luni, 28 mai 2012

OMAGIEREA SCRIITORULUI SPIRIDON VANGHELI

Valeria BEŢIVU,
Bibliotecar, Filiala „Ovidius”

Omagierea prozatorului, poetului, traducătorului şi editorului, Spiridon Vangheli a avut loc la Filiala „Ovidius”  în cadrul Conferinţei literare cu genericul: Spiridon Vangheli - poet prin excelență a universului copilăriei, în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din mun. Chişinău. Moderatorul evenimentului a fost Elena Butucel, directorul bibliotecii, care a prezentat pentru început unele date biografice şi merituasele lucrări ale scriitorului.
Despre Spiridon Vangheli se poate vorbi cel mai frumos prin creaţia sa. Aceste momente de revelaţie au fost aduse de elevii Liceului „Ginta Latină” împreună cu bibliotecara Aurelia Danilache şi profesoarele Tatiana Postolache şi Maria Stratan. Ei au prezentat un spectacol minunat din cartea „Băiţelul din coliba albastră”. Cu surprize au venit şi elevii Liceului „Onisifor Ghibu” împreună cu bibliotecara Olga Marinescu, care au prezentat sceneta „Băiatul mamei”. Copiii s-au manifestat ca nişte actori adevăraţi, prezentând rolurile foarte bine şi simţindu-se foarte importanţi şi responsabili în acelaşi timp.
Fascinante au fost lucrările prezentate de Cristina Dumitraşco, elevă la Liceul „Mihai Viteazu”. Ea a venit cu mai multe impresii ale colegilor despre povestirile citite. Toate acestea fiind adunate şi înserate în câteva cărţulii făcute de copii cu un design foarte frumos, chiar şi forma cării nu era în format obişnuit. Copiii şi-au manifestat creativitatea şi inventivitatea lucrând la alcătuirea acestor cărţulii fiind îndrumaţi şi de dna bibliotecară Tatiana Palamarciuc. Prin aceste lucruri extraordinar de frumoase, prezentate cu multe emoţii şi satisfacţii copiiii ne-au convins că povestirile lui Spiridon Vangheli sunt  citite şi îndrpgite de ei.
Scriitorul Victor Prohin, fiind şi prietenul protagonistului a mărturisit mai multe lucruri interesante referitor la creaţia autorului. Despre lucrurile fireşti redate atât de frumos în povestiri cum ar fi relaţiile între copii şi maturi; despre calităţile frumoase care trebuie să le aibă un copil „… energia pozitivă de care e pătrunsă această proză, care parcă vrea să răzbată la lumină. Sunt multe cărţi minunate pentru copiii, dar pe care le citim o singură dată, dar cărţile lui Spiridon Vangheli le citim de mai multe ori pentru că conținutul este format din mai multe amănunte la care trebuie să revenim”. 
Ion Iachim „… Este foarte bine citit şi înţeles nu doar în arealul nostru românesc, dar şi de alte popoare, venind scriitorul cu personajul său foarte îndrăgit de copii Guguţă, care a adus marele succes literar”.
Pentru mulţi dintre cei prezenţi în sală şi copii, şi maturi povestirea „Copii în cătuşile Siberiei” i-a impresionat enorm. Dna Ludmila Guzgan ne-a mărturisit cu mari emoţii că eroul principal din această povestire este chiar bunicul ei.
Activitatea în sine a fost plină de emoţii şi cu impact asupra celor prezenţi prin cărţile prezentate, scenariile, informaţii şi mărturiile sincere aduse scriitorului Spiridon Vangheli.
Aducem multumiri scriitorului pentru operele scrise şi îi dorim LA MULTI ANI!