vineri, 17 noiembrie 2017

Cadourile. Modul și ocaziile în care oferim cadourile

Tatiana DONȚU,
șef oficiu, Filiala „Transilvania”

           
 A face cadouri este considerat a fi un gest frumos, un gest prin care ne manifestăm afecțiunea, atitudinea, generozitate și respectul față de persoana căruia îi dăruiești ceva. E știut faptul că a oferi un dar, este o artă și că în Japonia - țara  politeții – se  fac  cursuri  speciale, unde se învață despre toate aspectele artei de a dărui. Începând cu simplele mesaje pe care le transmitem atunci când dăruim, și finisând cu semnificația florilor, toate fac parte din arta de a dărui.                                                               

            Apoi anume despre acest interesant subiect, s-a desfășurat trainingul din cadrul Serviciului „Politețea de zi cu zi”, azi, 17 noiembrie, la care copii de la școala primară nr. 83 „Gr. Vieru”, din minunata clasă a IV-a „G”, împreună cu profesoarea lor Regina Stolearenco, au aflat cum se fac darurile, când se fac și în ce mod.                                                                     
           Aflându-ne la a 3-a ediție, a Serviciului, și acest grup de copii au învățat cum să ofere ceva frumos şi gândit, situaţii care arată, stăpânesc arta de a dărui, că un cadou nu este obligatoriu. El nu poate fi nici cerut, nici sugerat. A şti să oferi mici daruri, cu discreție şi tact, este un semn de nobleţe sufletească.                       
        Prezentarea de pe proiectorul cu ecran a fost un punct de reper, fiecare slide din ea fiind analizat, polemizat, copiii citind mesajele și argumentându-le, spre exemplu, cum toată lumea ajunge în situația de a oferi sau de a primi un cadou, câteva sfaturi în acest domeniu – Cui oferim? Când? Ce? Cum?, dar cu mirare au aflat, că sunt situații, când cadourile se înapoiază celora care le-au făcut, ori că nu trebuie să arăți nemulțumirea de cadou, sau chiar și satisfacția, etc.
            Nelipsit a fost și lucrul în echipă, la care copiii s-au grupat în trei grupuri „Cireașă”, „Măr” și „Prăsada”, unde au dezbătut 3 situații ca: „Trebuie să oferi cadou profesorului, dacă ești corigent?”, ori „Etichetele de pe cadouri trebuiesc înlăturate, iar când nu?”, și „Se desfac imediat cadourile cum le-am primit, și cum ne comportăm dacă nu ne place, sau invers”.
            Un dar ar trebui să ne placă nouă în primul rând, și un cadou trebuie gândit, cumpărat, ambalat, oferit. Trebuie să fie frumos, util şi să provoace o plăcere celui care îl primește. Ar trebui să oferim obiecte care ne plac şi nu ne îndurăm să le cumpărăm pentru noi. Pentru că tocmai aceste eforturi, şi nu prețul, dau valoare unui cadou.
            În cadrul trainingului, copiii și-au format deprinderi de a a-i respecta pe cei din jur, au argumentat necesitatea respectării normelor din sfera valorilor umane şi au putut distinge calitățile unui comportament adecvat în raport cu un comportament inadecvat.  Toți participanții s-au implicat activ și și-au manifestat interesul și totodată curiozitatea față de etica bunelor maniere în societatea civilizată. Au fost ageri, isteți și au surprins prin răspunsurile lor ingenioase și pline de conținut.

La finalul activității a urmat și „Feedback”, primind mingea roșie, toți participanții ne-au dezvăluit, ce le-a fost de folos, ce au descoperit la training. A fost o activitate interesantă,  roadele căruia sperăm, le va fi utilă în viața de zi cu zi a participanților.