vineri, 16 aprilie 2010

LECTURA – IZVORUL CUNOAŞTERII

Doina SPĂTARU
şef oficiu, Filiala „Târgovişte

Lectura are un rol important în dezvoltarea şi formarea personalităţii. Este evident că deprinderea lecturii rămâne o bază solidă pentru toată viaţa. În lipsa îndrumării părinţilor, educatorilor, profesorilor, foarte mulţi şcolari nu simt nevoia de a citi. Numai o lectură îndrumată poate să dezvolte un interes continuu. Acest fapt generează interesul de a citi din plăcere, de a pătrunde în lumea misterioasă a cărţii.
Ca gen de lectură putem alege orice, începând de la poezie şi încheind cu romanul. Lectura a devenit fragilă şi din cauza concurenţei neloiale cu mass-media, cartea este cea care suportă consecinţele. Fie în biblioteci sau în alte locuri lectura este totuşi o experienţă unică, interesantă şi captivantă.
Lecturarea cărţilor, a manualelor, a însemnat întotdeauna informare, instruire şi educaţie, în sensul cel mai larg. Ea dă consistenţă şi sens existenţei însăşi. Ea este o modalitate de a educa, instrui şi a contribui la formarea valorilor morale a cititorului. Lectura oferă cititorului frumuseţile neimaginabile ale poveştilor, povestirilor şi a altor texte, unde imaginaţia şi fantezia zboară, trăind împreună cu eroii şi personajele bucurii, dezamăgiri, speranţe.
Lectura este magia atrăgătoare în timpul liber, descoperiri despre călătoriile oamenilor, biografiile oamenilor celebri, a ştiinţei şi tehnicii. Lectura nu cere prea mult de la cititor decât atenţie şi dăruire. În acest mod ea are rolul de a forma şi educa tânăra generaţie. Ea este un mijloc de obţinere a informaţiei, păstrarea capacităţii de a gândi, judeca, de a căuta soluţii în rezolvarea unei probleme. Ea este şi o motivaţie umană, o necesitate zilnică de a cunoaşte, de informare.
Chiar şi invazia tehnologii informaţionale nu va afecta foarte mult lectura. Acestea deşi educă şi informează au şi tendinţa de a degrada cititorul. Internetul deşi pare o necesitate indispensabilă el numai distrează mintea şi dă o stare de euforie, pe când lectura are rolul de a relaxa şi de a oferi cititorului o stare de plăcere şi satisfacţie mintală. O lectură plăcută şi confortabilă oriunde te-ai afla îţi oferă numai cartea, o lectură la care te reântorci ori de câte ori simţi necesitatea de a evada în altă lume, spaţiu, univers.
Atunci când eşti în lumea minunată a lecturii eşti cu mult mai fericit sufleteşte, cu mult mai bogat şi mulţumit. A lectura nu este numai o activitate, o obligaţie dar şi o comunicare cu tine însuşi.

11 comentarii: