sâmbătă, 1 aprilie 2023

Transportul ecologic


 Ion Arsenii, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Mijloacele de transport au făcut întotdeauna parte din viața oamenilor. Acestea au ușurat în multe privințe activitatea de zi cu zi, economisindu-se astfel timp și energie. Dacă cu vreo sută și ceva de ani în urmă aveai nevoie de săptămâni sau chiar luni întregi pentru a ajunge într-un anumit loc de pe pământ, astăzi, datorită mijloacelor moderne de transport, poți parcurge aceeași distanță în câteva ore. Și totul grație descoperirilor științifice!

Dar aceste schimbări nu s-au lăsat fără consecințe. Majoritatea mijloacelor de transport de azi au motoare pe benzină sau alte tipuri de combustibil, iar când sunt puse în mișcare, emană diferite gaze toxice și pun viața în pericol. Trebuie să recunoaștem că încă depindem foarte mult de aceste mijloace de transport. O alternativă în prezent este transportul ecologic.

Şedinţa serviciului „Eco responsabil” de această dată a avut o tematică interesantă - „Un transport ecologic”. Ce înseamnă un transport ecologic? De ce putem spune că este o alternativă eficientă? Ce schimbări putem face în atitudinea noastră pentru a promova un transport ecologic? Răspunsul la aceste întrebări, precum și la altele, a fost analizat la 27 martie la Biblioteca „Transilvania” împreună cu clasa VI-a de la Liceul Teoretic „Ginta Latină”.

Şedinţa a început cu o prezentare generală despre calitatea aerului și cum este influențată de activitatea umană prin transport sau zonele industriale. Impactul transportului asupra mediului este foarte mare, fiindcă cea mai mare sursă de poluare a aerului provine din transport.

În continuare s-au prezentat 3 hărți care arată 3 poluanți atmosferici de bază în Republica Moldova. Astfel, elevii au putut observa că în Moldova o concentrație mai mare de poluanți atmosferici se găsesc în capitală și în orașele mari ca: Bălți, Tiraspol, Cahul, Hîncești, Ștefan-Vodă, Fălești, Ungheni.

Iar pentru a vedea consecințele poluării care vin de la transport s-a adus în atenție o cauză majoră a mortalității, și anume cancerul pulmonar. Transportul auto își lasă amprenta de carbon și asupra plămânilor noștri, iar ratele de îmbolnăvire de cancer au crescut semnificativ. Emisiile de la autovehicule includ toți agenții cheie în procesul de apariție a cancerului de plămâni.

Apoi, elevii au aflat ce este un transport ecologic. Transportul ecologic este o formă de deplasare cu mijloace de transport cu emisii zero de CO2. Au aflat și ce mijloace de transport pot utiliza în schimb, cum ar fi: bicicleta simplă sau electrică, monociclu, trotineta electrică, transportul public, mașina electrică sau trenul electric.

S-au dezbătut avantajele utilizării unui transport ecologic. De exemplu, mersul cu bicicleta este distractiv și sănătos. În loc să pierzi un an și jumătate din viața ta în trafic, căci așa ne spun statisticile, poți petrece timpul cu folos. De asemenea, mersul cu bicicleta te scutește de obezitate, depresie, probleme cu inima și plămânii. Iar o plimbare de 30 de minute cu bicicleta (aproximativ 9 km) poate fi suficientă pentru a ajunge la serviciu sau școală. Astăzi, bicicletele electrice înlocuiesc din ce în ce mai mult mașinile pentru călătoriile pe distanțe medii, reducând cu 100% emisiile de CO2, dar și costurile.

Pentru a vedea și alte avantaje atunci când alegem un mijloc de transport ecologic, s-a vizionat un material video. În acel material video s-a arătat de cât spațiu este nevoie pentru a parca un automobil în comparație cu o bicicletă. Pe un loc de parcare destinat unui automobil ar încăpea 22 de biciclete.

Elevii au înțeles că transportul ecologic are multe avantaje, chiar dacă un automobil oferă maxim confort.

Înainte de a încheia, am dezbătut care mijloace de transport sunt mai poluante și care mai puțin poluante. Elevii au fost încurajați să-și exprime punctul de vedere asupra câtorva tipuri de mijloace de transport. De exemplu: Ce este mai poluant și de ce? Avion vs. Automobil; Tren vs. Automobil sau Avion vs. Tren.

La final, elevii și-au însușit o idee clară și exactă despre transportul ecologic, și anume că putem încă de pe acum să ne schimbăm atitudinea față de mediul înconjurător. Până se va ajunge la un consens global în ceea ce privește un transport ecologic, elevii au fost îndemnați să adopte un stil de viață ecologic și sănătos.