luni, 6 martie 2023

În Țara poveștilor lui Ion Creangă

 


Liliana Manoilova, bibliotecar,

Biblioteca „Mihail Ciachir”

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie”. Ion Creangă

Are oare opera lui Ion Creangă o limită de vârstă? De câte ori a lăsat cineva o carte a scriitorului necitită până la sfârșit? Poveștile lui Creangă au lăsat şi lasă în continuare amprente în sufletele generațiilor. Cu toții primim o plăcere nespusă de la lectură. Părinții citesc copiilor pagină după pagină, amintindu-și cu nostalgie de copilăria proprie. Ion Creangă nu e doar un scriitor cunoscut, e un reprezentant unic al literaturii populare, al tradițiilor și culturii neamului nostru. El e cel ce conturează imaginea unei copilării fericite, cu aventuri lipsite de griji și împlinire absolută.

Una dintre cele mai frumoase tradiții este organizarea Zilelor lui Creangă. Biblioteca își deschide larg ușile pentru cititorii de toate vârstele. Ion Creangă ar fi fost mândru să afle că îi ducem mai departe moștenirea literară. Ne bucurăm că cititorii prețuiesc personalitățile marcante ale literaturii române, readucându-le la viață de fiecare dată când deschid cartea.

Elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu” ne-au pășit pragul pentru prima dată, dirijați de învățătoarea Janna Comorscaia şi bibliotecara liceului, Elvira Racu. Copiii au fost bucuroși să participe la călătoria literară „În lumea poveștilor lui Ion Creangă”. Bibliotecara i-a familiarizat cu viața şi activitatea scriitorului, le-a prezentat fragmente din filme şi desene animate, eroii poveștilor prinzând viață. A fost desfășurat un concurs literar consacrat marelui povestitor. De asemenea jocuri didactice: „Coșul cu ghiocei”, 10 motive de ce citim”.

Expoziția de carte „În lumea poveștilor lui Ion Creangă” a evidențiat creația povestitorului. Iar îndemnul lui Creangă „Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul” a inspirat copiii la lecturi.

„Cartea este izvorul nesecat de transformare și erudiție” au zis ei. Se spune că ajungi să citești cărțile potrivite la momentul potrivit. Astfel, te inspiri și pătrunzi cu adevărat în esența acestora. Din miliarde de scriitori și opere, fiecare își poate găsi un aliat, un prieten, care îl va ademeni prin intermediul jocului de cuvinte, îl va inspira și îl va motiva.