joi, 6 aprilie 2023

Accesul persoanelor cu dizabiblități în clădiri publice

 


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Republica Moldova este o țară cu aspirații de integrare în Uniunea Europeană. Capitala sa în ultimele decenii face eforturi considerabile de modernizare și ajustare a necesităților locuitorilor săi. Însă problema accesului în edificii publice, instituții de învătământ în mare parte rămân inaccesibile pentru persoanle aflate în scaune cu rotile. Cauzele sunt diverse lipsa infrasctructurii corespunzătoare, lipsa unui cadrul legal expres care ar prevede obligativitatea instituțiilor și agenților economici de a crea rampe de acces, ascensoare speciale, pentru accesibilitate.

Cu toate că Republica Moldova a ratificat în Parlamenta Legea nr. 60 din 30 martie 2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care prevede obligația fiecărui organism guvernamental de a lua o serie de măsuri necesare pentru a asigura accesibilitatea mediului pentru persoanele cu dizabilități. Conform articolului 17 alineatul (1) din legea sus menționată, în scopul asigurării unei vieţi independente persoanelor cu dizabilităţi, autorităţile publice centrale şi locale, organizaţiile nonguvernamentale, agenţii economici, indiferent de forma de organizare juridică, în funcţie de competenţele lor funcţionale, evaluează situaţia în domeniu şi întreprind măsuri concrete pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la mediul fizic, la transport, la informaţie şi la mijloacele de comunicare, inclusiv la tehnologia informaţiei şi la comunicaţiile electronice, la alte utilităţi şi servicii deschise sau furnizate publicului, atît în localităţile urbane, cît şi în localităţile rurale, în conformitate cu normativele în vigoare. În pofida acestor prevederi ale legii, problema accesibilității rămâne una dintre cele mai grave în Republica Moldova. Astăzi, nu toți specialiștii autorităților publice, instituțiilor publice și private sunt familiarizați cu particularitățile organizării unui mediu fără bariere în sferele prioritare ale vieții persoanelor cu dizabilități. Ei nu cunosc suficient caracteristicile și necesitățile specifice ale diferitelor tipuri de dizabilitate și, cel mai important, nu au experiență practică în adaptarea mediului la necesitățile persoanelor cu dizabilități cu diferite tipuri de dizabilitate.

Cerințele de accesibilitate față de obiectele de menire socială se referă la accesibilitatea elementelor clădirilor și drumurilor adiacente, care asigură accesul autonom, nelimitat și în siguranță a persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate.

Față de drumuri sunt necesare următoarele elemente:

1. Căile de circulație pietonală (trotuare, treceri de pietoni, zone pietonale, parcuri, alei, acces la piețe și scuaruri);

2. Intersecții și trecerile de pietoni (pe carosabil);

3. Stațiile de așteptare a transportului public în comun;

4. Parcări.

Față de clădiri sunt necesare următoarele elemente:

1. Accesul spre clădire (grupul de intrare);

2. Vestibuluri, turnichete, uși interioare;

3. Căile de circulație în interiorul clădirii (coridoare (holuri), scări și rampe, ascensoare);

4. Grupul sanitar;

5. Încăpere de deservire socială (zona de prestare a serviciilor);

Cerințele de accesibilitate diferă în funcție de tipul dizabilității (locomotore, de auz, de vedere, psiho-socială), prin urmare, în procesul proiectării și efectuării lucrărilor de construcție / reparație, este necesar să fie respectate cerințele de accesibilitate pentru toate tipurile de dizabilitate.