sâmbătă, 2 decembrie 2023

Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Scrie pentru a fi înțeles, vorbește pentru a fi ascultat, citește pentru a crește”.

Lawrence Clark Powell

Vineri, unu decembrie 2023, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea cărții „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă, doctor, conferențiar cercetător. La eveniment au fost prezenți: Vlad Pâslaru, profesor universitar, doctor habilitat; Viorica Andrițchi, profesor universitar, doctor habilitat; Mariana Marin, conferențiar universitar, doctor; Veronica Bâlici, doctor în pedagogie, conferențiar cercetător; Constantin Șchiopu, profesor universitar, doctor habilitat; Vlad Chirinciuc, conferențiar universitar, doctor; Gheorghe Colțun, profesor universitar, doctor habilitat și mulți alții.

În debutul evenimentului Vitalie Răileanu, șef, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, moderatorul activității, menționa importanța comunicării, că este definitorie ființei umane, în afara comunicării ființa umană însăși n-ar putea exista și a se desăvârși.

Vlad Pâslaru susținea că Maria Hadîrcă a dedicat comunicării mai mulți ani de viață că are o atitudine responsabilă pentru obiectul cercetării sale - calitate importantă pentru un cercetător. Autoarea sugerează utilizatorilor soluții metodologice de atingere în formarea, dezvoltarea capacităților de comunicare a educabililor a unui nivel motivat psihofiziologic, pedagogic, axiologic, social.

Cu felicitări sincere pentru munca depusă la ediția cărții revăzută și completată care pune în aplicare unele modele, strategii, metode și tehnici eficiente de formare-evaluare, care să fie utilizate creativ în activitățile de predare –învățare a venit Mariana Marin.

Gheorghe Colțun crede că prezenta lucrare oferă pedagogilor teoreticieni și practicieni  o anumită clasificare epistemică a domeniului competenței de comunicare. Cu cuvinte de felicitare au venit și Constantin Șchiopu, Vlad Chirinciuc și alți invitați.

Pe final de eveniment Maria Hadîrcă a mulțumit tuturor pentru prezența la lansarea cărții, care va fi un suport substanțial pentru profesori, cercetători, masteranzi și doctoranzi.

Maria Hadîrcă contribuie remarcabil la dezvoltarea științelor educației prin intermediul  monografiei lansate, alegând să abordeze tema competenței, mai ales într-o perioadă în care discuțiile despre acest concept sunt atât de intense și pentru o poziționare autentică a conceptului  de comunicare în era competențelor. Contribuția dnei Hadîrcă este substanțială în acest sens, fiind o preocupare permanentă și asiduă. Lansarea cărții în ziua de unu decembrie adaugă o notă specială, fiind un omagiu adus românilor și limbii române.