joi, 24 februarie 2022

Dragobetele - sărbătoarea iubirii

 Doina Spătaru, șef-sector, Filiala „Ștefan cel Mare”

Sărbătoarea de Dragobete are rădăcini adânci în cultura românească, conform legendei aceasta avându-și originea încă în era dacică. Aceeași legendă afirmă că Dragobete, tânăr voinic şi chipeș, fiul babei Dochia, a fost ales drept ocrotitorul iubirii autohtone. Cea mai cunoscută expresie care însoțește sărbătoarea iubirii la români este „Dragobetele sărută fetele”. Expresia provine de la cea mai cunoscută şi profundă tradiție de Dragobete: imediat după prânz, în satele românești unde se celebra iubirea, tinerii se întorceau de la pădure, cu buchețelele de flori de primăvară. În acel moment, în vatra satului avea să debuteze ritualul de pețire: flăcăii alergau fecioarele pe care le plăceau, în încercarea de a le săruta şi de a le împărtăși astfel dragostea lor. Dacă fata se lăsa prinsă şi sărutată, acest lucru urma să ducă la logodnă şi apoi căsătoria celor doi, eveniment marcat de spor şi noroc, întrucât s-a desfășurat sub semnul zeului iubirii.

Cu prilejul acestei frumoase și dragi sărbători a tuturor celor care iubesc și sunt iubiți, la Filiala „Ștefan cel Mare” a fost organizat un recital de poezie, care face parte din proiectul „Pe aripile poeziei...”

Despre Dragobete și tradițiile sale au vorbit elevii clasei a VIII-a „A” și a VIII-a „C” de la liceele „Tudor Vladimirescu” și „Iulia Hașdeu”. Elevii au recitat poezii din creația marilor scriitori: Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Lucian Blaga, Cezariana Odobescu și au prezentat informații despre Dragobete – sărbătoarea iubirii, originile, obiceiuri recitate și editate ca prezentări în programul Power Point.