joi, 20 aprilie 2023

Puterea cărților

 


Nina Reșetnic, bibliotecară, Biblioteca „Onisifor Ghibu”

 

„Citește nu pentru a contrazice nici pentru a crede,

ci pentru a cântări și a lua în considerare”

Francis Bacon

 

Cititul este cea mai eficientă armă ce poate schimba starea de lucruri în această lume. Lectura este un mozaic de trăiri și sentimente, este cea mai importantă etapă în formarea unui om.

În cadrul Programului „Chișinăul citește” Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut o întâlnire de suflet în data de 20 aprilie cu elevii din gimnaziul Cobusca Nouă, Anenii-Noi, cu care de mai mulţi ani avem o frumoasă colaborare .

Domnul director Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, le-a relatat elevilor despre importanța cărților, despre cărțile rare și vechi, despre fondul de carte al bibliotecii și au ajuns până  la urmă să discute în lipsa autorului Val Butnaru, despre cartea „Patimile după Iov”.

Elevii împreună cu profesoarele de limba și literatura română Ecaterina Straistă și Maria Bujac au dialogat foarte interesant referitor la romanul lui Val Butnaru. O elevă a relatat despre personajul biblic suferințele și încercările prin care trece, asemeni personajul din roman, asociat cu întreaga drama a Basarabiei.  

După o discuţie impresionată, elevii au avut onoarea să participe şi la două lansări de carte: Leonid Popescu „Tragedie pozitivă” și „Deportări din Valea Răutului”. Lansările au avut loc la Academia de Științe a Moldovei.

Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei a vorbit despre realizările lui Leonid Popescu, pictor, iconar și mural. Vitalie Răileanu a menționat că Leonid Popescu este un talent polivalent, are un simț deosebit al cuvântului și al culorii. Pe marginea creației lui Leonid Popescu s-au pronunțat şi Iulian Filip, Serafim Urecheanu, Grigore Tinică, chirurg cardiovascular. Doamna Eleonora Sîtnic, critic de artă, afirma că Leonid Popescu e o fire complexă, un singur om realizează atâtea lucruri frumoase ,deosebite, pune multă dragoste și bunătate în munca sa. Cu deosebite pauze muzicale au venit prietenii domnului Leonid Popescu - Tudor Ungureanu, Artist al Poporului și Ilie Valuța, artist emerit.

Leonid Popescu este cel mai iscusit zugrav al Catedralei Mitropolitane „Nașterea domnului” din Chișinău. Are lucrări în colecții publice și private în țară și peste hotare. Pictorul are o serie de 70 de lucrări realizate în Grecia, o altă serie de 40 de lucrări litografice în Cehia. A lucrat mult la zidurile bisericilor din România, Ucraina, Moldova și Rusia. Are o colecție de 16 portrete, dintre care și a lui Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Grigore Vieru. În 2001 a fost distins cu titlu onorific „Maestru în Arte”, 2013 cu „Ordinul de Onoare ” și în 2016 cu titlul onorific „Artist al Poporului”.

Elevii din Cobusca Nouă au plecat acasă foarte entuziasmați și dornici de a reveni la bibliotecă.