vineri, 3 martie 2023

Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2)

 


                                       Natalia Smirnov, șef sector,  Biblioteca Centrală

O aniversare, la 185 de ani de la naștere a celui ce îi purtăm numele, deja de 35 de ani – Bogdan Petriceicu Hasdeu, căruia nu i-a fost indiferentă soarta acestui petec de pământ al Planetei – Basarabia. 

Vă prezentăm în continuare edițiile rare de la expoziția aniversară.


Hasdeu, B.P. Cărţile poporane / Bogdan Petriceicu Hasdeu ; introd. şi note de Petre V. Haneş. București : Tipografiile Române Unite, 1936. – 85 p.

„Acest studiu se caracterizează prin bogăția materialului studiat, adâncimea cercetării și lărgimea punctului de vdere din care este studiat”, scria prof. Petre V. Haneș. Ediția a fost publicată și la Paris, în limba franceză. Păstrată de cetățeneni români, care în 1946 au lăsat un autograf. Nu se cunoaște cum a ajuns la noi. Pe foaia de titlu ex-librisul Tipografiei române unite S.A. Coperta cărții este din carton, colorată în mov, desprinsă de cotor.



Slăvescu, Victor. Economistul Bogdan Petriceicu Hasdeu / Victor Slăvescu ; Institutul Economic Românesc. – Bucureşti : Cartea Românească, 1943. – 171 p.

Acest volum a fost donat de Pavel Balmuș, distins critic si istoric, cercetator științific la Institutul de Filologie

al Academiei de Știinte a Moldovei. B.P. Hasdeu a publicat un șir de studii cu caracter economic, în special în tinerețe. Volumul cuprinde studii și cercetări care nu ai mai fost retipărite decât în acest volum. La sfârțitul lucrării autorul a reprodus unele observații asupra diferitor probleme cu caracter economic și financiar, publicate sub formă de notițe și cronici zilnice, în ziarele care le conducea. Originalul e o tipăritură veche, scrisă când B.P. Hasdeu avea 30 ani.


La recomandarea dnei dr. Lidia Kulikovski, director general la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, la acea vreme, cea mai mare parte a documentelor au fost xerocopiate din Biblioteca Academiei Române, de către Pavel Balmuș, presedinte al Societatii bibliofililor din Moldova „Paul Mihail” si al Centrului National de Hasdeologie de pe langa Biblioteca Municipala „B. P. Hasdeu”, la acea vreme.

Doar 8 am prezentat aici din șirul de documente digitizate deja, xerocopiate de Pavel Balmus din Biblioteca Academiei Române editate în perioada 1878-1943.

Hasdeu, B.P. Istoria critica a romaniloru : Pamentulu terrei-romanescu. Vol. 1: Întinderea territorială. Nomenclatura. Acţiunea naturei / Bogdan Petriceicu Hasdeu. – Bucureşti, 1875. – 316p.

Volumul este însoțit de autograful domnului Mihai Cimpoi, academician român, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean. Autorul a dedicat acest studiu memoriei tatălui Alexandru Petriceicu-Hasdeu, magistru în știința istorică. Trimiterile din subsol ajung la 1350 de surse, asta ca să ne dăm seama câtă trudă a fost depusă la realizarea acestui studiu vast, cuprins în 312 pagini. Sursele sunt din cele mai  îndepărtate timpuri.



Coperta de culoare bordo din carton îmbrăcată în pânză, versoul cu ornamente florale, cu multe pete, utilizate paragrafe, stema Valahiei, schemele voevodatului Basarabean la 1180 si multe alte documente.

Cuvente den bătrîni. T. 3 : Istoria limbei române. Partea I. : Principie de linguistică Hasdeu, Bogdan Petriceicu.- Bucureşti : Noua typogr. națională , 1881. – 160 p.

