vineri, 18 mai 2012

ANATOL MORARU ÎN DIALOG CU CITITORII


Tatiana DONŢU, Filiala  „Transilvania"
                                                                                              
Joi, 17 mai, 2012, admiratori ai operei lui Anatol Moraru au avut parte de o întâlnire de neuitat la Biblioteca „Transilvania”, în cadrul Programului „Chişinăul citeşte o carte”. Au participat elevi de la Liceul teoretic„Gaudeamus” însoţiţi de profesoarele Alexandra Tănase, Valentina Curechi, liceeni de la Liceul sportiv nr. 2 şi Liceul „C. Negruzzi”. Nelipsite au fost şi colegele noastre de la Filialele A. Russo şi M. Drăgan cu utilizatorii săi implicaţi în program.    
                 
Evenimentul a oferit ocazia de a-l cunoaşte mai bine pe scriitor şi de a-i adresa întrebări cu privire la cărţile sale, modul în care scrie etc.    Elevi şi profesori l-au asaltat cu întrebări pe prozatorul Anatol Moraru în sala pentru adulţi a bibliotecii. Întâlnirea a generat o discuţie destul de interesantă pe marginea cărţii citite. Scriitorul a fost prezentat de criticul literar Vitalie Răileanu, Dumitru Crudu, dramaturg şi de tineri lectori de la USM, Facultatea de Litere, catedra Literatura Universală. Putem remarca cu certitudine, că Anatol Moraru este favoritul publicului de la Chişinău, fiind prezent în multe săli de bibliotecă la asemenea manifestări şi  face parte din pleiada apreciaţilor scriitori din noua generaţie.

Cartea „Nu mă tentează” a fost prezentată apoi de discipolii săi Ivan şi Maria Pilkin, profesori universitari (USM), care au catalogat volumul, ca fiind unul „extrem de seducător”, un roman care prezintă o poveste desfăşurându-se pe fundalul unei societăţi contemporane, căreia scriitorul îi face o radiografie extrem de reală, acidă şi amară, din firul epic nelipsind totuşi umorul şi nici ironia. Motivaţia apariţiei cărţii „Nu mă tentează” este modul sau regulile de viaţă, care ni le dictează timpul nostru. Ca şi oricare altă carte, ea are o biografie. A venit pe lume dintr-o necesitate, a fost ca o provocare. Trăim într-o criză identitară de mai bine de douăzeci de ani şi câte odată, este bine să te detaşezi de unele lucruri pentru a le putea apropia pe altele, care te marchează; pentru a putea exista în acest spaţiu şi în acest timp, trebuie să-ţi construieşti mai multe antene, ca să poţi  recepta lucrurile mărunte sau importante în contextul realităţii  anticipează autorul întrebările adolescenţilor de la Liceul teoretic „Gaudeamus”. Au răsunat multe întrebări şi răspunsuri pe potrivă, axându-se în special pe tehnica şi stilul de scriere a textului, genul literar, personaje literare, mesajul cărţii. Impresiile de după întâlnire nu s-au lăsat aşteptate. Anatol Moraru este un interlocutor interesant, înzestrat cu un umor rafinat; este un creator al simulărilor, axat pe timpul prezent. Este un exeget al textului scris şi este inspirat de opera marilor Balzac şi Borges.     

A mai menţionat autorul, că este o carte prin care a încercat de a intriga cititorul să citească, să consumeze literatura; o carte despre studenţi, o carte ironică, sarcastică, derâde banalităţile cotidiene. Profesoara Alexandra Tănase intervine cu un mesaj despre carte, despre implicaţa în program, că mesajul cărţii trebuie căutat şi bineînţeles, despre necesitatea unei activităţi în cadrul Salonului de lectură „Ceaiul de la ora patru” în baza cărţii.                                                                              

 În finalul discuţiei elevii de la Liceul „Gaudeamus”, nelipsiţi la astfel de întâlniri, au remarcat faptul, că în cartea sa autorul prezintă  portrete bine şlefuite ale eroilor, venind la sfârşitul romanului cu o poantă filozofică, spusă direct sau în mod aluziv, iar eleva Irina Petrici a rămas bulversată de limbajul erotic deosebit de cele din alte cărţi, au impresionat-o stările controversate din carte.  La sfârşitul acestei întâlniri scriitorul a promis să mai revină pentru alte discuţii şi dezbateri, iar tinerilor cititori le-a urat lectura plăcută.
 
Elevii noştri au rămas plăcut impresionaţi de personalitatea acestui scriitor, care este un amestec de umor, înţelepciune şi simplitate.