luni, 17 ianuarie 2022

Istoria Basarabiei într-o singură carte

 Liudmila Ganganu-Mîndru,

bibliotecar, Filiala „Transilvania”


„Nu e atât de important ce faci și cât faci, ci MEMORIA este cea mai importantă.

Ceea ce rămâne în urma noastră, amintirea noastră este adevărata bogăție.”

(Vladimir Beșleagă)

 

La prima ședință a Serviciului „Lecturi generoase”, dedicat seniorilor cu genericul Între maturi și pentru orișicine”, desfășurată în noul an 2022, la Filiala „Transilvania”, a BM „B.P. Hasdeu”, s-au propus spre dezbatere cărțile scriitorului basarabean Vladimir Beșleagă, prioritar punându-se accent pe cartea „TATA VASILE în 73 de episoade și XIV scrisori”.

A coordonat evenimentul doamna Alexandra Tănase, accentuând că avem un eveniment dublu, pe lângă frumoasa întâlnire din categoria serviciului „Lecturi generoase”, avem marea onoare să-l avem prezent alături de noi și pe autorul cărților propuse spre discuție. Vladimir Beșleagă este un scriitor amplu, multiplu. El este un Om cu literă mare, deputat în primul parlament al Republicii Moldova, personalitate ce se face remarcat prin bunătate, simplitate și blândețea sufletului nemărginită. De fapt, Scrisul, Omul și Maestrul BEȘLEAGĂ formează un tot întreg, un om de calitate, rar întâlnit în zilele noastre.

Cartea „Tata Vasile” am primit-o în dar și chiar mi-a făcut deosebită plăcere să o recomand și altora. O carte inedită prin felul ei de a fi. În aceste 73 episoade avem o interferență dintre un tată dur (după acele vremuri) și un fiu supus și blând... Beșleagă poate scrie prin blândețea și profunzimea sentimentului. Un om muncitor și silitor, dornic de a demonstra că și-a trăit momentul.

Citind această carte l-am regăsit pe tatăl meu, om care a slujit armatei sovietice și a fost silit să plece din țară în Siberia... detalii care impresionează. Este o carte a copilăriei, cu unele tangențe din Amintirile din copilărie ale lui Creangă. Tata Vasile, fiind umbră pentru fiul său... Totuși, dragostea mamei a fost mai presus decât orice.

Cu o simplitate crudă, necizelată, Vladimir Beșleagă descrie detaliat efectele celei mai puternice iubiri- cea față de mamă.

Vladimir Beșleagă și-a exprimat recunoștința față de invitația primită din partea administrației Bibliotecii „Transilvania”, spunând că și-a făcut prezența cu o deosebită plăcere în acest templu al cunoștinței. Ce surpriză frumoasă mi-a făcut Biblioteca „Transilvania” înainte de Anul Nou pe stil vechi, mai ales că că personajul cărții mele se numește Vasile. Pe mine ca om, m-au modelat trei bărbați ce au purtat același prenume- tatăl meu Vasile, Vasile Coroban-mentorul meu și Vasile Vasilache- colegul și prietenul meu cel mai bun.

Dostoievski a spus parabolic „Frumusețea va salva lumea”, având în vedere că femeia va fi aceea care va salva lumea, printr-o nouă eră și va aduce schimbarea a tot ce ne este deja cunoscut.

Cel mai mare har al naturii pentru om este viața măsurată în timp, cu cât mai devreme înțeleg că viața ta se măsoară în timp, cu atât mai repede începi să-ți trăiești viața la propriu.

Când eram eu copil, tatăl meu mi-a povestit foarte multe din viața sa. Eu aveam dezvoltată preponderent memoria vizuală, de aceea eu mai întâi vedeam episoadele, mi le imaginam vizual și abia apoi puteam să le scriu, apoi să le povestesc.

„Ce nimic, ce fleac a fost viața asta. C-am trăit-o și n-am înțeles nimic”, zicea tatăl său, care a avut o viață plină de evenimente mai grele și nefaste, având în vedere că în acele vremuri deloc ușoare și zbuciumate, tatăl meu a fost un luptător descurcăreț.

După părerea mea, a fi scriitor înseamnă să scrii ceva născocit, inventat. Eu nu mă consider scriitor, ci martor al timpului și vieții mele pe care am trăit-o, asta sunt eu. Eu, în jurnalul meu recapitulez momente, idei și întâmplări ce mi se întâmplă în realitate. Nu e atât de important ce faci și cât faci, ci memoria este cea mai importantă. Ceea ce rămâne în urma noastră, în amintirea noastră este adevărata bogăție.

Un simplu amator nu poate scrie un roman adevărat.

Moartea mamei a fost un moment atât de distrugător, încât abia de mai găseam putere să mai merg. Cu o imensă durere în suflet și o dificultate de nedescris, am reușit să depășesc ulterior suferinței această pierdere colosală din viața mea...

Doamna Mila Șeremet, șef serviciu la Biblioteca „Transilvania” a afirmat că multe momente din carte i-au atins sufletul, dar momentul care a marcat-o cel mai mult este cel legat de deportările masive din acele vremuri și a concluzionat că oamenii acelor timpuri s-au călit prin greutățile suferite de acele vremuri de întregul neam, am reușit să rezistăm și să ne călim ca națiune.

Cartea mi-a plăcut extraordinar de mult, deoarece l-am revăzut pe tata în ea, exact așa cum l-ați descris dumneavoastră, a spus Elena Penu-contabil. M-am regăsit copil fiind, deoarece toate cele citite le-am trăit alături de părinții mei, mi-am revăzut copilăria. O realitate în care m-am regăsit în totalitate, atât în detaliile descrise despre familie, cât și despre întregul sat și veacul de dinainte. Mi-ați atins toate strunele din adâncul sufletului meu, precum și pe cele ale surorii mele. Vă mulțumesc!

Aceeași părere ne-a împărtășit-o și doamna Nina Bulicanu, profesoară de limba franceză. Cartea „Tata Vasile” este viața noastră de la 1900 încoace. Toate evenimentele au fost descrise amănunțit. Transnistria și colectivizarea din anii’ 20, deportările forțate ale oamenilor deștepți și inteligenți, adaptarea și acceptarea acestora în noile locuri necunoscute pentru ei, dând dovadă că moldovenii noștri oriunde s-ar afla sfințesc locul prin hărnicia și cumsecădenia lor.

Scriitorul Vladimir Beșleagă atât de frumos a descris tatăl vremurilor noastre, încât cu greu mai cred că există cineva din vremurile noastre care ar fi citit această carte și a rămas total neatins, pentru că e practic imposibil acest lucru, a concluzionat doamna Parascovia Onciu, șefa Filialei „Transilvania”. Vă apreciez pentru onoarea de a veni la biblioteca noastră. Cartea dumneavoastră este un memoriu al tuturor vremurilor prin care am trecut noi, copii fiind. Prin originalitatea dumneavoastră ați reușit să descrieți atât de subtil frumosul acelor vremuri deloc ușoare. Vă suntem recunoscători pentru comorile scrise, pentru că, așa cum ați spus și dumneavoastră, amintirile contează...

Evenimentul a avut un mare succes printre rândurile celor prezenți în sală. Luciditatea gândurilor și fluiditatea exprimării celui care este Vladimir Beșleagă, seninătatea chipului și blândețea vocii, nu a putut lăsa nemișcat pe nimeni. Cei prezenți și-au exprimat recunoștința pentru organizatorii ședinței și au rămas cu amintiri frumoase legate de acest eveniment.