La scrierea acestei lucrări B.P. Hasdeu a consultat 187 de surse. Înainte să se lase de politică și în mare parte de literatură se dăruiește științei. Marile lucrări care i-au adus notorietate în țară dar și peste hotarele ei sunt Istoria Critică a Romaniloru. În stare avansată de distrugere, cu toate acestea paginile pot fi citite, doar cu exepția unora.  


Hasdeu, B.P. lon-Vodă cel Cumplit : Aventurile, domnia, resboiele, moartea lui; rolul seu în istoria universale și în vieţa poporului român : (1572-1574) / Bogdan Petriceicu Hasdeu. – Ed. a 2-a. – Bucuresci, S.n., 1894. – 256 p.

O ediție extrem de valoroasă, din seria Oameni mari ai Românie, despre aventurile, războaiele, moartea lui Ion-Vodă cel Cumplit. Rolul său în istoria universală și în viața poporului român (1572-1574). Cartea e însoțită de un portret, trei planuri de bătălie, o hartă militară, o gravură de costum și două faximile. A scris această carte în 1864, care abea după 30 ani a fost tipărită. Pe versoul foii de titlu găsim autograful lui B.P. Hasdeu (facsimil). Reproducem aici harta militară a ordinei concavă, în care Petru Rareș atacă pe Poloni în bătălia de la Obertin în 1531. Deja 128 de ani se păstrează aici. Această hartă a fost desenată în urmă cu 500 de ani de Martin Bielski, care luase parte la acea bătălie. 

Pe versoul foii de titlu autograful lui B.P. Hasdeu, facsimil în cerneală.

Hasdeu, B.P. O nevestă româncă în traiul pămîntesc şi 'n vieţa după moarte : O conferinţă academică şi mai multe şedinţe extra-academice / Bogdan Petriceicu Hasdeu. – Bucureşti : Editura Librăriei SOCEC&Co. S.A., 1903. – 63 p.

Dedicată soției, ediție ajunsă la 120 de ani.

O nevestă româncă în traiul pămîntesc şi 'n vieţa după moarte : O conferinţă academică şi mai multe şedinţe extra-academice 1903.  Cartea e într-o stare de conservare satisfăcătoare, coperta de culoare verzuie, tipăritură veche. Planșe cu Julia Hasdeu-soția: Foto alb-negru din tinerețe-1868 și Foto cu bustul soției de Carol Storck- 1902.



Ediție însoțită de poze inedite ale soției, Julia B.P. Hasdeu, cea mai veche consultată fiind din 1623.


Revista noua / dir. :B.P. Hasdeu : [revistă culturală] : Anul 4 : 1891 ; red. : Ion Ghica, Dim. A Sturdza, De la Vrancea etc.: Director, Hasdeu, Bogdan Petriceicu;Redactor, Ghica, Ion;Redactor, Sturdza-Miclăușanu, Dimitrie Alexandru;Redactor, Delavrancea, Barbu Ştefănescu;Secretar, Ghionis, C.Language: Română.Country: Romania.Publication

. – Bucuresci,1891. – 512 p.

132 de ani de la apariția ediției. 

O ediție inedită. Cuprinde fotografii gravurate ale epocii, inclusiv din cimitirul din București unde sunt împământeniți membrii familiei Hasdeu. Coperta cartonată, îmbrăcată în pânză bordo. Ornamente tipografice sub forma inițialelor. Foaia de titlu este decorată cu un ornament floral deosebit în alb-negru. 

Versoul coperții din față și din spate,  original colorat sub forma unei compoziții artistice în formă de zig-zag. Cotorul decorat cu ornamente florale geometrice. Urme de umezeală. Starea de conservare deplorabilă, necesită restaurare. 



1. Hasdeu, B. P. Scrieri literare, morale şi politice. T. 1: Poezii. Proză. Literatură. Dramă / Bogdan Petriceicu Hasdeu ; ed. crit. cu note şi variante de M. Eliade. – Bucureşti : Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1937. – 468 p.       

2. Hasdeu, B.P. Scrieri literare, morale şi politice. T. 2: Esseu şi cultură / Bogdan Petriceicu Hasdeu ; ed. crit. cu note şi variante de M. Eliade. – Bucureşti : Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1937. – 413 p.

