luni, 11 decembrie 2023

Glorie eroilor luptelor pentru integritatea Țării

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

„Fiecare om are o patrie, restul sunt țări”. Octavian Paler

 

Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o memorabilă lansare de carte - O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari de Vlad Grecu. Autorul este un consacrat jurnalist, dar și martorul ocular al evenimentelor tragice care au avut loc în anul 1992 pe Nistru. I-a reușit să îmbine stilul prozei cu cel publicistic, iar aceste calități au contribuit la editarea unui volum practic documentar și veridic cu descrierea evenimentelor din acea perioadă.

În debutul lansării de carte criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu a remarcat că: Prezentul volum ar fi bine să fie inclus ca lectură obligatorie în programul școlar, deoarece face parte din cărțile bune care trebuie lecturate de toți. Ca dovadă a importanței cuprinsului dat, și-au pronunțat opiniile un șir de personalități notorii care au fost prezente la eveniment precum: Arcadie Suceveanu, scriitor; Anatol Petrencu, dr. habilitat în istorie; Valeriu Pasat, academician, ex-ministru al Apărării; Ion Negrei, dr. habilitat în istorie; Sergiu Mustață, dr. habilitat în istorie; Nicolae Rusu, scriitor; Grigore Chiper, eseist; Mariana Harjevschi, dr, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Menționăm și prezența Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, evacuat în satul Doroțcaia și a Gimnaziului „Constantin Sucitu” din satul Corjova; veterani de război din stânga Nistrului, protagoniști care figurează în cuprinsul volumului, scriitori, prieteni.

Istoricul Anatol Petrencu, în alocuțiunea sa, a menționat: Că impulsul pentru realizarea prezentului volum a fost evenimentele din ziua de 24 februarie 2022, iar evenimentele descrise de autor în lucrarea sa se repetă și în prezent în țara vecină, Ucraina. În carte sunt redate numeroase exemple cum oameni au dat dovadă de vitejie, și își apărau casele, libertatea și familiile. Evenimentele care au avut loc pe Nistru în 1992 nu trebuie uitate, iar autorul reușește să transpună amănunțit evenimentele în lucrarea sa. Scriitorul Arcadie Suceveanu a venit cu o recenzie asupra prezentului volum, precizând că: Este o lectură necesară, și actuală zilei de astăzi, iar conținutul său captează, este o monografie istorică, autorul fiind și un bun narator. Este o carte care vine să completeze acele goluri care sunt în cunoașterea acelor evenimente tragice din Transnistria. Cartea trebuie să fie cunoscută într-un cerc mai larg, s-o citească câți mai mulți cititori. Vlad Grecu este un maestru al detaliilor ceea ce permite cititorului să pătrundă mai complex în textul lucrării, nu lipsesc și expresiile de sarcasm și ironie, dar așa erau circumstanțele, era totul imprevizibil;

Sergiu Mustață, dr habilitat în istorie, a menționat: M-a impresionat stilul scrierii, este accesibilă și simplă pentru tot publicul, o carte care ne vorbește despre istoria noastră tragică și pe care puțini o cunosc. Ilustrarea cărții este un foarte bună care completează substanțial textul din carte, și prin aceste imagini toți pot cunoaște eroii Republicii Moldova din acea perioadă, iar o imagine bună poate înlocui și o mie de cuvinte. Această carte este un îndemn civic de a trage concluzii și de a încerca să fim mai uniți;

Academicianul Valeriu Pasat a evidențiat: Mă bucur că acest volum a apărut care reflectă detalii din centru acțiunilor din Transnistria. Și chiar dacă astăzi nu sunt lupte subiectul este viu și actual în această zonă. Ar fi bine să fie un program de stat privind educarea și creșterea tinerii generații, deoarece fără asta nu avem viitor. Ar fi bine că vizitele istoricilor, cercetătorilor și celor care au participat la conflict să aibă întâlniri în școli cu elevii pentru a le dezvolta simțul și responsabilitatea patriotică.

La încheierea evenimentului autorul Vlad Grecu a mulțumit tuturor participanților prezenți, preferindu-se la detaliile cum a fost elaborat volumul. Unii protagoniști ai cărții, fiind prezenți la eveniment în sală, dintre ei combatanți, prieteni, membri ai familiei, inclusiv vice-ministrul Apărării din acea perioadă, care au valorificat importanța primordial a acestui document istoric, redat într-o carte memorie O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari de Vlad Grecu.