luni, 20 martie 2023

,,Magic Creator” - serviciul de recreere și dezvoltare a imaginației utilizatorilor


 Aliona Mocanu, șef sector, Biblioteca ,,Traian"

A fi creativ sau a învăța cum să fii creativ are un impact pozitiv asupra perspectivelor și viziunii asupra lumii. Richard Carroll

 

Creativitatea este o calitate foarte importantă în dezvoltarea copiilor. Ea se manifestă prin originalitate, flexibilitate, inventivitate și dorința lor de a experimenta. A fi creativ înseamnă a avea o perspectivă nouă asupra lucrurilor și a învăța să vezi viața și oamenii din unghiuri diverse.

În cazul copiilor, creativitatea este un instrument util pentru dezvoltarea capacității de comunicare și pentru schimbarea modului lor de a vedea lucrurile. Creativitatea este o virtute înnăscută, însă, fără încurajare și stimulare constantă, aceasta va dispărea în timp. Toți copiii sunt creativi, în diferite grade, însă pot fi ajutați să își dezvolte această abilitate, cu ajutorul unor jocuri și activități zilnice diverse, precum: desen, muzică, lucruri handmade, gătit, teatru, etc. Picasso spunea: „Orice copil este creativ. Problema este cum să-l faci să rămână așa și când crește”. Creativitatea se manifestă în copilărie prin interes, curiozitate, spontaneitate și deschiderea spre nou. Potențialul creativ trebuie însă cultivat constant, așa încât copilul să își consolideze această calitate. Un copil creativ se remarcă prin talent, organizare, capacitate de concentrare și perseverență. Important este să încurajăm creativitatea copilului și să-l lăsam să-și dea frâu liber imaginației.

Biblioteca ,,Traian" prestează un spectru larg de servicii cu diferite tematici. Împreună cu partenerii și voluntarii noștri, venim cu suport informațional, servicii prestate utilizatorilor, ajutându-i să soluționeze multe probleme din societate. Astfel, oferim susținere gratuită în educație, instruire, dezvoltare personală și psihologică. 

Unul dintre acestea este serviciul Magic Creator (imaginație și recreere), anul inițierii 2020.

Scopul serviciului este dezvoltarea abilităților practice.

Grupul de vârstă: 11-14 ani

Forma activității: atelier de creație.

Periodicitate: în fiecare zi de luni a lunii, ora 14:30. 

Descrierea succintă a serviciului: participanții însușesc să confecționeze lucruri interesante și utile din materiale minime, își explorează la maxim creativitatea, învață să se recreeze plăcut și util.

Competențe: Tehnici de lucru manual cu diverse materiale: hârtie, carton, plastilină, materiale reciclabile etc., creativitate, simț estetic și artistic. Atelierele de creație din cadrul acestui serviciu de dezvoltare a creativității oferă posibilitatea participanților să învețe arta picturii, origamelor, confecționarea unor obiecte din materiale reciclabile, lucrul cu plastilina, etc.

Pe parcursul a trei ani în cadrul serviciului s-au desfășurat următoarele ateliere: Decorațiuni de iarnă; Primăvara - reînvie natura; Felicitări de 8 martie; Sărbătorile Pascale; Vara - anotimpul drag al copiilor; Culorile TOAMNEI; Chișinăul în viziunea copiilor, etc.

Serviciul Magic Creator este de binevenit și are un impact foarte bun, iar pe tot parcursul acestor ani au fost instruiți mai multe grupuri de copii.