joi, 23 martie 2023

Leonid Popescu între cuvânt și culoare …

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

La 22 martie, Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat un eveniment deosebit - lansarea romanelor „Tragedia pozitivă”, „Deportări din valea Răutului”, expoziția de pictură „Cuvânt și culoare” de Leonid Popescu.

Invitații evenimentului au fost: ex. președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova academicianul Mihai Cimpoi; președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova Teo Chiriac; acad. chirurg cardiovascular Grigore Tinică din Iași; președintele UAP Florina Breazu; secretarul UAP Dumitru Bolboceanu; poetul, scriitorul și folcloristul Iulian Filip; publicistul Tudor Țopa; compozitorul și cântărețul Ilie Văluță; poetul Arcadie Suceveanu; criticul de artă Eleonora Sîtnic; Silvia Bacalăm, profesor universitar și mulți alți  iubitori de frumos.

Moderatorul activității a fost dna Silvia  Bacalăm, profesor universitar, care ne-a vorbit despre titlul sugestiv al cărții „Tragedia pozitivă”, care grație medicului cardiovascular, tragedia s-a transformat în ceva pozitiv.

Vitalie Răileanu a menționat că Leonid Popescu este un talent polivalent, care are un simț deosebit al culorii și al cuvântului. Surpriza bunătății sale e că a înfrumusețat Sala Nuciferă și biblioteca în genere, cu o deosebită expoziție, care te fascinează și te înnobilează.

Despre creației lui Leonid Popescu s-au pronunțat Iulian Filip, Tudor Țopa. Consăteanul autorului Iurie Popovici şi-a adus aminte cu mult drag de satul lor de baștină Sărătenii-Vechi, Telenești. Doamna Eleonora Sîtnic, critic de artă a afirmat că Leonid Popescu e o fire complexă, un singur om realizează atâtea lucruri frumoase, deosebite, pune multă dragoste și bunătate în munca sa. Cu deosebite pauze muzicale au venit prietenii domnului Leonid Popescu – Tudor Ungureanu, Artist al Poporului și Ilie Valuța, Artist emerit.

Leonid Popescu e scriitor, pictor, iconar și mural care ne-a înnobilat biblioteca. Pictorul are o serie de 70 de lucrări grafice realizare în Grecia, o altă serie de 40 de lucrări litografice în Cehia. A lucrat mult la zidurile bisericilor din România, Ucraina, Moldova și Rusia. Are o colecția de 16 portrete, dintre care și a lui Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Grigore Vieru. Este cel mai iscusit zugrav al Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău. În 2001 a fost distins cu titlu onorific „Maestru în Arte”, 2013, cu „Ordinul de Onoare” și în 2016 cu titlul onorific „Artist al Poporului”. Leonid Popescu are lucrări în colecții publice și private în țară și peste hotare.