miercuri, 25 martie 2020

Gardianul minții


Lilia Canțîr, șef serviciu, Filiala „Ștefan cel Mare”

Creierul uman este încă un mister pe care oamenii de știință încearcă să-l descifreze și să-i identifice capacitățile de stocare a informației, care este formată din amintiri, din cunoștințele primite zilnic. Această abilitate a creierului nostru este vitală pentru a putea supraviețui. Deocamdată, cercetătorii au ajuns la concluzia, că această capacitate a creierului de a reține o informație pentru un  timp îndelungat, cât n-ar fi de straniu, trebuie inițial să o uiți pe un timp. Această capacitate a stocării este nelimitată, dar curios lucru este că amintirile false se instalează foarte ușor. De exemplu: oamenii au primit cuvintele „pat”; „noapte”; „odihnă” etc. și peste un timp trebuia să spună cuvintele care le-au reținut și ei au numit și cuvântul „somn” pe care nu l-au primit. Ei au ajuns la concluzia, că e foarte posibil ca aceste amintiri false să se instaleze sau să se creeze în cazul când nu dormi îndeajuns. Știați că e mai ușor să-ți amintești lucruri când închizi ochii.
Deși s-a crezut mult timp că odată cu maturitatea creierul își pierde capacitatea de a mai forma noi conexiuni, în urma cu câțiva ani mai multe studii au scos la iveala contrariul. În plus, antrenamentul mintal intensiv poate schimba atât structura, cât și modul de funcționare ale creierului. Pentru o bună funcționare a creierului cercetările arată că mintea trebuie pusă la treabă la fel ca orice mușchi din corp.
Este curios faptul, că declanșarea unor amintiri poate fi prin a simți un miros, ceea ce  rezultă că creierul este în contact cu senzorii care detectează mirosul.
Pierderea memoriei este asociată de multe ori cu îmbătrânirea. De fapt, acest lucru se datorează mai degrabă cu încetarea exersării memoriei, iar pierderile sunt consecințele acestui fenomen.
Cei interesați de tipurile de memorie, trebuie să știe, că ele sunt diverse, așa ca cele care se depozitează pe termen scurt, de ex. „memoria de lucru”, care este destinată depozitării temporare a informațiilor vizuale, spațiale, lingvistice. Alt fel de memorie „episodică”- permite recuperarea informațiilor localizate în timp și ea poate să se transforme în „semantică” și poate deveni patrimoniu al cunoștințelor unui individ.
Dobândirea unei memorii ce vizează învățarea și dezvoltarea unor abilități motorii și cognitive: așa ca mersul pe bicicletă sau cea care ajută creierul să gestioneze rapid informațiile deja stocate se numește „procedurală”. Ea este mai greu de pierdut, asta ne vorbesc și cazurile oamenilor amnezici, care au învățat și au demonstrat abilități fără amintirea experiențelor anterioare.
Sunt foarte multe evenimente „traumatice”, care au efecte nedorite asupra memoriei. Ca urmare, unele persoane nu-și mai amintesc sau sunt confuze unele din acele evenimente cu iz de boală, deces etc. și respectiv ele sunt îngropate, dar sunt cazuri când ele brusc revin în conștiință, uneori „ajustată” în conformitate cu momentele  de cum au fost trăite, în funcție de nivelul de stres, de durata evenimentului, care poate deveni și o problemă de sănătate mentală.
Multe studii, cercetări și cărți impresionante ne vin în ajutor atunci când ne interesează acest subiect, cum este memoria. Posibilitatea de a memora și de a avea amintiri explicite, de a păstra informațiile vitale , de importanță sentimentală, așa ca cele din copilărie, elemente familiare, dar și cele ce privesc spațiile, locurile pitorești etc.. Una din ele este o carte cu multe tehnici simple și amuzante pentru îmbunătățirea memoriei și întărirea capacităților mentale scrisă de Douglas J. Mason și Spencer Xavier Smith „Doctorul memoriei”.
Cu siguranță această carte vă va ajuta să vă îmbunătățiți memoria. Ea este ușor de citit, subiecte capabile să te țină în priză, să-ți captiveze atenția asupra modalităților de a stăpâni amintirile, de ale răscoli și ale folosi eficient în viața de zi cu zi. Oricare ar fi motivul un lucru este cert, că fiecare dintre noi își dorește să aibă o memorie bună și să funcționeze bine. Această carte cu siguranță este un mic ajutor, astfel îți vei construi amintiri clare, complete și de durată. Este important să înțelegeți că ceea ce oferă autorii acestei cărți este o modalitate de a vă îmbunătăți calitatea vieții prin îmbunătățirea calității memoriei, despre lucrurile importante pentru dumneavoastră. Mai ales pentru cei care, într-un fel sau altul, memoria a început să aibă un impact negativ asupra calității vieții lui. În paginile acestei cărți veți învăța cum să vă amintiți despre lucrurile uitate mult mai rapid și mai ușor. Aici veți afla cum să vă relaxați pentru a vă recupera informațiile pierdute, dar și despre suplimentele alimentare, tratamente alternative și adevărul despre plante care presupun că ajută la recuperarea memoriei.
Nu veți fi lipsiți de sfaturi practice pentru  codificarea, depozitarea și recuperarea memoriei. Cunoașterea însemnă putere și cunoașterea practică a modului în care funcționează memoria dumneavoastră va duce la întărirea acesteia și inevitabil la îmbunătățirea sub aspectul general al vieții  fiecăruia dintre noi. Dar cel mai impresionant și important lucru pe care îl veți afla din această carte extraordinară, prin intermediul sfaturilor, trucurilor, instrumentelor și tacticilor pentru memorie este: DE A VĂ  AJUTA SĂ UITAȚI CUM SĂ UITAȚI ȘI SĂ ȚINEȚI MINTE CUM SĂ VĂ AMINTIȚI.
 Practicați și exersați eficient aceste metode și nu uitați să inventați mereu jocuri cu sarcini de memorare  și pe lângă utilizarea acestor strategii, înconjurați-vă de oameni dragi, călătoriți, trăiți, iubiți și învățați completând spațiile generoase și impresionante din punct de vedere al procesării și stocării în creierul nostru a informațiilor utile spre folosul dumneavoastră și mai ales … succes la amintit!