa şi filosofia. Deci, tatăl, Bogdan Petriceicu Hasdeu, avea mai mult decât destule motive să poarte o relaţie specială de prietenie cu fiica, iar iubirea faţă de această firavă fiinţă a devenit sensul vieţii sale. Dar, când viaţa ne este mai dragă, poate interveni ceva neaşteptat. Şi familia savantului B.P. Hasdeu a fost lovită de soartă. Fiica Iulia, la vârsta de 18 ani, pleacă în eternitate, suferind de o boală necruţătoare, precum tuberculoza. Îndurerat de moartea fiicei, B. P. Hasdeu devine mistic, practică spiritismului, iar în amintirea Iuliei construieşte la Câmpina Castelul „Iulia Hasdeu”. Savantul se stinge din viaţă la 25 august 1907 la Câmpina, lăsându-ne ca „zestre” o vastă operă și studii pentru cercetători. 
La 26 februarie curent s-au împlinesc 175 ani de la naşterea lui B. P. Hasdeu. Cunoaştem că în Chişinău avem un liceu, care-i poartă numele renumitului savant, un alt liceu teoretic poartă numele Iuliei Hasdeu... Dar, dacă mai este cineva, care nu cunoaşte sau nu vizitează Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din inima Chişinăului, vrem să vă amintim, biblioteca centrală a Chişinăului poartă numele renumitului savant de 25  de ani încoace. În acest răstimp a luat naştere şi un Centru Naţional de Hasdeulogie, în cadrul acestei instituţii, care a împlinit 15 ani de la înfiinţare. Luna februarie este plină de diverse activităţi culturale, ştiinţifice şi de promovare a operei lui B. P. Hasdeu. Dacă deschideţi blogurile şi site-ul BM vă ve-ţi convinge de acest fapt. În toate filialele BM au loc, în această lună, discuţii-dezbateri, lansări şi prezentări de carte, medalioane literare, conferinţe şi altele. Toate aceste, încununate cu tripla aniversare hasdeuiană – omagierea savantului B.P. Hasdeu la împlinirea celor 175 ani de la naştere; un sfert de veac de la atribuirea numelui cărturarului B.P. Hasdeu Bibliotecii Municipale şi împlinirea a 15 de la fondarea Centrului Naţional de Hasdeologie. Menirea noastră, a bibliotecarilor din subordinea BM, a fost, este şi va rămâne, în continuare, valorificarea creaţiei patronului Bibliotecii, a savantului cu renume, Bogdan Petriceicu Hasdeu. În acest context, am dedicat, în special, ultima săptămână a lunii februarie, promovării scrierilor lui B.P. Hasdeu, deţinute în colecţiea bibliotecii noastre. Am selectat şi expus vederii vizitatorilor toate titlurile de carte deţinute la raft (15 la număr), urmărind, atent ca fiecare vizitator sa ia cunoştinţă de colecţie şi de evenimentul care are loc la finele lunii curente. Am organizat, cu tineri liceeni şi studenţi din cartier, prezentări de cărţi, discuţii, recomandându-le pentru lecturi, titluri de carte, în speranţa ca această săptămână să fie una utilă în vederea completării cunoştinţelor tinerilor privind opera cărturarului B.P. Hasdeu, atrăgându-le atenţia, încă odată, asupra ofertei informaţionale şi documentare a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Invităm toţi doritorii, să deschideţi cărţile asupra cărora a trudit B.P. Hasdeu, să studiaţi opera documentară şi artistică, pentru că, neapărat, ve-ţi descoperi noi şi noi informaţii utile.