marți, 21 martie 2023

Poezia în viața noastră

 


Natalia Sofroni, șef, Biblioteca ,,Traian”

Poezia este limbajul prin care omul își explorează propria sa uimire.
Christopher Fry

În fiecare început de primăvară, la 21 martie este declarată de UNESCO Ziua Internațională a Poeziei. Această zi este marcată ca o recunoaștere a faptului, că oamenii de cultură, poeții din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității umane. De asemenea, urmăreşte să susţină creaţia poetică, stabilirea unui dialog între poezie şi alte genuri ale creaţiei, editarea şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Cu acest prilej, atât în instituțiile culturale din Chișinău, cât și în alte localități din țară, se organizează în fiecare an tot mai multe evenimente culturale. Iar bibliotecile, imaginate de Jorge Luis Borges ca un paradis, s-au străduit, în primul rând, să readucă poezia aproape de inimile cititorilor, este o ocazie, de fapt, de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatru, dansul, muzica și pictura.

Mai mult decât comentariile literare, orice scriitor își dorește ca poeziile sale să fie lecturate. De aceea Biblioteca ,,Traian”a organizat un recital de poezie în colaborare cu cei mai talentați și ingenioși elevi de la Instituţia Publică Liceul Teoretic ,,Traian”. Atât bibliotecarii, cât și elevii au recitat sau au recitit poeziile îndrăgite din operele lui N. Dabija, M. Eminescu, V. Alecsandri, T. Arghezi, Gr. Vieru, L. Blaga, Ana Blandiana ș.a. Am accentuat rolul poeziei și i-am încurajat pe elevii prezenți să scrie versuri pentru că rimele sunt o matematică a sufletului, un mod de a învăța să simți, să iubești, să trăiești.

La acest frumos eveniment, un adevărat festiv al poeziei, toți cei prezenți au avut posibilitatea să se bucure de armonia îmbinării versurilor cu expresivitatea și să înțeleagă că poezia deține capacitatea unică de a surprinde spiritul creativ al minții umane. Prin intermediul poeziei sunt transmise în modul cel mai eficient și creativ valorile spirituale ale diverselor culturi. Iar traducătorii reușesc să transmită o parte din esența poeziilor transpuse numai cu condiția ca ei înșiși să fie poeți, chiar și atunci se obțin, mai degrabă noi poezii, decât copii identice,astfel Robert Gravez spunea: „Poezia înseamnă ceea ce se pierde prin traducere.” Poezia este cel mai apreciat gen literar, iar cărțile de versuri sunt cele mai îndrăgite cărți ale unei biblioteci, de aceea marcarea acestei zile este menită să încurajeze o revenire la tradiția orală, așa cum ne spunea poetul Tudor Arghezi „Poezia e însăși viața, e umbra și lumina care catifelează natura și dă omului senzația că trăiește cu planetele lui în cer”.

Întrebați pe elevi, ce reprezintă poezia pentru ei, au răspuns: ,,O! Ceva după care tânjeşte sufletul meu…”, ne spune Natalia Stradnic; ,,Ceva ce este în adâncul meu şi nu găsesc cuvintele potrivite pentru a se deschide…” zice Liliana; Ana C. susține:,,Uneori sunt toată poezie…”.

Poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, de aceea toți sunt invitați să se alăture" marcării” acestei zile deosebite, prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile și pe fiecare continent, poezia vorbește despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un accelerator puternic pentru dialog și pace.

Și totuși, atunci când îți faci din viață o poezie, viața este cu mult mai frumoasă, bucuriile sunt mai profunde, dragostea este mai dragoste, dorul mai dor, inima mai inimă, copilăria mai însorită, bătrânețea mai înțeleaptă, iar greutățile devin mai ușor de trecut! Cel mai frumos mijloc de delectare este, desigur, lecturarea sau audierea unei poezii. Vă dorim în acest început de primăvară să vă lăsați învăluiți de ritmurile și armonia versurilor!