luni, 21 februarie 2022

„… Eu sunt poetul acestui neam…”

 Ludmila Capita,

șef serviciu, Filiala „Transilvania”

 „... Grigore Vieru este mai mult decât un poet, el este un destin”. N. Dabija

 Poetul neamului, Grigore Vieru, aprinde candela iubirii în inimile noastre prin căldura și simplitatea versului său. El a fost mai mult decât un poet, a fost însuși sufletul Basarabiei. Tot ce e mai frumos astăzi, poartă numele lui. Grigore Vieru a știut cel mai bine să așeze alături cuvintele Grai, Mamă, Patrie, Iubire şi de aceea merită cununa recunoștinței noastre.

La Filiala „Transilvania” a BM „B.P. Hasdeu”, a devenit o tradiție ca în luna februarie, să se organizeze Săptămâna comemorării lui Grigore Vieru, dedicată Marelui Poet, care a luptat pentru limbă, neam, istorie și identitate națională.

Șirul activităților a început cu prezentarea expoziției: „Grigore Vieru - Un poet cu destin”, unde au fost expuse o selecție de publicații din colecția Bibliotecii, cărți și plachete de versuri apărute în diferite timpuri, ce pune în valoare opera marelui Poet.

Cu prilejul zilei de naștere a scriitorului, în parteneriat cu Școala primară nr. 83 „Grigore Vieru”, care îi poartă numele, am organizat: Concursul de poezie „Poetul Patriei, mamei și al copiilor”, dedicat comemorării poetului Grigore Vieru. La Concurs au participat elevi din clasele I-IV-a. Dna director, Lilia Grădinaru, a menționat că cel mai autentic omagiu, care poate să fie adus unui poet, este să-i fie recitate poeziile. Astfel în acest context s-au înscris copii care au recitat poeziile poetului, astfel aducându-i un autentic omagiu. Cei care s-au ales cu mențiuni, au fost Alexandru Mocanu cu poezia „Scrisoare din Basarabia”, elev în clasa a III-a „B”, ghidat de învățătoarea Ala Modrânga; Ionela Untilă cu poezia „Albina”, elevă în clasa a III-a „B”, cu aceeași învățătoare; Arina Luca cu poezia „Casa părintească, învățătoare fiindu-i Ala Munteanu; Ana Alexandrina Costru cu poezia „Eminescu”, elevă în clasa a III-a „E”, discipola învățătoarei Zinaida Șerban; Antonina Cambulov cu poezia „Floarea soarelui”, elevă în clasa a IV-a „E”, cu învățătoarea Galina Molea; Bianca Zubco cu poezia „Educatoarea”, a învățătoarei Elena Șopronco. Venind dis de dimineață cu flori întru comemorarea Marelui Poet, s-a accentuat că poeziile mereului nostru înaintaș, trebuie cunoscute și apreciate de toate generațiile.

Activitatea a continuat cu o succintă introducere în creația lui Grigore Vieru, aceasta dând tonul unei frumoase provocări ce a urmat. Au fost provocați elevii clasei I-a „C”, îndrumați de profesoara Viorica Nichita, să-și manifeste cât de bine cunosc opera celui, al cărui nume îl poartă școala la care învață. Au fost la nivel. S-au descurcat de minune cu argumente la datele biografice, la poeziile teatralizate Boc-boc-boc!, Puișorii, Albina, Curcubeul, Tu, iarbă, tot ai mamă?. Sunt micuți, dar cu ambiții mari, fapt demonstrat la activitatea data, prin faptul că au adus un omagiu celui care nu dorea să zboare în Cosmos, dar să treacă măcar odată Prutul.

Această colaborare şi activitatea respectivă, dar și celelalte, exprimă interesul pentru lectură, pregătire şi dezvoltare a personalității tuturor celor care trec pragul bibliotecii noastre.

Șirul activităților a continuat cu seara literară „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi”, desfășurată în cadrul serviciului „Lectură generoasă”. A fost o omagiere frumoasă prin: amintiri, poezie, cântec și aforisme.

După momentul poetic care a destins atmosfera lirică atât în toată bibliotecă, cât și în teren, au luat amploare discuțiile asupra operei vierene, fiind abordate cele mai diverse momente ale creației poetului. S-a observat pregnant un fel de „sete” de viață, de cunoaștere şi lectură, sete de dragoste, toate acestea fiind explicate îndelung.

Grigore Vieru a fost prezent în suflet, gând și pe buze. Așa s-a întâmplat și la spectacolul „Grigore Vieru, poet al neamului”, realizat între două instituții partenere Filiala „Transilvania” și Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri „Convorbitorul”. Participanții și-au demonstrat dragostea față de Marele Poet prin poezii: Vîrlan Ricardo cu poezia „Tu ești un geniu”, Sava Camelia cu „Legământ”, Korotkova Ecaterina cu „Mânile mamei”, Mocanu Bianca  cu „Pace”, Gusciuc Alexandra - „Graiul mamei”, Botnarenco Patricia - „Pentru pace mulțumesc”, Felciuc Eva-Erina - „Stejarul lui Vodă”. Au fost prezente și dansurile, da, prin dans Panușescu Patricia și Vîrlan Ricardo „Vals lent”, „Give”, dans solo Panușescu Patricia, și-au manifestat recunoștința și omagiul creației Marelui Poet. Victoria Șvarova ne-a mângâiat auzul cu cântecul „Răsai”, pe versurile lui Grigore Vieru. Prezentarea expoziției de carte a fost o deschidere spre inconfundabila operă a maestrului. În încheiere am dezmorțit atmosfera cu poezia „Boc-boc-boc”, încadrând și publicul tropăind, bătând din palme.

Am finalizat Săptămâna cu prezentarea cărții „Câți ani ai?, o frumoasă poveste moralizatoare pentru copii despre importanța anilor în viață scrisă de Grigore Vieru și bogat ilustrată de Irina Dobrescu.

La activitățile din cadrul Săptămânii dedicate lui Grigore Vieru toţi participanții s-au relaxat, dar şi au avut ocazia să recepteze opera şi mesajul poeziilor lui Grigore Vieru prin filiera literară şi picturală, receptare, ce a antrenat spiritul de observație şi imaginație.

Credem cu certitudine, că acei care au înțeles ce înseamnă Grigorie Vieru, l-au apreciat și-l vor aprecia atât cât vor trăi, inclusiv și urmașii lor.

Avem sfânta datorie de a-i citi sclipitor de frumoasa-i şi înțeleapta-i poezie. Căci fără roua verbului matern, pe care ni l-a dăruit cu generozitate maestrul, sufletul nostru s-ar ofili ca floarea pe timp de arșiță, au remarcat toți participanții la activitățile date.

Personalitatea lui va rămâne veșnic în memoria şi sufletul nostru, iar creația sa – moștenire neprețuită pentru actualele și viitoarele generații.