miercuri, 22 noiembrie 2023

Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică

 


Emanuela Sprânceană, specialist,

Biblioteca „Onisifor Ghibu” 

Conferința literară în baza cărții „Patimile după Iov”, autor Val Butnaru, a avut loc la 21 noiembrie curent, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală, în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XX-a.

În debutul evenimentului, Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, a menționat că „Patimile după Iov” e un roman care se va citi, iar succesul textului constă în adevărul lui.

Criticul literar Mircea V. Ciobanu a subliniat că romanul lui Val Butnaru este o saga de familie, iar saga este un gen care trebuie cultivat dat fiind importanța familiei în societate. Romanul are la bază ideea de sacrificiu, dar, din păcate, un sacrificiu fără logică.

Criticul literar Maria Pilchin a remarcat la rândul ei că romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică, este unul scenic și foarte cinematografic, spunând că s-ar putea crea un film în baza textului.

Poeta Lidia Grosu, prezentă la eveniment, crede că romanul este ca „un duș rece care va revigora neamul nostru”.

Doamna Galina Gâdilica, secretara Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, dar și o mare cititoare, a vorbit cu emoție despre roman și i-a mulțumit autorului pentru paginile deosebite din istoria durută a neamului nostru.

La manifestare, alături de autor au participat numeroși studenți, elevi și profesori de la liceele „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Onisifor Ghibu”, „Aristotel”, Colegiu Ecologic etc. - utilizatori fideli ale filialelor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Elevii au prezentat fragmente din roman, comentând și apreciindu-l ca fiind o reconstrucție imaginară a istoriei Basarabiei, a dramei fără de sfârșit a țării noastre.

În luarea sa de cuvânt scriitorul Val Butnaru a spus că de la fraza „Președintele s-a trezit mahmur” a început de fapt activitatea sa de scriitor. Val Butnaru a vorbit și despre literatura mai elitistă, nefrecventabilă de publicul larg, amintind de celebrii Proust sau Joyce care au această soartă de a rămâne neînțeleși. Scriitorul a mulțumit celor prezenți pentru receptarea vie și caldă a romanului, a remarcat modul profund de a gândi al tinerilor cu care a dialogat în cadrul întâlnirilor și a mulțumit pentru maratonul de lectură, menționând importanța programului Chișinăul citește și sperând ca acesta să aibă continuitate.

Doamna Dr. Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” i-a oferit lui Val Butnaru o scrisoare de gratitudine pentru tot ce a scris și pentru implicarea activă în program, dar și un infografic cu informație statistică despre numărul de împrumuturi (1 111), numărul de întâlniri (15) și numărul de participanți (peste 1 000 de cititori). Dna Harjevschi a vorbit despre importanta programului, dezvoltarea parteneriatelor și implicarea bibliotecarilor, mulțumindu-le tuturor și exprimându-și speranța că toate cărțile selectate vor ajunge la cât mai mulți cititori.

Amintim că „Patimile după Iov”, romanul scriitorului Val Butnaru a fost selectat în cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XX-a.

Programul de lectură „Chișinăul citește” al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, ajuns la cea de-a XX-a ediție, promovează și încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală și creativă, valorifică experiența de lectură a comunității chișinăuiene și orientează cititorul spre valorile literare și artistice din Republica Moldova.