marți, 14 martie 2023

Fii ecologic! Reciclează corect!


 Ion Arsenii, bibliotecar, Filiala „Transilvania”

Astăzi, mai mult ca oricând, omul produce multe deșeuri. Iar marea majoritate a deșeurilor ajung la groapa de gunoi, ceea ce afectează grav mediul înconjurător. Pentru a nu se ajunge la un dezastru ecologic este foarte important să învățăm să reciclăm corect.

La 13 martie 2023, Biblioteca „Transilvania” a avut loc a doua ședință a Serviciului „Eco responsabil”. Subiectul abordat a fost „Fii ecologic! Reciclează corect!”.

Elevii din Liceul Teoretic „Ginta Latină”, împreună cu dna Claudia Barbaroș, profesoară de istorie și educație civică, au fost entuziasmați de cele descoperite. Chiar dacă pentru ei termenul reciclare nu este ceva necunoscut, însă cum să reciclezi corect și ce anume se reciclează a fost ceva nou. Fiindcă nu tot ce pare să fie hârtie se poate recicla, nu orice tip de hârtie se reciclează, mai ales dacă este murdară. Sau nu tot ce pare să fie sticlă se reciclează. De aceea este necesar să cunoaștem ce se poate recicla și cum.

Orice proces are loc în mai multe etape. Așa stau lucrurile și în cazul reciclării. Astfel, elevii au aflat care sunt pașii care trebuie întreprinși pentru a recicla un obiect. Mai întâi, acasă, se colectează și se sortează corect obiectele reciclate: hârtie la hârtie, plastic la plastic, după care se aruncă afară în containerul special. Tot ce e necesar de ținut minte este să te asiguri dacă acel obiect poate fi reciclat. Aceasta se poate afla dacă consultăm eticheta unui produs.

A fost vizionat și un mic material video, care a explicat traseul tehnologic de reciclare: de la colectare până la fabricarea unor noi produse din hârtie. Avantajele reciclării hârtiei sunt nenumărate. În loc să fie tăiați copacii pentru a se produce hârtie, mai bine reciclezi hârtia veche. Reciclând, păstrezi un mediu curat și sănătos.

Printre alte lucruri descoperite a fost cum să afle dacă un obiect este confecționat / realizat prin reciclare sau nu. De exemplu, pe multe ambalaje sau produse este scris pe etichetă dacă acel obiect a fost reciclat și de câte ori. Elevii curioși au făcut aceasta imediat. Au scotocit printre lucrurile personale și au găsit câte o sticlă de plastic. Pe eticheta sticlei au putut observa de câte ori a fost reciclat acel plastic.

Apoi au fost aduse exemple de obiecte care la moment în Republica Moldova nu se reciclează. Iar din obiectele ce nu pot fi reciclate sau nu sunt condițiile necesare, au fost expuse modalități de a le folosi în scopuri artistice.

Spre final de activitate, elevii au fost îndemnați să confecționeze ceva frumos și practic din materiale care se reciclează alături de cele care nu se reciclează. În acest fel, dintr-o sticlă obișnuită au făcut un vas de flori.

Grație acestui serviciu, elevii pot învăța cum să fie mai responsabili față de mediul înconjurător și să-l păstreze curat. Astăzi au aflat ce înseamnă reciclarea și cum are loc. De asemenea, au înțeles că nu orice obiect se reciclează. Iar ceea ce nu poate fi reciclat, poate fi utilizat în scop artistic.