marți, 21 martie 2023

Ziua Internațională a Poeziei la Biblioteca „Onisifor Ghibu"

 


Mircea Ciochină, şef serviciu, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

Poezia e muzica sufletului. Voltaire

Biblioteca „Onisifor Ghibu” rămâne a fi prima bibliotecă de carte românească cu o încărcătură științifică și poetică deosebită, fapt demonstrat de-a lungul celor 31 ani de existență. Astfel, la 21 martie a organizat un deosebit eveniment consacrat Zilei Internaționale a Poeziei cu participarea învățăceilor Liceului Teoretic „DaVinci”. Elevii, însoțiți de profesoara de Limbă și Literatură Română - Angela Doroș, au pregătit un recital de poezie selectă consacrat acestui eveniment. Elevii au recitat din operele clasicilor și poeților contemporani: Eminescu, Coșbuc, Bacovia.

Colegul nostru, doctorul în filologie Marin Postu, a susținut o prelegere referitoare la istoria Poeziei, relatând elevilor, cu lux de amănunt din biografia și creația marilor poeți clasici români, dar și din ai literaturii universale.

În aceast context, găsim de cuviință să menționăm publicațiile apărute sub egida Laboratorului de Cercetări Literare și Bibliografice „Onisifor Ghibu”. De exemplu, prin prisma lucrărilor editate, în deosebi ale manuscriselor Esinencuene, oferind celor prezenți exemplul unor poezii de două versuri, sau doar într-un catren etc, iar filosofia acestor mici poeme a fost argumentat analizată de-a lungul anilor, dar și în cadrul acestei întruniri.

La final de eveniment fiecare elev a fost îndemnat de către profesoară dna Angela Doroș să dea un calificativ noțiunii de Poezie, Liceenii au remarcat că poezia este: creație nouă, bob-glob, biblioteca poeziilor; noutate și informație; minunăție; lucruri noi; motivație; poezia sufeltului; limbaj măreț; foc lăuntric; poezie-terapie; rafturi cu viață; poezie mister; cuvinte alese; limbajul sufletului; comoară ascunsă; gânduri secrete; poezie zglobie; versuri minunate; bătălia rimelor; companie fantezie; Această întâlnire a culminat cu o poză de grup și cu promisiunea elevilor Liceului Teoretic „DaVinci” de a reveni cât mai curând la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, pentru noi evenimente interactive și utile.

De menționat că Ziua Internațională a Poeziei este marcată anual pe 21 martie și e declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume i-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.