marți, 11 aprilie 2023

Cu Ada Zaporojanu prin bunătate spre dăinuire

 


Natalia Sofroni, șef, Biblioteca „Traian”

 

Primăvara, anotimpul speranţei, al reînvierii, al dragostei, al florilor şi al gingăşiei, ne dezmorţeşte sufletele şi chipurile, aducându-ne zâmbete, soare şi uneori ploi.

În preajma sfintelor sărbători de Paști, care ne aduce taina Învierii în casa fiecărui creștin şi ne determină să urmăm datinile seculare și învățămintele creștinești, avem ocazia să ne întărim speranța și să ne prețuim unii pe alții, să ne susținem și să iertăm. Încărcați cu aceste sentimente de bunătate și îndemnuri creștine, Biblioteca „,Traian” în parteneriat cu Instituţia Publică Liceul Teoretic „Traian” a organizat un eveniment frumos, unde am invitat-o pe poeta, scriitoarea și folclorista Ada Zaporojanu. O scriitoare care, probabil, a ,,coborât” din lumea de vis a Copilăriei, asemenea unei luminițe ce aduce cu sine frumosul, binele, bucuria și tandrețea.

Împreună cu elevii claselor a III-a și a IV-a am savurat din versurile scrise de Ada Zaporojanu. Precum albinele culeg nectarul din florile câmpului, așa și noi cu elevii și învățătorii am încercat să culegem tot nectarul din cărțile scrise de poetă.

Evenimentul a început cu un discurs din partea învățătorilor, apoi cuvântul i-a fost oferit celei căreia i-au fost dedicate aceste momente savuroase. În mod tradițional, după câteva cuvinte de mulțumire din partea scriitoarei, a fost fredonat, împreună cu toți copiii, cântece și poezii despre Sărbătoarea de Paști, care s-a dat startul „oficial” al manifestației.

Acest eveniment a fost organizat într-o formă mai deosebită decât de obicei, deoarece copiii au îndrăgit atât de mult poeziile Adei Zaporojanu, încât au învățat câte o poezie, improvizând, astfel, un concert-recital de zile mari. Printre recitări, scriitoarea a mai intervenit cu niște completări foarte interesante, care captau toată atenția participanților, astfel dumneaei manifestându-și măiestria de bun pedagog și psiholog al copiilor. Am ascultat cum cântă broscuțele, cum se ceartă păsările, demonstrând care este mai importantă, am simțit răcoarea toamnei și a ploiței care adapă pământul după o vară caniculară și încă multe alte momente pe care le transmit mesajele poeziilor. Aceste frumoase motive le-au transmis copiii în recitalul de poezie din creația invitatei și în cântecele interpretate împreună cu scriitoarea și compozitoarea Ada Zaporojanu. Copiii, cei mai lucizi și exigenți consumatori  de carte au rămas foarte mulțumiți și impresionați pentru ocazia de a se întâlni pe viu cu un scriitor. Ei au dat dovadă de artistism şi individualitate, astfel încât mesajele versurilor au ajuns cu siguranţă la inimile tuturor celor prezenţi în sală.

Pentru a înviora atmosfera, au fost incluse și câteva jocuri de imaginație și cunoaștere a lumii înconjurătoare. Toate activitățile, la fel ca și poeziile, au avut un caracter instructiv-educativ, accentuând importanța valorilor morale. „Copii, nu frumusețea, va salva lumea în primul rând, ea va fi salvată cu adevărat de bunătate!” – acesta este mesajul Adei Zaporojanu atât în discuții, cât și în poeziile și cântecele pe care le scrie cu drag pentru copii, dar merită lecturate și de maturi. Le-au fost prezentate copiilor 3 cărțulii: ,,Actorii amuzanți’’, cu scenete; ,,Veverița norocoasă” - o cărticică cu povestioare mult îndrăgită de copii și ,,Ciupercuța balerină”, carte cu cântece.

Prin acest eveniment, scriitoarea a reușit să facă cunoștință copiilor cu viața de zi cu zi, cu lumea și cu tot ce ne înconjoară, însă printr-un mod mai deosebit. Ea educă bunătatea, comportamentul corect, hărnicia, chibzuința și multe alte valori la copii, încă din frageda copilărie. Totuși, într-un mod foarte subtil și în spiritul copilăresc, sunt abordate și alte teme, mult mai serioase, precum relația armonioasă dintre om și natură, necesitatea lecturii sau valoarea timpului pentru ființa umană, toate acestea pe înțelesul micilor ființe care formează generația viitorului nostru.

Finalul a fost marcat de o discuție plină de „ghidușii”, copiii adresând cele mai diverse întrebări scriitoarei, iar aceasta răspunzând surprinzător de îndrăzneț și vesel precum îi este firea. „Astăzi a fost o manifestare de nota 10!”, a subliniat cu însuflețire poeta și compozitoarea Ada Zaporojanu, iar toți cei prezenți au rămas la fel de entuziasmați ca și ea.

Ada Zaporojanu scrie despre bunătate, dragoste față de țară, de Plaiul Natal, de părinți și bunici, despre școală și natură. În versurile sale se regăsește, în ele trăiește și tot prin ele își expune gândurile și emoțiile. Ada Zaporojanu se inspiră în special de la copii. Poeziile dumneaei emană multă lumină, căldură, dragoste de viață, de oameni și mai ales de copii, întrezărim natura, auzim cu sufletul foșnetul frunzelor, murmurul apelor, cântul păsărilor.

În creația sa, fac parte mai multe cărți cu povestioare, scenete, poezii: Deschideți ușa; Trăistuța făcătoare de minuni; Prin bunătate – spre dăinuire; Când e Domnul lângă mine; Misterele anotimpurilor; Mi-i dor de bunicuța; Zdrențurică; Culorile curcubeului; Ciupercuța ballerina; Vocale – portocaleta și multe altele. Compune și muzică, astfel multe din poeziile sale sunt așternute pe portative.

În opinia folcloristului Andrei Tamazlâcaru, „Cântecul Adei Zaporojani reflectă în totalitate Lumea Copilăriei, fiind sincer, dinamic, vivace, tocmai așa cum sunt copiii”.

Ne bucurăm că am petrecut o frumoasă întâlnire cu ,,miros” de poezie, dor şi cu gânduri în mii de culori, iar versurile scrise de poeta Ada Zaporojanu le-au picat pe sufletul tuturor invitaților, care sunt amatori ai lecturii.