vineri, 25 februarie 2022

Proiectul „100 de profesii pe înțelesul copiilor”

 Doina Spătaru

Șef-sector filiala „Ștefan cel Mare”

În cadrul proiectului „100 de profesii pe înțelesul copiilor”, la „Biblioteca Ștefan cel Mare” s-a discutat despre profesia de prezentator radio. Elevii clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” s-au întâlnit cu invitat special Andrei Viziru – scriitor, publicist, fotograf și prezentator la Radio Moldova.

A fi prezentator radio nu e ușor. Meseria aceasta necesită mult curaj, spirit de inițiativă, dinamism, capacitatea de a stabili cu ușurință contacte, dar și iscusință în realizarea unor interviuri, capacitatea de a selecta și transmite informațiile cu adevărat importante. Prezentatorul verifică conținutul tuturor materialelor ce urmează a fi publicate, iar altele responsabilități ce țin de meserie, cum e cea de redactor sau redactor special, implică multă alergătură și chestii imprevizibile, ca, de exemplu, vânarea evenimentelor importante pentru reportajele oferite publicului. Este și o muncă periculoasă, în cadrul căreia mulți își pot pierde viața la fața locului în cazul unor conflicte armate, incendii, uragane. Prin munca sa, prezentatorul ne ajută să fim la curent cu cele mai noi informații din diverse domenii, să știm ce se întâmplă în jurul nostru.

Andrei Viziru ne-a dezvăluit câte ceva din culisele radioului. A povestit copiilor câtă răbdare și efort cere o emisiune, o știre sau un interviu. Funcția pe care o deține este cea de redactor prezentator, o funcție mai nouă, în care realizează și prezintă emisiunile. Despre această profesie a scris și în prima sa carte de publicistică și eseuri, interviuri „Autografe pe cer și suflet”.

După o mică incursiune în istoria radioului și a activității la Radio Moldova, copiii i-au adresat câteva întrebări, printre care și „Ce sfaturi le poate da pentru viitorul lor?”, „Ce l-a îndemnat să aleagă această profesie?”, „Ce îi place să facă mai mult în activitatea sa la radio?” etc.

Radioul este unul dintre cele mai vechi mijloace de comunicare și informare. Este o meserie obositoare, dar și interesantă, deoarece necesită o muncă asiduă.