luni, 17 februarie 2020

Festivalul – concurs „Floarea Omeniei”


Mircea Ciochină, bibliotecar principal, Filiala „Onisifor Ghibu”


Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi.
Grigore Vieru

Festivalul – concurs Floarea Omeniei este un eveniment cu caracter republican, deschis participării tinerilor, ce își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic post secundar din Republica Moldova, care se desfășoară la inițiativa Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, începând cu anul 2011. Scopul festivalului este de a valorifica creația literară a poetului Gr. Vieru în vederea sensibilizării culturale și exprimării artistice a tinerilor.
Așadar, în acest an s-a desfășurat a IX-a ediție, 16 februarie 2020, la Biblioteca Onisifor Ghibu, la care au participat elevi din toată republica din 31 de instituții de învățământ profesional. Evenimentul a început la ora 10:00 cu depunere de flori la bustul poetului, unde directorul organizatoric Vasile Vrânceanu a menționat despre faptul că în acest an s-au implicat și mai mulți elevi în activitățile culturale, și anume la atelierul de pictură, de creare a versurilor, dramaturgie, interpretarea cântecelor etc.

Festivalul a oferit tinerilor din întreaga republică posibilități variate de afirmare artistică: la atelierul de pictură copiii au fost implicați în modelarea artistică a imaginilor poetice din creația lui Grigore Vieru; la atelierul de scriere poetică tinerii creatori au experimentat tehnici noi de versificație, recitire a textelor lui Grigore Vieru; la atelierul de dramaturgie au fost prezentate variante originale de scenarii dramatizate din opera maestrului.
 Toți laureații au fost distinși cu diplome de participare, premianților li s-au acordat trofee originale și au obținut seturi de carte donate din partea Bibliotecii Onisifor Ghibu.