miercuri, 5 ianuarie 2022

Bibliotecarul și învățarea pe tot parcursul vieții

 Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Astăzi, bibliotecarul a devenit o persoană foarte necesară în comunitate. El este inima societății. Imaginați-vă un loc în care toți oamenii se simt bineveniți și sunt încurajați să crească spiritual și să învețe. Acel spațiu este biblioteca. Oamenii în vârstă sau cei de la grădiniță, elevii și studenții, întreaga familie, de la mic la mare, iubesc și prețuiesc bibliotecile. Milioane de oameni le frecventează în fiecare zi. La rândul lor, bibliotecile pun la dispoziția utilizatorilor mult mai mult decât doar cărți. E vorba de computere, diverse tehnologii noi, baze de date cu informații precise, cărți electronice, activități distractive și educaționale etc. Bibliotecile sunt un refugiu sigur pentru toată comunitatea, unde lumea învață a gândi, a crea, a împărtăși și crește atât profesional, cât și personal. Ele sunt pentru oameni un centru de învățare și un loc preferat pentru toți utilizatorii de toate vârstele.

Bibliotecarii sunt persoane unice și esențiale care oferă unei comunități posibilități de învățare. Ei pregătesc tinerii pentru facultate, pentru carieră și viață. Ei conving utilizatorii de marele adevăr că cititul este nucleul competenței personale și academice, care oferă libertate intelectuală. Bibliotecarii motivează rezonabilitatea utilizării tehnologiilor informaționale de o manieră rațională și  corespunzătoare, dispunând de ele în mod echitabil etc. De o importanța majoră este încurajarea lecturii. Ea trebuie îmbunătățită și exersată interminabil, pentru că lectura este, indiscutabil, o fereastră către lume. Elevii, în special cei care, indiferent de motiv, se simt marginalizați, beneficiază de recomandări de a citi despre oameni ca ei și despre oameni care sunt foarte diferiți. Citirea pentru informare și pentru distracție este, de asemenea, încurajată de bibliotecari. Mulți bibliotecari se adresează, în mod activ, la partenerii bibliotecii: educatori, învățători, profesori, chiar și elevi pentru a susține și a promova cultura alfabetizării în instituțiile lor. Cititul nu este doar un instrument pentru bibliotecă. Dezvoltarea abilităților de citire sunt esențiale de-a lungul vieții oamenilor, mai cu seamă când, de exemplu, învață să folosească noile tehnologii la locul de muncă, când încearcă să înțeleagă ce scrie într-un contract de închiriere sau când caută doza potrivită pentru un medicament pe care trebuie să-l ia sau să-l dea propriilor copii etc.

Stephen Krashen, un cercetător foarte respectat, care a studiat factorii care influențează abilitățile de citire, a scris în cartea sa „Puterea lecturii”: „Cercetarea arată în mod constant că atunci când copiii au acces la biblioteci bune, cu multe cărți bune și cu personal adecvat, citesc mai mult și, astfel, se descurcă mai bine la testele de citire. Pentru copiii săraci, bibliotecile sunt de obicei, singura sursă posibilă de cărți.”

Importanța accesului echitabil este la fel de vital. Programele bibliotecilor publice pot face o diferență enormă în viețile utilizatorilor și pot ajuta la reducerea „decalajului digital”, adică, a inegalității între oamenii care își permit utilizarea unor tehnologii de ultimă generație sau au acces la internet nelimitat și cei care nu își pot permite aceste lucruri din diferite motive: au salarii sau pensii mici, sunt șomeri, săraci etc. De asemenea, ele pot contribui la reducerea decalajului de performanță. De exemplu, cei care sunt săraci, minoritari, persoane cu dezabilități: necesită programe de educație individualizate, având, uneori, capacități mai pronunțate. Misiunea bibliotecarilor este de a realiza și asigura faptul, prin procesul de învățare timpurie, școlară, universitară, educație adultă, ca fiecare copil sau matur, fără excepție, să beneficieze de servicii demne de secolul XXI. Doar în așa mod ei pot deveni campioni în comunicare, gândire critică, creativitate și colaborare.

Abilitățile de gândire pentru învățarea auto – dirijată au o importanță majoră pentru fiecare. Oricât de mult ar învăța fiecare cetățean, matur sau mic, nu este suficient. El trebuie să știe să continue să învețe și să folosească eficient cunoștințele de-a lungul vieții. Creativitatea, gândirea critică și abilitățile de rezolvare a problemelor, de comunicare, de inovare, de colaborare, de informare și alfabetizare media, de învățare contextuală au succesul scontat doar  atunci când bibliotecarii și utilizatorii lucrează împreună.

În programele Asociației Americane de Biblioteci este subliniat: „Învățând să formuleze întrebări adecvate de cercetare, să organizeze căutarea datelor, să analizeze și să evalueze datele găsite și să comunice rezultatele, ei își dezvoltă abilitățile, responsabilitățile și strategiile de autoevaluare necesare pentru a deveni independenți, care învață pe tot parcursul vieții.”

Avem nevoie de timp pentru a explora idei, pentru a forma noi opinii, convingeri, pentru a exprima puncte de vedere, a cizela idei, pentru a crea și oferi oportunități pentru a ne simți liberi, a ne implica activ și esențial în tot acest sistem complex de procese. Aceste lucruri ne vor dezvolta și descătușa gândirea critică, ne va da posibilitatea de a evidenția respectul și valoarea bibliotecii prin aplicarea de metode și tehnici inovative. Concomitent, e necesar să aplicăm strategii care promovează aceste valori prin: exprimarea și aprecierea punctelor de vedere proprii, prin schimbul de idei, prin înțelegerea și argumentarea pozițiilor fiecăruia, prin cooperare în realizarea sarcinilor, organizarea și facilitarea activităților cu suportul și experiența calitativă a partenerilor.

Rolul bibliotecarului în determinarea și identificarea necesităților de instruire pe tot parcursul vieții se poate pune în practică prin învățarea din experiența fiecăruia dintre noi, ca în jocul ludic „povestea unui nasture”. Fiecare aduce câte un nasture și trebuie să povestească istoria lui: cine a fost stăpânul lui, cum era, de la ce haină este el, cum era haina: culoarea, măsura, stofa, ce s-a întâmplat cu haina etc. Din istoriile oamenilor putem lua exemple, lecții de viață, metode de lucru etc.