sâmbătă, 25 noiembrie 2023

Grooming. Necunoscuții on-line

 


Tatiana Donțu, șef sector, Biblioteca „Transilvania”

Internetul a avut și continuă să aibă un impact profund asupra sec. XXI – tehnologia este tot mai prezentă, iar nevoia de a rămâne mereu conectați și timpul pe care îl petrecem, interacționând cu dispozitivele electronice crește constant. Este incontestabil faptul că tehnologia joacă un rol esențial în viața noastră - felul în care comunicăm, accesul la informație, resursele disponibile sunt doar câteva dintre modurile în care internetul ne-a influențat pozitiv existența. Ademenirea și racolarea copiilor prin intermediul rețelelor de socializare pentru trafic și pornografie infantilă a devenit un flagel al societății moderne din păcate, care afectează nu numai Moldova, dar și alte țări ale lumii. Protejarea copiilor ar trebui să fie o datorie a întregii societăți și a fiecărui cetățean în parte.

Un subiect „Grooming. Necunoscuții on-line” a fost discutat la ședința Serviciului „Securitatea pe Internet” de la Biblioteca „Transilvania”. Participanții au fost elevii clasei a IV-a „C” de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Ginta Latină”, cu profesoara Iulia Cerneavschi. Participanții au explorat tema cu mare atenție, pentru că acțiunile deliberate întreprinse de către un adult în vederea stabilirii unei conexiuni emoționale cu un copil, cu scopul de a-l abuza sexual ulterior, este un pericol enorm. În spatele termenului pretențios și greu de tradus în limba română, se ascunde de fapt un mare pericol, care îi vizează, în primul rând, pe copii, pentru că înseamnă încercarea unui adult de a-l manipula emoțional și de a câștigă încrederea unui minor, ca să-l poată abuza sau exploata sexual. Prin exemple practice și interacțiuni, au fost oferite reguli, sfaturi, bune practici. Iar video-ul educativ a fost privit cu mare interes.

Elevii au înțeles, că Groomingul – este capcana ce ne acaparează de la mic la mare – pe toți. Copiii să nu ofere detalii despre chestiuni intime, să nu expedieze fotografii, video- uri în lenjerie sau fără haine. Sunt păcăliți să facă lucruri, pe care nu le-ar face de obicei, ori înainte de a se duce undeva, întotdeauna să le spune părinților unde merg, cum va ajunge acolo, cine va merge cu el și când se va întoarce, și multe alte lucruri utile. Iar „Tronul concluziilor” a fost cel mai bun feedback al evenimentului, deoarece ca niște prinți și prințese și-au expus concluziile despre subiectul dat.