miercuri, 22 iunie 2011

GRIJA ŞI RESPONSABILITATEA PENTRU CREŞTEREA CITITORULUI DE MÂINE

Elena VULPE, director al Filialei “O. Ghibu”

În era noastră, unde se înregistrează tot mai frecvent un alarmant declin al lecturii, dacă ar fi să elaborăm un model al posibilelor dependenţe faţă de instituţia cărţii, el ar trebui căutat în instituţiile preşcolare, în grădiniţele de copii, acolo unde se altoieşte dragostea de carte, de cuvântul scris şi vorbit. De acest lucru ne-au convins copiii porniţi a escalada treptele nebănuite ale cunoaşterii în universul bibliotecii, acest spaţiu sacru al lecturii, care este atât de venerat de ei. Or, cum alfel ai putea reda fascinaţia, acea lumină incadescentă şi purificatoare izvorâtă din sufletul copiilor, veniţi la bibliotecă, pentru a descoperi tainele creaţiei adunate în mii de cărţi, una mai atrăgătoare decât alta. Autori, titluri, eroi, subiecte captivante, care depăşesc orice imaginaţie şi îndeamnă ochii curioşi ai copiilor spre căutare de noi orizonturi...

Grija şi responsabilitatea pentru creşterea cititorului de mâine, care la Filiala O. Ghibu este un proces de lungă durată, a inclus, în cadrul Săptămânii uşilor deschise o serie de activităţi, la care au fost invitaţi copiii a trei grupe de vârstă preşcolară de la grădiniţa Mărţişor. Însotiţi de educatori şi bibliotecari, ei au venit pentru prima dată la bibliotecă, descoperind un univers miraculos, înmiresmat de cuvânt, lecturi, flori, balonaşe şi diverse expoziţii tematice, reunite sub umbrela genericului «În lumea fascinantă a cărţii». Mare le-a fost uimirea, cunoscând pe viu un creator de valoare, un nume strălucitor al scrisului românesc contemporan, la prima lor întâlnire cu scriitoarea Claudia Partole -O viaţă dăruită cărţilor, care le-a mărturisit despre traseul său de creaţie, începând de la prima poezie până la editarea mai multor cărţi pentru copii. Un interes deosebit a suscitat volumul de basme şi povestiri pentru copii Mahalaua veselă în care palpită intens lumea copilăriei, dulce şi zburdalnică. Harul scriitoarei, vorba aleasă şî înţeleaptă, poveţele pline de învăţătură s-au manifestat din plin şi în scrierile incluse în culegerile Păsări suntem când ne naştem, Grăbeşte-te încet, Are mama fată mare, Psalmii Mariei Magdalena, O clipă ş.a.

Prezentarea colecţiei Claudiei Partole Să creşti mare, puişor, titulară a premiului „Simpatia copiilor”, acordat în cadrul Salonului Internaţional de Carte, a surprins copiii prin sfaturi de comportament pentru pici, expuse în versuri captivante de o rară frumuseţe şi cu multe efecte educative în volumele: Ai grijă de tine şi E minunat să fii educat şi să creşti manierat. Au urmat apoi multe întrebări şi răspunsuri, recitaluri de poezie, cântece şi jocuri, autografe pe cărţile oferite de bibliotecă pentru grădiniţă. Impresionantă a fost şi excursia la ansamblul sculptural dedicat lui Onisifor şi Octavian Ghibu Semnul monumental cu o depunere de flori, unde copiii au aflat date din istoria bibliotecii, a monumentului şi biografia personalităţilor - mari cărturari şi adevăraţi patrioţi ai neamului.


Sperăm că aceste întâlniri vor lăsa urme adânci în conştiinţa copiilor. Cultivarea pasiunii pentru lecturi şi valori, cinstirea personalităţilor, respectarea bunelor maniere în diferite circumstanţe ale vieţii, vor determina conduita, performanţele individuale, progresul cunoştinţelor utile, care contribuie la perfecţionarea educaţiei şi a moravurilor viitorilor noştri cititori şi consumatori de informaţii, atât de necesare pentru dezvoltarea raţiunii umane în acest secol în care Civilizaţia nu s-a încheiat încă. Este abia în devenire, aşa cum constata Norbert Elias, reprezentant al teoriei sociologice nedogmatice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu