luni, 27 noiembrie 2023

Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian”

 


Aliona Mocanu, șef sector, Biblioteca „Traian”

Programul de lectură Chișinăul citește” promovează şi încurajează lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă, valorifică experiența de lectură a comunității chișinăuiene, orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone.

În cadrul Programului de lectură „Chișinăul citește” 2023, ediția a XX-a, categoria copii a fost recomandată cartea Cristinei Bujor „Întâmplări cu tâlc”. Cartea cuprinde istorioare amuzante și educative destinate celor mai mici, care abia descoperă plăcerea lecturii. Ideea acestei colecții este de a introduce copiii în lumea emoțiilor, a valorilor autentice, prin joc, prin poveste și prin imagini calde, bune și frumoase.

Pe parcursul anului 2023 Biblioteca „Traian” a organizat diverse evenimente: prezentări de carte, întâlniri cu autorul la Instituția Publică Liceul Teoretic „Traian”, discuții, ateliere de lectură etc. Volumul „Întâmplări cu tâlc: 3. Despre responsabilitate. 4. Despre iubire” conține povestioare pentru copii ce abordează lumea emoțiilor, a relațiilor, a valorilor morale, într-un stil amuzant și apropiat copiilor, prin diferite situații trăite de Tărcuș, Zorba și alte personaje. Micii cititori de la Biblioteca „Traian” au urmărit experiențele prin care au trecut eroii, învățând despre toleranță, bunăvoință, altruism, curaj, fidelitate. Aceste valori le vor ajuta să se integreze mai ușor în comunitate. Copiii au învățat multe lecții de viață: să-și facă prieteni, să se împace după o ceartă, să aibă grijă de cei neajutorați, să-și corecteze greșelile, să-și gestioneze emoțiile. Cartea, scrisă într-un stil amuzant și apropiat copiilor, cu imagini vii și frumos pictate, este îndrăgită de micii cititori și de părinții lor.

La Conferința de totalizare a Programului de lectură „Chișinăul citeștre”, categoria copii, Biblioteca „Traian” a participat cu mesaje-impresii, prezentări-poster și mici secvențe teatralizate în baza cărții. Astfel, Evelina Ichim, Mihai Josan, Gabriel Popa, Eliza Manza, Iustin Ciobanu, elevi ai Instituției Publice Liceul Teoretic „Traian”, au făcut o adevărată pledoarie pentru carte, lectură.

Biblioteca „Traian” va forma și în continuare cultura lecturii, dezvoltând competențe și abilități.