luni, 26 decembrie 2022

Ineditul în pictura Elvirei Cemortan-Voloșin

 

               Lidia Cîssa, bibliotecar, Filiala „Hristo Botev”

          Sărbătorile de Iarnă, Crăciunul și Anul Nou, ce și-au răspândit deja magia și farmecul pe întregul Glob Pământesc, au intrat cu îndrăzneală și în Biblioteca „Hristo Botev”, găsindu-și aici reflectare într-un evantai de activități.

          În data de 24 decembrie anul curent, în Ajun de Crăciun pe stil nou, Biblioteca „Hristo Botev” a organizat un master-class „Pictură cu soluție de vin”. Cei prezenți au fost îndemnați să creeze câte o felicitare dedicată Sărbătorilor de Iarnă sau pe altă temă, fiind ghidați de pictorul Elvira Cemortan-Voloșin. Participanții la eveniment au răspuns la acest îndemn cu interes și cu plăcere au executat „operele sale” – felicitări prin imagini, utilizând soluție de vin și diverși coloranți. De asemenea, doritorii au luat cunoștință de Retrospectiva activității cu soluție „Artelitvin” a pictorului Elvira Cemortan-Voloșin, desfășurată pe parcursul anilor, prezentată în sala de lectură a bibliotecii. De menționat că pictura cu soluție Artvin Purcari are origini în epoca Renașterii, de la Leonardo Davinci, care picta „cu licoarea lui Bacchus”, deci cu vin, el fiind și producător de vin în regiunea Vinci din Italia. Elvira Cemortan-Voloșin, fiind un pictor contemporan, vine cu o invenție spectaculoasă, creând o soluție miraculoasă Artvin Purcari, cu bază de spumant, atribuindu-i vinului o finețe deosebită. Cu cât este mai fin vinul, cu atât e mai bogată culoarea. Se consideră că un tablou pictat în vin este de o valoare mult mai înaltă decât acuarela, deoarece este o tehnică nobilă, care necesită un talent aparte, o pânză de cea mai bună calitate și un simț artistic înnăscut. Operele de artă pictate cu această soluție sunt ecologice și le putem folosi și pentru creațiile copiilor.

          Elvira Cemortan-Voloșin s-a născut la 20 aprilie 1969 în or. Soroca, Republica Moldova. A absolvit Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău (1981-1984), apoi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău (1994-1988), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, Facultatea Arte Plastice (1989-1995). Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Bacău, a ATEX, AIAP UNESCO, președinte al Centrului Cultural Internațional „Artelit”, fondat în anul 2009, ce are drept scop promovarea artei, stabilirea legăturii între arta populară și cea contemporană și schimbul de experiență dintre artiștii plastici din diferite țări. Este o asociație cu statut internațional ce organizează anual Tabere-Simpozioane în Republica Moldova, România, Ungaria, Polonia cu artiști plastici din țările Canada, Danemarca, Polonia, Republica Moldova, România, Turcia, Ucraina, Olanda ș.a. Proiectele elaborate de Centrul Cultural „Artelit” sunt cunoscute în Moldova și peste hotarele ei.

          Pictorul Elvira Cemortan-Voloșin participă cu lucrările sale la diverse manifestări în diverse țări: expoziții de pictură (particulare și în grup), lansări de carte, master class. Merită menționare un eveniment de valoare – Lansarea plachetei „Sute de poeme haiku pe motivul luminii și a umbrei” a autorului Vlad Chirinciuc și expoziția personală a dnei Elvira Cemortan-Voloșin, consacrată susținerii refugiaților din Ucraina, desfășurate la 7 mai 2022 în scuarul Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, Centrul ARTELIT și Vinăria „Aurelius”. Tradițional, lansările de carte adună personalități notorii în domeniul științei, culturii și artei. Expoziția menționată a fost amenajată în curtea campusului universitar, în preajma monumentului Piatra Păcii și Aleei de Sacură – simbolul frumuseții efemere a vieții și înnoirii, creând o atmosferă magică și admirabilă pentru cadre didactice, diplomați, studenți ai fundației care studiază limba și cultura japoneză, cât și de iubitori ai artei japoneze și invitați de onoare a evenimentului.

A lansat de asemenea în 2015 Catalogul „Painting tapestry, batik”, care este un bilanț al creației artistei. Lansarea lui a avut loc în cadrul expoziție din Parlamentul European, Bruxelles.

          Elvira Cemortan-Voloşin este un artist plastic apreciată atât în Republica Moldova, cât şi peste hotarele țârii. Pentru merite deosebite i-a fost acordat Premiul Primei Trienale Internaționale de Broderie (Cluj, România, 1999), Premiul Muzeului National „George Enescu” (Bucureşti, România, 2007), Premiul Consiliului Județean Bacău (Saloanele Moldovei, 2011) ş.a.  

          Suntem convinși că această neobișnuită retrospectivă de pictură cu soluție de vin, precum și master-class-ul practicat aici, la bibliotecă, le-a trezit interesul celor prezenți față de această artă plastică deosebită. Întâlnirea cu pictorul Elvira Cemortan-Voloșin a fost organizată pentru prima dată la Biblioteca „Hristo Botev”. În viitor vom desfășura și alte evenimente împreună, pentru a afla mai multe lucruri curioase despre posibilitățile artei plastice, ce contribuie, cu siguranță, la dezvoltarea culturii generale a utilizatorilor noștri.