miercuri, 6 decembrie 2023

O nouă lansare la Biblioteca „Onisifor Ghibu”: cartea pentru copii „Mănușile lui Dănuț și taina mâinii lui Irulegi” de Angela Ganea

 


Emanuela Sprînceană, specialist,

Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Chiar de sărbătoarea Sfântului Nicolae, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în prezența elevilor, profesorilor și a unor oameni de cultură, a avut loc lansarea cărții „Mănușile lui Dănuț și taina mâinii lui Irulegi” de Angela Ganea.

Cartea este o poveste fascinantă care te poartă în lumea copilăriei, a diferitor întâmplări de viață mai mult sau mai puțin fericite, oferind cititorilor lecții despre demnitate, virtuți, curaj, voință și perseverență.

Dumitru Apetri, doctor în științe filologice, a remarcat nivelul înalt al limbii române vorbită de copiii prezenți la eveniment. Apetri, cel care a descoperit talentul de povestitoare al Angelei Ganea, a vorbit despre fantezia și darul unei imaginații debordante al autoarei, menționând – „lansările de carte ale Angelei Ganea sunt la fel de creative ca și cărțile domniei sale”.

Remarcăm că Sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a fost decorată într-un mod original, iar autoarea a venit cu mai multe premii și cadouri pentru elevii prezenți la eveniment - trăistuțe cu pâine și cărți, oferindu-le în dar tuturor celor prezenți în sală câte un exemplar din cărțile precedente.

Actorul Nicolae Darie prezent la eveniment a spus că progresul tehnic ne-a cam izolat, astăzi bibliotecile fiind mai mult pustii, iar copiii stând mai mult cu ochii în telefoane. „Ne lipsim de comunicare - atât de esențială oamenilor, iar asta nu poate duce la nimic bun”. Actorul a vorbit despre cărțile doamnei Ganea subliniind că „au toate ingredientele unei cărți bune, scrisă cu mult talent și pricepere. Marea mea părere de rău este că nu mai sunt copil ca să pot citi aceste cărți de la vârsta unui copil”.

Actrița Mariana Bahnaru a apreciat atmosfera de sărbătoare creată de autoare și invitații ei, spunând că speră să vină și la lansările de carte ale copiilor prezenți în sală.

Elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi” din sectorul Ciocana al capitalei și utilizatorii de la Biblioteca „Ovidius” și-au împărtășit pe larg impresiile de lectură cu argumente și exemplificări. Mai mulți copii au spus că fragmentul preferat din carte e cel când familia se reunește.

Angela Ganea a mulțumit tuturor pentru prezență și receptivitate, invitându-i pe copii la o colaborare. E vorba de cel de-al doilea volum de proză pentru copii „Bobiță Măceșul” în care autoarea ar vrea să insereze și cele mai neverosimile întâmplări descrise de copii. Autoarea promite că „cele mai haioase, ingenioase, năstrușnice idei, texte, secvențe și propuneri vor deveni parte componentă din următorul volum. Nu ratați șansa de a scrie împreună o carte și a deveni unul dintre coautorii celui de-al doilea volum”.

Amintim că Angela Ganea a publicat versuri, proză și articole de publicistică (pentru copii şi maturi) în ziare și reviste precum „Literatura și arta”, „Viața Basarabiei”, „Florile dalbe”, „Femeia Moldovei”. A susținut recitaluri de poezie în cadrul unor emisiuni literare la Radio Moldova. Despre creația Angelei Ganea s-au pronunțat mai mulți scriitori în publicațiile „Literatura şi arta” şi „Viaţa Basarabiei”. Angela Ganea a mai publicat cărțile pentru copii „Nenea Soare”, Editura „Pontos”, 2021; „Bobiță Măceșul”, Editura „Lumina”, 2023.