miercuri, 22 martie 2023

Lecţia publică „Republica Moldova Zonă de risc seismic” la Biblioteca „Onisifor Ghibu”


Mircea Ciochină, șef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu” 
 
Învăţăm geologie în dimineaţa de după cutremur. Ralph Waldo Emerson (filosof)

     Biblioteca „Onisifor Ghibu” întotdeauna a avut parteneriate deosebite cu instituțiile de știință și cercetare. Drept dovadă sunt evenimentele organizate privind popularizarea ştiinţei.
      Astfel, la data de 22 martie 2023, în incinta Bibliotecii s-a desfășurat Lecția publică cu tematica Republica Moldova Zonă de risc seismic, susținută de către directorul Institutului de Geologie dr. Igor Nicoara. Pe parcursul unei ore academic, elevii Școlii Profesionale nr. 9 din Chișinău au aflat despre procesele endogene și particularitățile geologice a munților Vrancea din România, care la rândul lor la o anumită perioadă provoacă cutremure de Pământ de mare intensitate care respectiv afectează direct și teritoriul Republicii Moldova. Elevii au avut ocazia să răspundă la un mic chestionar despre ceea ce cunosc ei despre seisme, originea lor, consecințe. modul de acționare etc. 
     Pe parcursul lecției publice au fost demonstrate filme tematice despre modul de comportare și acțiune în caz de calamitate, au fost elucidate aspectele de acțiune în caz de cutremur în diferite circumstanțe, precum: aflare în automobil, în casă de locuit, în clădire supraetajată, aflare în stradă etc. Au fost trecute în revistă un șir de seisme vrâncene, precum cele din anii: 1940, 1977, 1986, 1990, care au avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richer și intensitatea de 8 în zona epicentrală lăsând consecințe grave pe arii extinse prin prăbușirea edificiilor, avarierea gravă, sau parțială, nemaivorbind și de victime omenești. Totodată, provocând pagube economice substanțiale și de lungă durată. 
     Au fost trecute în revistă și ultimele evenimente, precum cutremurul din 6 februarie 2023 din Turcia, care a provocat cca 50 mii victime și pagube estimate la zeci de miliarde de euro. În concluzie s-a constatat că, Republica Moldova este o zonă de risc seismic, și pregătirea tinerii populației este esențială datorită faptului că în ultimii 33 de ani zona Vrance manifestă cutremure moderate între 4 și 5 grade, iar producerea unui eveniment seismic major ar lasă o amprentă dezastruoasă și semnificativă din punct de vedere economic.