În toamna lui 1933, d. profesor Alexandru Rosetti, directorul Fundației pentru Literatură și Artă „Regele Carol II”, a semnalat urgența descoperirii lui Hasdeu publicului românesc.

La întocmirea ediției au fost folosite doar trei din șase dosare de manuscrise depuse de Academia Română.

Pe versoul foii de titlu, al fiecărui volum, scrie: S-au tras din această carte, pe hârtie vidalon vărgată, douăzeci și cinci de exemplare nepuse în comerț, numerotate de la 1 la 25. Colecția Carte veche și rară a Bibliotecii Centrale deține câte 2 exemplare al fiecărui volum din cele 25 tipărite nepuse în comerț, în tot spațiul românesc.

Mircea Eliade scria în prefața la vol. 1 că editarea acestor volume a contribuit la restaurarea acestui uluitor scriitor în istoria vieții civile, morale și profetice a veacului XIX românesc. Hasdeu deja era considerat un genial scriitor, care a făcut tot ce i-a stat în puteri în timpul vieții și mai ales spre sfârșitul vieții sale ca să rămână un izolat și un „neînțeles”, pe care a plătit-o cu soarta de a fi ținut în întuneric treizeci de ani.

Din prefața operei: „Ceea ce voim noi, în primul rând, era să se vadă întregul acestei opere uriașe, în aparență haotică și dezordonată; să se ia cunoștință directă de poietul, romancierul, eseistul, moralistul și criticul Hasdeu; să fie descoperit gânditorul politic, profetul, filozoful istoriei – pe care o soartă turbure l-a ținut treizeci de ani în întuneric.” Mircea Eliade.

Hasdeu, B.P. Hasdeu povestind copiilor / Bogdan Petriceicu Hasdeu. – Bucureşti : Ed. Librăriei SOCEC&Co. S.A., 1931. – 129 p.












A fost un om genial” scria Nicolae Iorga în prefață. Donat de către Mihai Cimpoi, academician român, critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean în 2007.Acest volum de povești a apărut la 24 de ani de la moartea autorului în Colecția Clasicilor români și străini pentru copii și tineret.

În „Apoteozarea lui Eminescu” B.P. Hasdeu scria: „El va trăi, deși a murit nebun. Și cum oare putea să nu înnebunească? În toate epocile au fost poeți, pe cari flămânda sărăcie, uneori numai deșertăciunea, pentru o ticăloasă pomană însoțită de o mai ticăloasă laudă îi încovoia tăinuitori dinaintea celor puternici. În toate epocile s-au văzut însă și de acele firi semețe, înnalte, vrednice de solia ce le-a dat-o Dumnezeu, cari niciodată n-au întins o mână cerșetoare către vreo mărire pământească, către acei ce uită că nu săracii spălau picioarele Lui Isus, ci Isus a spălat picioarele săracilor. Așa poet a fost Eminescu. El va trăi, deși a murit nebun, vor muri însă pentru vecie nenumărații înțelepți, cari au lăsat, lasă și vor lăsa totdeauna să înnebunească un Eminescu.”

     Promovarea şi reactualizarea valorilor de ordin cultural a fost întotdeauna o oportunitate de lărgire a orizontului de cunoaştere. Valorificând opera lui B.P. Hasdeu avem frumoasa șansă de a menţine legăturile cu istoria, cu tradiţia lingvistică şi literară a neamului românesc – una incomensurabilă şi, prin urmare, nu îndeajuns de cunoscută. Cu ocazia celui de al 185-lea an de la naşterea „Geniului Universal”, la Biblioteca Centrală a BM „B. P. Hasdeu”, pe data de 26 februarie a. c. este organizată expoziţia ce conţine o parte din colecția noastră Hasdeuiană. Cărţi mai noi şi mai vechi, mai cunoscute sau mai puțin cunoscute Vă așteaptă să le consultați.