luni, 3 aprilie 2023

În vizită la bibliotecă

 


Aliona Mocanu, șef sector, Biblioteca ,,Traian"

În secolul XXI tehnologiile informaționale sunt actuale și nu ne putem imagina viața fără internet, calculator sau telefon. Atât adulții, cât și copiii tot mai mult timp liber petrec în fața dispozitivelor digitale și pe rețelele de socializare. Totodată nu putem interzice copilului să stea la calculator, deoarece este un mijloc de comunicare on-line cu semenii săi, un mijloc de cunoaștere a mediului înconjurător. Dar pentru a crește intelectual, e nevoie să-i dezvoltăm școlarului mic pasiunea pentru lectură, să-l învățăm pe copil să citească povești, să se împrietenească cu eroii din basmele îndrăgite. Și unde să învățăm toate acestea, dacă nu desigur la bibliotecă, la școală și în familie. Biblioteca este spaţiul, unde poți face cunoștință cu sutele de cărți aranjate frumos pe rafturi, care te ajută să te dezvolți spiritual. Aici găsești poveștile și basmele cu eroii preferați.

Biblioteca ,,Traian" oferă cu mare drag această posibilitate cititorilor săi, dar și partenerilor instituțiilor de învățământ cu care avem o colaborare frumoasă și fructuoasă: Instituţia Publică Liceul Teoretic ,,Traian", Școala-primară nr. 120 ,,Pas cu pas"; Centrul Orășenesc Tinerilor Naturaliști, Botanica; Grădinița-creșă nr. 151. Periodic sunt organizate vizite colective în bibliotecă, unde copiii pot afla care sunt regulile de înregistrare la bibliotecă, cum pot împrumuta și care este termenul limită de împrumut a documentele la domiciliu, cum sunt aranjate cărțile la raft, despre serviciile și ofertele bibliotecii. Totodată cititorii la prima vizită în bibliotecă au posibilitatea de a descoperi cărți cu povești și basme, povestiri și poezii, enciclopedii și reviste, să răsfoiască cea mai mare și cea mai mică carte pe care o are biblioteca în colecția sa. Biblioteca dispune de o gamă largă de jocuri de societate, de logică, de dezvoltare psihologică, etc.

Vizitele colective în bibliotecă au un impact foarte bun. Dacă să analizăm datele statistice și să facem o comparație a anului 2021 cu anul 2022, putem spune că numărul lor a crescut de la 4 la 10 vizite colective și de la 106 la 272 participanți, iar în 2023 tindem spre un număr și mai mare.

Fiind în vizită la bibliotecă, copiii rămân plăcut impresionați de cele văzute și auzite de la doamnele bibliotecare, despre tot ce înseamnă o bibliotecă și ce beneficii aduce în viața unui copil. Prin eforturi comune - familie, şcoală şi bibliotecă, trebuie să educăm copilului mic dragostea pentru citit, chiar dacă prietenul cel mai bun rămâne a fi calculatorul.